Fälttävlan
21 augusti 2017 19:29

Dödsolyckan på EM i Strzegom utredd

Den polska hästen Bob The Builder miste tragiskt livet på terrängbanan under EM i fälttävlan. Nu har FEI:s veterinära delegat utrett olyckan och fastställt orsaken till fallet.

Dödsolyckan på EM i Strzegom utredd
Bob The Builder och Michal Knap över hinder 4C i god stil. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

När startnummer 37 Bob The Builder omotiverat kraschade in i hinder nummer 15 placerat inne på Stregoms huvudarena inför stor publik gick en chockvåg genom åskådare på plats och tv-publik. Redan samma dag meddelades det att skadorna var irreparabla och att hästen avlivats till stor sorg för ryttaren Michal Knap och teamet. 

Med hjälp av film från flera kameror och bildanalys i slowmotion fastställdes att Bob the Builder ådrog sig en öppen fraktur på kronbenet i språnget fram till att han försökte hoppa hindret tillsammans med sin ryttare Michal Knap. 

Skadan undersöktes på klinik och skelettskadan och de omfattande ligamentskadorna ledde till beslut om avlivning.

”Den här typen av fraktur, och det är den första jag har sett under mina 30 år arbetande på FEI-tävlingar, uppstår genom att den sammanlagda ackumulerade belastningen på ett ben orsakar mikrofrakturer som utvecklas över tid i ett försvagat ben. De här ackumuleras över tid och leder så småningom till en synlig skada. I olyckliga fall som det här blir resultatet en hastigt uppkommen fraktur” uttalar Frederick Barrelet, Foreign Veterinary delegate i Strzegom.

Länk till SVT:s sändning med olyckan Varning för starka bilder

Frederick Barrelet, Foreign Veterinary delegate i Strzegom, intervjuas av Malin Larsson på SVT. (Intervjun är på engelska)

Tidigare nyhet om olyckan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden