Världen
5 januari 2022 06:20
Ridsportplus

Vanligt med självmordstankar bland norska veterinärer

Pressat lägeSvenska veterinärer har länge varit pressade av tuffa arbetsförhållanden och psykisk ohälsa. Men situationen är inte unik för Sverige. Enligt en ny studie har en av tre norska veterinärer under det senaste halvåret känt att livet inte är värt att leva.

Vanligt med självmordstankar bland norska veterinärer
Många veterinärer upplever stor press i sin vardag. Detta enligt en ny norsk studie. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport har i flera omgångar lyft problemen kring veterinärers pressade situation och psykiska ohälsa. Under en period såg läget ljusare ut, men i våras visade en ny studie att så inte var fallet. I en enkätundersökning bland främst smådjursveterinärer framkom det att de ofta känner stress i mötet med djurägarna som kan ha orealistiska förväntningar på vad vården kan göra.

    Vid veterinärkongressen 2019 berättade den norska veterinären och forskaren Helene Seljenes Dalum om ny forskning som hon dragit igång kring psykisk ohälsa. Utgångspunkten var en studie som visade att antalet självmord bland norska veterinärer är dubbelt så hög som inom andra akademiska yrken. Syftet var att undersöka sambanden mellan arbetsmiljö och psykisk ohälsa. Nu är studien klar och slutsatsen är nedslående.

    Nästan 30 procent av norska veterinärer har under det senaste halvåret känt att livet inte är värt att leva. Fem procent av veterinärerna har haft allvarliga självmordstankar och 0,2 procent har försökt ta sitt eget liv. Ungefär hälften av dem som haft allvarliga självmordstankar har uppgivit att arbetsrelaterade problem haft en avgörande betydelse. Dubbelt så många kvinnor som män har pekat på kopplingen mellan arbetsmiljö och tankar på att ta sitt eget liv.

    Veterinärmedicinen har utvecklats mycket de senaste åren. Tidigare avlivade man djur som man idag ger avancerad medicinsk behandling. Många djurägare vill ha det på det viset, trots att det ofta är väldigt dyrt. För veterinärerna kan det vara betungande att ta hänsyn till pengar och ekonomi vid diagnos och behandling. Ofta hamnar de i kläm mellan djurvälfärd, ekonomi och etik. Det skriver Helene Seljenes Dalum i norska Dagens Näringsliv.

    Vidare skriver hon att situationen inte är unik för Norge. Även i Australien vill de flesta veterinärerna slippa ta hänsyn till pengar vid kliniska bedömningar. Helene Seljenes Dalum beskriver också en pressad arbetsmiljö med stort ensamansvar, vilket bekräftar det som svenska veterinärer också har upplevt under en längre tid.

    Läs hela artikeln i Dagens Näringsliv här.
    Läs hela studien här.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden