Sportnytt
7 augusti 2018 10:16
Ridsportplus

Ditte Young hjälper elitryttare att förstå sina hästar

Känner energiernaI Danmark har Ditte Young blivit populär bland elitryttare som vill ha hjälp att förstå sina hästar. Inbjuden av Markne Academy har hon nu coachat Per Sandgaard och Charmeur.
– Jag talar inte med hästen med ord, i stället upplever jag känslor, upptäcker vad hästen tycker om, vad den inte tycker om, säger Ditte.

Ditte Young hjälper elitryttare att förstå sina hästar
”Jag upptäcker vad hästen tycker om, vad den inte tycker om, hur den kan motiveras och så vidare, säger Ditte Young om vad hon gör med hästarna. Foto: Anna Johannesson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under tre hela dagar i mitten av juni hade Pether Markne och Per Sandgaard besök av danska Ditte Young. Hon kallar sig för equicoach, med målsättningen att öka förståelsen mellan häst och ryttare. Medan hennes verksamhet säkert höjer på en del ögonbryn i Sverige, är hon flitigt anlitad av elitryttare i Danmark.

– Pether (Markne) och jag såg Ditte vid hennes clinic i Herning och tyckte det kunde vara spännande att ta hit henne. Inte minst för att kanske få bättre förståelse för våra hästar, säger Per Sandgaard.

I år var sjunde året i rad som Ditte Young höll clinic vid hingstekåringen i Herning och Per Sandgaard var då en av fyra medverkande elitryttare.
– Ditte ger mig verktyg att arbeta med, säger dressyrryttaren Per Sandgaard.

”Inget konstigt”

Många är skeptiska och kallar hästkänsloförmedlare som Ditte för ”hästviskare”.
– Men det är inget konstigt med det jag gör. Jag talar inte med hästen med ord, i stället upplever jag känslor, upptäcker vad hästen tycker om, vad den inte tycker om, hur den kan motiveras och så vidare.

– Har hästen ont, eller har någon skada, samarbetar jag med veterinärer. Vissa veterinärer är fortfarande väldigt skeptiska till mitt arbete, men fler och fler lyssnar och vill samarbeta, säger hon.

_dsc5093(1)
”Det handlar om att ryttaren ska befinna sig i rätt mentala tillstånd och vara med sin häst”, säger Ditte Young. Foto: Anna Johannesson

Paulinda Friberg, Cathrine Dufour och Thomas Sandgård är några av de ryttare på elitnivå som har fått hjälp av Ditte med sina hästar. Juliette Ramels Melvin C hade ont i ryggen, behandlades men blev inte helt bra. Ditte tillkallades och hon upptäckte att Melvin C hade magproblem som han sedan fick hjälp med.

Vid Dittes första besöksdagar på anläggningen i Harlösa utanför Flyinge är det bland andra Per och Charmeur som får hjälp.
– Efter att vi hade tävlat på Elmia har Charmeur blivit paniskt rädd för tv-skärmar. Det räcker att han ser en mobiltelefon för att han ska flippa ur, säger Per.

Skonsam metod

Ditte och Per började med att med mjuka rörelser få Charmeur att förstå att det inte skulle hoppa ut några hästar ur skärmen. De närmade sig skärmarna successivt och för varje övning blev han lugnare. Efter tre dagars arbete travar och piafferar Charmeur avspänt och utan problem förbi varenda dataskärm som eleverna vid Markne Academy håller framför honom i ridhuset.

– Det är klart att man kunde ha satt upp en tv-skärm framför Charmeurs box i stallet och låtit honom vänja sig på det sättet. Men jag tror att den här metoden är betydligt mera skonsam, säger Per.

Ditte Young arbetade i många år som producent på dansk TV men för 16 år sedan var hon så hårt anlitad i hästbranschen att hon slutade på TV.
– Jag tränade och tränade med hästar och ryktet om vad jag sysslade med spred sig i hästvärlden.

Folk som ringer mig är ibland desperata efter att ha provat allt annat.

Ditte Young berättar att hon redan som liten var känslig för sinnen och stämningar, särskilt hos hästar. Och att hon som vuxen har utvecklat sin förmåga att förmedla hästens signaler till ryttaren.
– Folk som ringer mig är ibland desperata efter att ha provat allt annat, säger hon.

Hon arbetar även med människor och är utbildad psykoterapeut. På sin hemsida erbjuder hon terapi för både privatpersoner och företag.

När hon berättar om sitt arbete med hästarna är det dock inte helt lätt att förstå vad det är hon gör. Själv tycker hon inte att det hon sysslar med är så märkligt.
– Min kommunikation med hästarna är lite som när en mamma intuitivt känner att hennes baby är trött eller hungrig. Det är inga konstigheter, säger hon.

_dsc5032(1)
Ditte och Charmeur. Foto: Anna Johannesson
_dsc5155(1)
”Charmeur och jag rider som i sockervadd, det är ett mjukt och behaglig tillstånd, där det bara är vi två som arbetar, utan spänningar”. Foto: Anna Johannesson

Ditte Young inleder alltid sitt arbete med hästarna med att ställa sig framför, se hästen i ögonen och stryka den över nosryggen. Charmeur sänker genast huvudet när Ditte står framför honom, och börjar slicka sig om läpparna.

Ditte fortsätter sedan med att föra händerna över hästens kropp. På Charmeur pressar hon lätt ihop bog och länd.

– Jag känner energierna och sedan förmedlar jag signalerna till ryttaren och talar om vad som är fel eller vad han/hon ska arbeta med under passet. Det handlar också om att ryttaren ska befinna sig i rätt mentala tillstånd och vara med sin häst. Det handlar om samarbete och kommunikation, både mellan mig och hästen, men framför allt mellan hästen och ryttaren.
– Det är ju där mitt arbete kommer in, att förmedla hästens känslor så att ryttaren förstår och gör rätt.

Som i sockervadd

Per Sandgaard förklarar att det hjälper honom i ridningen att visualisera hur han och Charmeur befinner sig i en alldeles egen bubbla.
– Charmeur och jag rider som i sockervadd, det är ett mjukt och behaglig tillstånd, där det bara är vi två som arbetar, utan spänningar.

– Ditte har gett mig bilder, visualiserat konstruktiva saker, och givit mig verktyg jag kan använda för att förbättra mig och ge mig en ny dimension i arbetet med Charmeur. Det kan handla om min sits, om hur mycket en framskjuten axel påverkar en sluta.
– Ditte antecknar hela tiden, främst när jag rider. Sedan får jag skriftligt det som Charmeur förmedlat till henne och som jag ska arbeta vidare med.

I detalj:

Ditte och ryttare hon har hjälpt

 • Ålder: 39 år
 • Bor: Kongens Lyngby utanför Köpenhamn.
 • Familj: Sambo Nikolaj, sonen Philip, 9, och bonussonen Matias, 9.
 • Karriär: Equicoach både i Danmark och utomlands, psykoterapeut, klärvoajant, författare och föredragshållare

Ett urval de ryttare som anlitat Ditte Young:

 • Paulinda Friberg, Sverige (Grand Prix dressyr)
 • Cathrine Dufour, Danmark (Grand Prix, OS, dressyr)
 • Per Sandgaard, Sverige (Grand Prix, OS. dressyr)
 • Anna Zibrandtsen, Danmark (Grand Prix dressyr och landslagsryttare)
 • Carina Cassøe, Danmark (Grand Prix dressyr)
 • Mikaela Lindh, Finland (Grand Prix, OS- och landslagsryttare)
 • Thomas Sandgaard, Danmark (dansk mästare i hoppning)
 • Bo Høstrup, Danmark (Grand Prix och b-landslagsryttare dressyr)
 • Clara Lundgren, Sverige (hoppryttare)
 • Stinna Tange Kaastrup, Danmark (paradressyr, OS, EM och danskt mästare)
 • Ellen Birgitte Farbrot, Norge (Grand Prix dressyr och landslagsryttare)
 • Karoline Rohmann, Danmark  (juniorryttare dressyr, dansk mästare och kvalad till JEM)

 

Texten publicerades första gången i nr Ridsport 13/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden