AktuelltVeterinärerna fortsätter att må allt sämre.
– De lever under konstant press, blir uthängda i sociala medier och kan sällan gå i svaromål, säger Tove Särkinen på Sveriges Veterinärförbund, som får stöd av en färsk undersökning gjord av Mittuniversitetet.
Stor press på veterinärer ökar psykisk ohälsa
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det har gått mer än ett år sedan Ridsport lyfte problemet kring veterinärers pressade situation och psykiska ohälsa i en rad artiklar. Den första reaktionen efter detta var att läget ljusnade och att fler fått förståelse för veterinärernas villkor.
– Men nu upplever vi att dreven och påhoppen i sociala medier har ökat. Och vi som tyckte att det var mycket för ett år sedan, säger Tove Särkinen, veterinär och kommunikationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund.
– Veterinärerna kan inte heller gå i svaromål, eftersom de inte kan lämna ut uppgifter om sina kunder offentligt, säger hon.
Bekräftas av färsk undersökning
Tove Särkinens ord bekräftas i en färsk undersökning som studenter på psykologiprogrammet på Mittuniversitet gjort, och som SVT rapporterar om. I en enkätundersökning bland främst smådjursveterinärer framkommer det att veterinärer ofta känner stress i samband med mötet med djurägarna, som kan ha orealistiska förväntningar på vad vården kan åstadkomma.
– Många veterinärer stressas av risken att bli uthängd på sociala medier, säger Maria Karlsson, verksamhetschef på Mittnorrlands djursjukvård i Sundsvall och Östersund, till SVT Västernorrland.
Hon säger att man i enstaka fall också meddelat kunder att de inte är välkomna som kunder.
Har lyft frågan om självmord
Förra årets veterinärkongress hade temat Hållbarhet och där lyftes bland annat även veterinärernas hållbarhet och frågor kring psykisk ohälsa och krishantering.
– På ett sätt är det hemskt att vi måste lägga tid på detta i stället för på kompetensutveckling, men det är nödvändigt, konstaterar Tove Särkinen.
Veterinärförbundet har också via den fackliga paraplyorganisationen Saco lyft frågan om självmord kopplade till yrkeslivet, och ämnet finns med i regeringens nya arbetsmiljöstrategi som presenterades i februari i år.
Samma tema tar den norska veterinären och forskaren Helene Seljenes Dalum upp i den forskning hon nyligen startat. Grunden är en studie som visar att antalet självmord bland norska veterinärer är dubbelt så högt som inom andra akademiska yrken.
– Vi ska bland annat undersöka sambanden mellan arbetsmiljö och psykisk ohälsa, liksom norska veterinärers förhållningssätt till psykisk hälsa och i vilken utsträckning de söker hjälp för psykiska problem, säger Helene Seljenes Dalum.
En enkät har skickats ut till alla veterinärer i Norge, och en publicering av resultaten väntas vid årsskiftet eller i början av 2022.
Hur kan då hästägare agera för att stötta sin veterinär i stället för att stjälpa?
– Genom att reflektera över det som skrivs på sociala medier, ta ett steg tillbaka, vara källkritisk och tänka på att det är en sida av historien som får utrymme, medan vi veterinärer inte kan dela vår sida, säger Tove Särkinen.
– I den direkta relationen med veterinären är det också bra om hästägarna har en förståelse för att det inte alltid går att ställa en diagnos efter ett besök, och ha tålamod i den processen, säger hon.
Fakta
Veterinärernas psykiska ohälsa
- En norsk studie från 2005 om att självmordsfrekvensen är dubbelt så hög bland veterinärer som inom andra akademiska yrken, är en av de få studier som finns om veterinärers psykiska ohälsa.
- I regeringens arbetsmiljöstrategi för åren 2021–2025 är målet en nollvision mot arbetsplatsolyckor som leder till död men också mot arbetsrelaterad dödlighet på grund av till exempel längre sjukdom, cancer och suicid.
- Sveriges Veterinärförbund har ett kollegialt nätverk samt slutna forum på Facebook för veterinärer som behöver stöd.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på