Sport
12 juli 2015 21:10

Diva i Dejas hovspår

Några timmar tidigare var mamma Deja tvåa i CDIO5*-küren sedan gjorde dottern Diva entré med Lyndal Oatley. Det blev en strålande seger. "I kvalet ville jag för mycket, nu lät jag Diva göra mer, det blev bättre," sa en överväldigad och glad australiensisk segrare.

Diva i Dejas hovspår
Diva är Deja upp i dagen med Lyndal Oatley i sadeln. Kim C Lundin kim@witnet.se

Årets sista dressyrklass i Falsterbo var 7-åringarnas final förlagd söndag eftermiddag parallellt med hoppningens sista stora klass SEB Grand Prix. Det innebar hög ärevarvsmusik med ojämna mellanrum, något som drabbade några ekipage men långt ifrån alla.

Finalen dömdes av Anne Gribbons vid M, huvuddomare Eddy de Wolf och på E satt Lars Andersson. De var demokratiskt lagda och hade alla varsin favorit till segern bland de ekipage som såsmåningom hamnade på topp tre. Det var nästan tomma läktare men den publik som fanns värmde ryttarna med applåder, busvisslingar och uppskattning.I det har Jana Wannius helt rätt – Falsterbopubliken är av bästa sort, sportslig och varm.

Marie Munthers med Bjergagergaards Indeed (DWB sto f -08 e Hofrat – De Niro, uppf Eva, Ebbe&Steffen Hovedskov, äg Hannell Dressage Stable AB) red en felfri ritt, bättre än i kvalet och fick 70,695 procent.
– Jag har ridit henne sedan i januari, jag är fortfarande barnledig så jag hinner inte rida så många hästar, berättade Marie.
Hon slog sin tidigare arbetsgivare och tränare sedan många år Jan Brink med Zaladin MI 1240(DWB hingst f -08 e Blue Hors Zack – Solos Landtinus, uppf Steen Bo Larsen, Danmark, äg Tullstorp & Hannell Dressage).
– Det är jag säker på att Jan inte har något emot, men visst, lite kul är det, sa Marie om sin tredjeplats.

Bjergaggaardens Indeed i perfekt balans under galoppombytet.

När Lyndal Oatley red in med Diva(SWB sto f -08 e Richfield – Silvano, uppf Marie Haward, äg Carol & Andrew Oatley) syntes det en viss beslutsamhet i hennes ansikte och Diva såg avspänd ut. Det blev en väl avvägd uppvisning där travprogrammet är otroligt starkt. Skillnaden mot kvalet var bland annat att i dagens final så lyckades Lyndal och Diva med halvpiruetterna, speciellt den högra som fick två åttor, en sällsynt siffra för domarna. Det blev 73,333 procent och det kom att hålla hela klassen igenom. Seger för Diva.

Divas procent innan skritten.

– Jag ville verkligen få visa vad Diva kan göra och jag försökte för mycket i kvalet. Idag fick hon göra sin grej och det fungerade bättre. För varje dag går hon mer och mer som sin mamma Deja, det är fantastiskt. Hon är så lättlärd, gillar utmaningen, det tog lite tid för oss att få bytena befästa men i piruetterna är hon precis som Deja, hon älskar dem, sa en glad Lyndal Oatley, stolt och lite överväldigad.

Många hade nog fjolårets championatsvinnare Dan Brown(Hann valack f – 08 e Dancier-Hohenstein, uppf Hans Hops, äg Skillinge Dressyr) riden av Jeanna Högberg med bland favoriterna. Deras program bjöd på verkliga höjdpunkter och de fick flera nior från Lars Andersson. Tyvärr blev det en del fel, delvis på grund av ljudstörningar som drabbade dem först vid en volt, sedan den samlade skritten och början på galoppprogrammet. Ägaren Anna Bråkenhielm var nervös och inte blev det bättre när ärevarvsdånet från hoppbanan kopplade på. Procenten stannade på fina 70,614, bättre än i kvalet och en fjärde placering.
– Jag är besviken, jag är lite arg, prata med mig lite senare så har jag sansat mig, sa Jeanna Högberg som är en tävlingsmänniska och som sådan såklart berörd.

Kvalvinnande Malin Nilsson fick se sig slagen av chefens fru trots att hon och Don Michelin(SWB valack f -08 e Don Primero-Michellino, uppf/äg Familjen Ljungcrantz) förbättrade sina procent rejält. Det blev inga missar, snarare förbättrade siffror även om de var ett långt span mellan Eddy de Wolf och Anne Gribbons.
– Jag är jättenöjd, Don Michelin kämpade på, han var rätt så trött idag men gav inte upp på något sätt. Det har ju varit en ganska fantastisk vecka här så jag kommer mer än gärna igen till nästa år, härligt att tävla hemma, berättade en överlycklig Malin Nilsson som blev tvåa.

Resultat

Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden