VM i Herning 2022Slutstriden om VM-medaljerna i lagdressyr är över för den här gången. Sverige hade ett bra utgångsläge men lyckades inte ta sig hela vägen fram. Hemmanationen Danmark pallade för trycket och tog hem guldet medan svenskarna slutade på fjärdeplatsen. Här hittar du liverapporteringen från klassen.
Live från VM: Sverige hämtade upp i lagtävlingen – Danmark tog guld
Drömmen gick i uppfyllelse – Danmark tog hem VM-guldet i dressyr på hemmaplan. Storbritannien gjorde en stark laginsats och plockade hem silvret medan Tyskland red in på bronsplatsen.
Nederländerna som ledde efter lördagens första halva slutade femma medan Sverige tog hem fjärdeplatsen. Här under hittar du liverapporteringen.
Dressyrens lagtävling rids i Grand Prix och är uppdelad på två dagar med den andra dagen i dag. Ritterna också är individuella kval till Grand Prix Special dit de 30 främsta ekipagen kvalar.
Sverige som lag ligger just nu på en fjärdeplats efter att Jeanna Högberg och Juliette Ramel har ridit. Lagtävlingen leds av Nederländerna, följda av Tyskland och hemmanationen Danmark.
Så här gick det i första halvan av lagdressyren på lördagen .
SVT sänder under söndagen både via SVT Play och SVT2.
Svenska ekipagens starttider
15.56 Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD
19.27 Patrik Kittel/Touchdown
Liverapportering
Melissa Galloway och Windermere J’Obei W från Nya Zeeland hade efter tre ekipage den högsta procenten med 70,978 procent.
Schweiziska Charlotte Lenherr och storvuxne Sir Stanley W inledde med både lite låg energi och låg form. Energin tog sig här och där men ekipaget avslutade med strykresultatet 66,553 procent för Schweiz.
Portugisen Martim Meneres saknade även han lite energi i början med sin lusitano Equador som inte riktigt ville gå fram. Den ökade skritten blev lite ryckig men den samlade skritten blev ändå lugn och avslappnad. Den vita valacken verkade genomgående störd i munnen och gapade stundtals. Lite mer luft hade önskats i bytena men ekipaget hade flera ljusa stunder och landade på 69,035 procent.
Hot Casanova bjöd på en fin och stabil form med finska Mikaela Soratie i sadeln. Dessvärre fick ekipaget några kostsamma missar i de första 15 bytena i varje – som de sedan hämtade hem på andra diagonalen. Regnet öste ner över arenan men det var inget som bet på den finska sisun. Ekipaget bjöd på flera fina moment och red in på 67,904 procent.
Med Österrikes Florian Bacher och Fidertraum OLD höjdes dagens procenttopp så långt till 73,447 efter elegant utförda saxar och piruetter. Det placerade dessutom ekipaget på åttonde plats individuellt innan det var dags för paus i ett kyligt och regnigt Herning.
Brittiska Charlotte Dujardin har flera världsrekord med legendariske Valegro. I andra gruppen efter pausen äntrade hon arenan med nya stjärnan Imhotep som bara är nio år gammal.
Dujardin imponerade som vanligt med sin mjuka, felfria ridning och hästen gick tryggt och avslappnat under sin ryttare. Den pampiga musiken ackompanjerade ekipagets flödande rörelser och publiken fick njuta av en spänstig ritt som landade på 77,407 procent, trots några små missförstånd. Det placerade det brittiska ekipaget på andra plats individuellt och ökade pressen på Sverige i lagtävlingen.
För att hålla jämna steg med Storbritannien skulle det krävas över 77,221 procent av Sveriges nästa ryttare Therese Nilshagen för att ligga före britterna som tog ledningen i och med Dujardins fina ritt.
Charlotte Dujardin var väldigt stolt över sin mästerskapsdebuterande unga häst.
– Han är en ”working machine”. Han vill jobba hela tiden, varje dag, och han får aldrig slut på energi, sa Charlotte Dujardin till SVT efter ritten.
– Han är fortfarande orutinerad men han går in och gör sitt allra bästa.
Marieke van der Putten och Torveslettens Titanium RS2 gick ut som tredje ekipage för ledarnationen Nederländerna, där lagmedlemmen Dinja van Liere toppade individuellt med Hermes efter lördagens laginsats. Marieke van der Putten lyckades dock inte hålla britterna stången utan gick in på 71,118 procent, vilket placerade holländarna på andra plats så långt.
Starka hemmanationen Danmark bjöd sedan på en fin ritt av Daniel Bachmann Andersen och Marshall-Bell som stannade på 76,584 procent, vilket blev strykresultatet med Cathrine Laudrup-Dufour och Vamos Amigos kvar för det danska laget.
Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD äntrade arenan med det svenska teamet på tå i kiss and cry. Det svenska medaljhoppet inledde superstarkt men fick några missar i övergångarna mellan piaff och passage – och jämförelsen med mellanprocenten för ledande Dinja van Liere sjönk sakta nedåt. Den svarta hingsten levererade därefter en härlig ökad galopp, en mycket fin sax och snygga byten i varje. Även den ökade traven mot slutet var elegant och Sveriges tredje ryttare red i mål på 74,456 procent. Den något ojämna leveransen placerade Sverige så långt efter Nederländerna på fjärde plats.
– Han kom lite bakom mig därinne, vilket gjorde att han blev lite introvert, sa Therese Nilshagen till SVT efter ritten.
– Det var inte riktigt den Dante som vi brukar se i piafferna och Therese lyckades inte få honom framför skänklarna som hon brukar kunna, sa förbundskaptenen Bo Jenå till SVT efter ritten.
– Övergångarna ur piafferna blev inte vad de kan bli och det kostar ju.
Efter Nilshagen visade Tysklands Isabell Werth sin klass med DSP Quantaz. Ekipaget red in på 77,127 procent efter en fin uppvisning som dessutom placerade Tyskland i topp före Danmark.
Isabel Freese red Total Hope OLD på unghäst-VM och ekipaget har tagit stora kliv sedan dess. Ekipaget inledde mycket fint för Norge men i piaffen strulade det till sig rejält efter ett missförstånd. Snittprocenten rasade från över 77 procent till runt 62 procent innan de hämtade upp lite igen. Fina piruetter och byten i varje gjorde att de till slut klättrade upp till 70,621 procent efter att Isabel Freese med lätt hand lotsat den svarta Totilas-sonen med genom piaffen i slutet.
Franska Morgan Barbançon red elegante Sir Donnerhall II OLD, far till Astoria, men hingsten var inte riktigt med på piafferna. Saxen gick dock fint liksom bytena i varje, vilket fick snittprocenten att ticka på uppåt efter piaffdippen i början. Efter en liten taktmiss mot slutet red ekipaget in på 71,009 procent.
Ihop med lagtävlingen pågick även kampen för att få rida måndagens Grand Prix Special där listan så långt toppades av Dinja van Liere och Hermes på 78,835 procent. De 30 bästa får rida GPS och på plats 30 efter Barbançon låg så långt också en fransyska, nämligen Pauline Basquin med Sertorius de Rima Z IFCE på 69,938 procent.
Charlotte Fry och Glamourdale lade sig direkt på en snittprocent över 80 procent och visade upp ett mycket stabilt program med 9,5 poäng för bytena i vartannat och en urläcker ökad galopp. Med något lägre snitt för piruetterna red ekipaget in på 80,838 procent. Det placerade dem i topp individuellt och det brittiska laget på förstaplatsen, vilket satte press på toppnationerna Nederländerna, Danmark och Tyskland och deras fjärde ryttare.
Nederländernas Emmelie Scholtens och Indian Rock började mjukt och fint men det uppstod lite spänningar i första piaffen. Snittprocenten höll sig dock och klarade även när Indian Rock tappade rytmen i passagen och tappade några steg i nästa piaff. Bägge piafferna gav sjuor med de mindre missarna. Bytena i varje satte ekipaget snyggt och ritten höll en hög nivå nära duons personbästa. Resultatet slutade på 74,410 procent för Nederländerna, vilket placerade det orange laget på andraplatsen så långt.
Danska prinsessan Mary, som själv rider, fanns på läktaren när det var dags för det danska lagets starka kvinna Cathrine Laudrup-Dufour att göra entré med Vamos Amigos. För att Danmark skulle passera Storbritannien krävdes det så långt att det danska superekipaget kunde sätta minst 80,636 procent. Duon lyckades toucha staketet i den annars fina ryggningen och red sedan vidare mot en mycket fin piaff.
Den dubbla koefficienten gav utdelning för den vägvinnande mycket avslappnade ökade skritten. Därefter följde återigen en aktiv och mycket fin piaff på stället. Snittprocenten höll sig så långt stadigt på en vinnande procent medan hemmapubliken höll andan. Att det skulle bli på det berömda håret var tydligt när hemmaekipaget närmade sig sista halten. Och visst klarade de pressen – Cathrine Laudrup-Dufour och Vamos Amigos satte just då guldprocenten 81,864 procent.
Patrik Kittel och Touchdown flöt därefter in på arenan och visade på lätta och luftiga rörelser med härlig energi från start. Touchdown visade på en fin ökad skritt med sänkt hals och en mjuk övergång från den samlade skritten till passagen. Andra piaffen var jämnare än första och bytena i vartannat gick galant. Saxen var väldigt fin liksom bytena i varje. Snittprocenten låg och rullade strax över 76 procent med lite låg utdelning för piruetterna.
Det blev en stark avslutande ritt för Sverige som kunde addera 76,552 procent till lagresultatet. Så långt alltså en tredjeplats för Sverige med medaljsuktande Tysklands Frederic Wandres kvar i startfältet. Oavsett hade dock inte Sverige något medaljläge då Ingrid Klimkes strykresultat räckte till för att slå Sverige om Wandres skulle misslyckas.
Patrik Kittel antydde att det rådde viss snålhet med poängen, men var väldigt nöjd med sin häst efter ritten.
– Det är en sådan världshäst och jag är så stolt över honom, sa han till SVT.
Att det skulle bli svårt för Tyskland att nå upp till ledande Danmark eller ens silverlandet Storbritannien stod klart när Frederic Wandres red in på arenan med Duke of Britain FRH. Ekipaget gjorde ett fint program med några mindre missar och red in på resultatet 76,661 procent.
Med Tysklands resultat innebar det alltså att Danmark tog hem guldet då sista laget ut, det vill säga USA, redan var borta. Sverige slutade precis utanför pallen.
Resultatlista lagställning
Resultatlista individuellt
Samtliga start- och resultatlistor
SVT Play
FEI-tv
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på