Sverige
29 mars 13:49

Djursjukvårdspersonal får lära sig att bemöta hot och hat

FörebyggandeHot och hat mot djursjukvårdspersonal har blivit allt vanligare. Kostnaderna för vården är det vanligaste skälet. Nu erbjuds anställda inom djursjukvården en kurs som ger verktyg för att bemöta dem som hotar.

Djursjukvårdspersonal får lära sig att bemöta hot och hat
Ryggbesvär kan ibland vara en indikation på hälta. Foto: Istock

En av fem anställda i djursjukvården har blivit hotad av djurägare. Det visar en enkät gjord av Svensk Djursjukvård. Hat och hot förekommer både på arbetsplatserna och utanför, inte minst på sociala medier där djursjukvårdspersonal riskerar att hängas ut.

För att rusta djursjukvårdspersonalen finns nu webbutbildningen ”Tryggt jobbat!”, som ska ge kunskap och verktyg för att bemöta dem som hotar. Bakom initiativet står Gröna arbetsgivare, Kommunal och Sveriges Veterinärförbund tillsammans med Prevent.

– Ingen ska behöva känna sig otrygg på sitt jobb, men ändå vaknar många anställda i djursjukvården med en klump i magen varje dag. Arbetsmiljöutbildningen Tryggt jobbat! är ett steg på vägen mot en tryggare arbetsplats, säger Anja Westberg, Kommunal, i ett pressmeddelande.

Kommunikation är grunden

Med hjälp av ett antal scenarier får kursdeltagaren träna sin förmåga att både avstyra konflikter innan de uppstår, och bemöta djurägare som hotar. Tydligare kommunikation är grunden i allt.

– Kostnader är den vanligaste konfliktytan inom djursjukvården. Kunskap och kommunikation om försäkringsskydd, behandlingsmetoder och hur djursjukvård finansieras är viktigt. Här kan djurägare och djursjukvårdspersonal bli bättre på att mötas, säger Tove Särkinen, Sveriges Veterinärförbund.

Webbutbildningen sig till alla som arbetar inom djursjukvården – från receptionister och djurvårdare till legitimerade djursjukskötare och veterinärer – och kostar inget.

– Oavsett om du är arbetsgivare på en större koncern eller en liten lokal aktör vill vi rekommendera att du och dina anställda går utbildningen. Investera en knapp timme och få ökad trygghet och bättre arbetsmiljö tillbaka, säger Camilla Backlund, Gröna arbetsgivare.

Här hittar du webbutbildningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden