Veterinärt
8 oktober 2018 19:00
Ridsportplus

Det finns hopp för allergiska hästar – SLU-experten berättar mer

AllergiHästar med klåda, hosta, rinnande ögon eller knutor i hårremmen. Om symtomen beror på allergi kan det kännas som en hopplös diagnos. Men det finns hjälp att få – här berättar experten mer om läget på allergifronten.

Det finns hopp för allergiska hästar – SLU-experten berättar mer
Hästen på bilden har svår urticaria (nässelutslag), som är tecken på allergisk reaktion. Foto: Kerstin Bergvall

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Veterinär Kerstin Bergvall, SLU, är specialist på hudsjukdomar. Hon vet vad hästar kan vara allergiska mot.

    – En allergi innebär att immunförsvaret överreagerar och skapar inflammation vid kontakt med ett ämne som egentligen är ofarligt. Den absolut vanligaste allergin hos häst är allergi mot insekter. Det är små proteiner i insekternas saliv som hästarna reagerar mot.

    – Sedan kan hästar reagera mot saker i omgivningen som pollen, mögel, kvalster och fåglar, eller ha kontaktallergi. Det senare är mot ämnen i direkt kontakt med hästen, som till exempel nickel eller läkemedel. Matallergi är den minst vanliga orsaken hos verifierade fall bland hästar.

    Hur kan man testa om det är allergi det handlar om?
    – Vid insektsallergi behövs inte blodprov eller pricktest, där är symtombilden tydlig: klåda mot mankammen, svansrot, längs mittlinjen under magen, öronen och mellan ganascherna. Dessutom är det säsongsbundet. Det börjar tidig vår och håller på till sen höst, men är lugnt under vintern. Det finns behandlingsprotokoll för insektsallergi och hästarna blir bättre direkt om det följs. Tyvärr är många hästar med dessa problem underbehandlade.

    Allergier På Häst.Foto: Kerstin Bergvall
    Pricktest pågår. Foto: Kerstin Bergvall

    – När det gäller reaktion mot ämnen i omgivningen bör veterinär göra ett pricktest, om du har en veterinär i närheten som kan detta, eller ta ett blodprov.
    – Men ingen av metoderna ger svar på frågan om hästen är allergisk. Dessa undersökningar ska göras när alla andra orsaker är uteslutna. Då svarar de på frågan ”Mot vaddå då?”.
    – Du måste anlita en veterinär som är kunnig och som gör en ordentlig utredning att hästen är allergisk först, före provtagningar.

    Kerstin_bergvall-22
    Kerstin Bergvall.

    Vilken behandling finns?
    – Det finns olika former av behandling. Det första är att försöka undvika det som gör hästen allergisk. Om det går är det det mest effektiva och prio ett. Symtomen kan dämpas genom antihistamin som ger effekt på en del hästar med nässelutslag, klåda, rinit (inflammation i näsans slemhinna, reds anm) och konjunktivit (ögoninflammation, reds anm).
    – Kortison kan behövas. Om det ges invärtes bör korttidsverkande medel väljas på grund av fångrisken med mer långtidsverkande preparat.

    – När det gäller pollen, kvalster och mögel går det att vaccinera fram tolerans som gör att den allergiska reaktionen försvinner eller minskar. Hästen vaccineras under huden. I början med täta intervall, så småningom individjusteras det.
    – Vaccinet lär hästen att reagera normalt (icke-allergiskt) mot det som den är allergisk emot. Runt 60-70 procent av hästarna blir bättre, men det tar lång tid innan man ser effekt. Om det fungerar är rådet att fortsätta med livslång vaccination.

    Har det hänt något nytt kring allergi på häst?
    – Ja, det händer saker hela tiden. Bland annat har forskare funnit att verkan av vaccin möjligen kan bli bättre om det ges i lymfknutorna i stället för under huden – resultaten verkar lovande. Det finns också lovande studier kring att vaccinera preventivt. Det testas på Island för att se om det ger ett skydd när hästarna kommer hit. Det skulle kunna gagna hästar med genetisk disposition, om de vaccineras som föl kan de slippa att utveckla insektsallergi.

    – Det finns även en ny typ av vaccin som kan bli användbar (beräknas tillgängligt 2020-21, reds anm). Där inriktar forskarna sig på att blockera de kemiska budbärare som orsakar aktivering av vissa av inflammationscellerna. Så det finns hopp för hästägare som har en allergisk häst.

    Om experten: Kerstin Bergvall är Sveriges första Diplomate i European College of Veterinary Dermatology. Tjänstgör bland annat på UDS hästklinik, Uppsala.

    I detalj.

    Många olika tecken på allergisk reaktion

    • Klåda (med medföljande hudförändringar).

    • Rinnande ögon (konjunktivit).

    • Rinnande näsa (rhinit)

    • Luftvägsproblem.

    • Nässelutslag.

    • Små hudknutor av typen eosinofila granulom.

    Symtomen är inte alltid orsakade av allergi, men allergi ger alltid något eller några av de listade symtomen. Alla andra orsaker ska uteslutas, innan man säkert vet att det rör sig om en allergisk reaktion.

    Texten publicerades första gången i Ridsport nr 18/2018.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden