Sportnytt
18 februari 2020 06:00

Mathilda Karlsson: ”Jag vill inte bli bestraffad för FEI:s misstag”

OS-plats borta/uppdaterad”Jag är naturligtvis jättebesviken, och jag kommer inte att acceptera att bli bestraffad för ett misstag som är gjort av FEI”. Det säger Mathilda Karlsson, som förlorar sin OS-plats efter att FEI i efterhand tagit bort rankingklasser från de tävlingar i franska Villeneuve-Loubet som gav henne OS-platsen.

Mathilda Karlsson: ”Jag vill inte bli bestraffad för FEI:s misstag”
För någon månad sedan verkade OS-platsen vara klar för Mathilda Karlsson, tävlande för Sri Lanka. Men på måndagen kom andra besked. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Det var på måndagskvällen som FEI meddelade att rankingklasser hade lagts in i ett sent skede på tävlingarna i Villeneuve-Loubet i december, och att FEI av misstag hade godkänt detta.

Nu har misstaget rättats till och rankingklasserna tagits bort, vilket betyder att Mathilda Karlsson inte längre är tvåa i sin grupp och därmed inte heller har någon OS-plats för Sri Lanka.

När Ridsport når Mathilda sent på måndagskvällen är hon besviken och arg.
− Jag har absolut inte gjort någonting fel eller brutit några regler, skriver hon i ett sms till Ridsport.
− FEI säger att de har godkänt schedulen av ”misstag” men det finns bara en enda officiell schedule och den är helt korrekt. Ändringarna av schedulen är godkänd mer än två veckor innan tävlingen började, vilket är kriterierna för att det ska vara godkänt, fortsätter hon.

Ridsport har kontrollerat de olika dokumenten för de tre tävlingarna i Villeneuve-Loubet i december. I samtliga fall uppdaterades dokumenten med information om nya rankingklasser med mer än två veckors varsel, och ändringarna är också godkända av FEI medan det fortfarande var mer än två veckor kvar till tävlingarna.

Beskedet om den förlorade OS-platsen nådde Mathilda Karlsson samtidigt som det nådde alla andra, via FEI:s pressrelease på måndagskvällen.

− Jag har inte fått någon bekräftelse, besked eller information från något håll än. Jag som ryttare kommer inte att acceptera att bli bestraffad för ett misstag som är gjort av FEI, men på grund av tidsförskjutning på Sri Lanka måste vi avvakta och se hur min nation väljer att vilja gå vidare, säger Mathilda Karlsson.

Här är FEI:s pressrelease.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden