Distansritt
4 maj 2021 11:59

Distansryttare frias av CAS – slipper 20-årig avstängning

FriasNär FEI:s dom i fallet med den avlivade distanshästen Castlebar Contraband kom i juni förra året handlade det om en rekordlång avstängning för ryttaren från Förenade Arabemiraten. Nu har idrottens skiljedomstol, CAS, rivit upp beslutet.

Distansryttare frias av CAS – slipper 20-årig avstängning
CAS friar ryttaren, som först dömdes till 20-årig avstängning. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Distansryttaren Sh Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi startade Castlebar Contraband på en enstjärnig tävling i Frankrike i oktober 2016 – en tävling som slutade med att hästen fick avlivas, då den drabbats av en öppen fraktur i ena frambenet. Obduktionen visade att frakturen orsakats av upprepad och långvarig nervblockering, något som svenske FEI-chefsveterinären Göran Åkerström vittnade om inför FEI-tribunalen. Straffet blev 20 års avstängning för ryttaren från Förenade Arabemiraten, ett beslut som ryttaren överklagade till CAS, idrottens skiljedomstol.

När CAS nu meddelar sitt beslut väljer de att riva upp FEI:s dom, och friar ryttaren. CAS menar att FEI inte har kunnat lägga fram tillräckliga bevis för att styrka att hästen utsatts för ”horse abuse”.

Inte tillräckliga bevis

CAS skriver att varken ryttaren eller hans veterinär kunde ha upptäckt den påstådda stressfrakturen hos hästen, och trots de bevis som presenterades av FEI och dess expertvittnen om att hästen utsatts för injektioner ansåg inte CAS att det fanns några bevis för att hästen var nervblockerad eller onormalt desensibiliserad under tävlingen.

Eftersom hästen passerat besiktningen dagen innan benbrottet, och även de obligatoriska veterinärportarna under tävlingen, menar CAS att hästen inte kunde ses som att den inte var i tävlingsskick. I beslutet skriver CAS att FEI inte har kunnat fastställa att ryttaren tävlade på en utmattad, halt eller skadad häst, och inte heller begått ”en handling eller underlåtenhet som orsakade eller sannolikt skulle orsaka smärta eller onödigt obehag för en häst”.

Därför anser inte CAS att ryttaren har begått något brott, och han kan därför inte heller stängas av. De sanktioner som FEI-tribunalen gett ryttaren är enligt CAS beslutade på ”felaktiga grunder” och ska därför upphävas.

CAS-panelen skriver i sitt beslut att de bevis FEI lagt fram kan ha ett visst bevisvärde, men menar att i ett fall som det här – som rör allvarliga anklagelser om horse abuse och som kan medföra höga straff för ryttaren – måste det finnas överlägsna bevis som styrker att ryttaren brutit mot reglerna.

”Vi är extremt besvikna”

– Även om vi respekterar CAS beslut är vi extremt besvikna. FEI måste stå upp för hästens välfärd och bekämpa horse abuse, så att förlora det här fallet är mer än nedslående. FEI ansåg att detta var ett viktigt fall för att skydda hästens välfärd, och FEI:s distansregler har förbättrats ytterligare ur ett välfärdsperspektiv sedan det här fallet 2016. CAS-panelen har emellertid varit tydliga med att de anser att det inte fanns tillräckliga materiella bevis för att de skulle kunna upprätthålla de sanktioner som FEI-domstolen införde, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez i ett pressmeddelande.

Ibáñez sa också att FEI kommer att fortsätta att utreda fall av horse abuse och göra allt de kan för att se till så att CAS-beslutet inte avskräcker folk från att anmäla liknande fall som det med Castlebar Contraband.
– Vi måste arbeta tillsammans för att se till att de som utsätter hästar för fara ställs inför rätta, men vi måste också se till att vi har gedigna och obestridliga bevis.

Lett till utveckling

Även FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström, som också vittnade inför CAS, är besviken över resultatet.
– Vi är oerhört frustrerade över att ha förlorat detta fallet, särskilt eftersom skadan på den här hästen innebar en kombination av riskfaktorer som i slutändan ledde till dess död, säger han i pressmeddelandet.

Även om CAS-beslutet innebar en förlust för FEI i det specifika fallet, har arbetet lett till utveckling menar Åkerström.
– Just detta fall var en av de viktigaste drivkrafterna för utvecklingen av FEI Hyposensitivity Control System, som ger fysiska bevis för nervblockering – något som var praktiskt taget omöjligt tidigare. Så även om CAS-beslutet tyvärr inte ger den avlivade hästen någon rättvisa, har det resulterat i ett system som redan används och som kommer att hjälpa till att förhindra liknande tragiska skador i framtiden.

Här kan du läsa hela CAS beslut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden