Hoppning
20 april 2021 14:29

CAS ger Mathilda Karlsson rätt – river upp FEI:s beslut

RankningspoängI januari 2020 beslutade FEI sig för att titta närmare på hur Mathilda Karlsson, som numera rider för Sri Lanka, och ytterligare en ryttare samlat ihop rankningspoäng för att ta sig till OS. Efter granskningen ströks poängen från de aktuella tävlingarna - ett beslut som överklagades till CAS, idrottens skiljedomstol. Nu har domen kommit.

CAS ger Mathilda Karlsson rätt – river upp FEI:s beslut
Mathilda Karlsson är nu återigen aktuell för OS, efter att CAS rivit upp FEI:s beslut. Foto: Roland Thunholm

Det är ett besviket FEI som meddelar att CAS, idrottens skiljedomstol, river upp beslutet som fattades av FEI-tribunalen i juni 2020 och därmed ger Mathilda Karlsson rätt till de poäng som hon red ihop på tävlingar i franska Villeneuve-Loubet i december 2019 och januari 2020.

CAS grundar sitt beslut på att FEI godkänt klasserna som rankningsklasser – felaktigt, då de inte uppfyllde kraven för rankningsklasser och att deadline var passerad – och att de inte får använda reglerna för att retroaktivt rätta till sina egna misstag.

Felaktiga grunder

CAS-panelen fastslog att eftersom FEI inte kunnat visa på tillräckliga anledningar för att stryka tävlingarna, vilket krävdes för att kunna använda sig av de regler som FEI lutat sig emot i sitt beslut, så innebär det att FEI:s beslut saknar grund och därför ska hävas.

– Det här är ett väldigt nedslående resultat för FEI, men vi respekterar beslutet eftersom vi visste att misstag gjorts och CAS-beslutet bygger på det. När vi bestämde oss för att ogiltigförklara Villeneuve-Loubet-resultaten, för att göra det rätta ur ett integritetsperspektiv för sporten, visste vi att det fanns en möjlighet att vi skulle kunna förlora det här ärendet vid ett överklagande, men vi var överens om att det var en risk värd att ta, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez i ett pressmeddelande.

När Mathilda Karlsson nu har fått tillbaka sina poäng innebär det att Sri Lanka återigen har en individuell plats till OS i Tokyo. Efter FEI:s beslut gick den platsen till Hong Kong, som nu istället står som första reserv i grupp G. Den slutgiltiga listan över vilka länder som får skicka ryttare till OS i Tokyo kommer dock inte att publiceras förrän den 5 juli.

Ridsport har sökt Mathilda Karlsson för en kommentar. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden