Krönika
10 oktober 2021 09:51

Det behövs en tsunami i idrottens ankdamm

LedareRidsports webbchef Lina Nydahl anser att det är tydligt att en ny instans, specialiserad på frågor om övergrepp inom ridsport och idrott i behövs i Sverige. "Regelverket för hur övergrepp hanteras inom föreningslivet är helt förkastligt", skriver hon.

Det behövs en tsunami i idrottens ankdamm
Lina Nydahl, webbchef på Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

Ja, jag skriver nu ännu en ledare om de övergrepp som sker i ridsport och idrott i stort. Tjatigt, tycker kanske några av er. Tyvärr nödvändigt, blir då min väl grundade kontring.

Lyssna gärna på intervjun med Safesport Swedens ordförande, Johan Peterson Aldergren, här på vår sajt så får du ett hum om varför. Han driver frågan om en oberoende nationell, statligt finansierad safesportorganisation. Regelverket kring hur övergrepp hanteras inom föreningslivet är helt förkastligt.

Regelverket kring hur övergrepp hanteras inom föreningslivet är helt förkastligt.

Ridsportförbundets disciplinnämnd meddelade nyligen att de saknar verktyg för att vidta disciplinära åtgärder mot den elitryttare som åtalats för våldtäkt mot barn, men som friades av en oenig tingsrätt i augusti. Trots den friande domen beslutade förbundet att mannen skulle utredas av både disciplinnämnden och juridiska utskottet.

Skälet? Ryttaren har i förhör berättat om ett antal tillfällen där han har haft sex med elever. Bristen på verktyg beror på att händelserna juridiskt sett anses vara preskriberade.

Förbundets ordförande Ulf Brömster är frustrerad och det är glädjande att SvRF skickar frågan vidare till Riks-idrottsnämnden.

Där ligger intressant nog även fallet med dressyrdomaren, som förbundets juridiska utskott stängde av 18 månader efter att vederbörande pekat ut ridsportprofiler i en tråd om sexuella övergrepp på Flashback.

Safesport Swedens ordförande beskriver i Ridsports intervju en idrottsrörelse som närmast liknar en ankdamm. Jag påstår att det behövs en tsunami i den för att ens kunna yppa ordet förbättring.

Jag påstår att det behövs en tsunami i den för att ens kunna yppa ordet förbättring.

Att en ny oberoende instans, specialiserad på de här frågorna, behövs är tydligt. Grunderna finns redan i form av Sveriges nationella antidopningorganisation som sjösattes vid årsskiftet.

Låt det inte ta flera år innan motsvarigheten finns för övergreppsfrågor – något som slår mot betydligt fler idrottsutövare än dopingfrågan.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag vill lyfta förbundets kommunikatör Matilda Hjertstrand. Snabb, tillgänglig och proffsig länk mellan journalister och ryttare.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden