Världen
13 juni 15:16

Dokumentär avslöjar falska pass och grov misshandel – flera kopplingar till Sverige

GranskningDen irländska TV-produktionen RTÉ har granskat delar av den irländska och europeiska hästsporten i en ny dokumentär. Med dolda kameror har man bland annat filmat hur hästar misshandlats då de skickats till slakt. Vi får också följa två hästar – sålda till Sverige med förfalskade pass.

Dokumentär avslöjar falska pass och grov misshandel – flera kopplingar till Sverige
Hästen på bilden har inget samband med texten. Foto: iStock

Det är RTÉ Investigates, en irländsk TV-produktion, som har släppt en ny dokumentär vid namn ”Horses – Making a Killing”. Fokus ligger här på att granska vad som händer med en del hästar när de har lämnat rampljuset efter en framgångsrik tävlingskarriär.

Flera svenska fall

Dokumentären tar bland annat upp exempel på hur människor har ändrat hästars identitet genom att sätta in nya chip, för att på så sätt sälja hästen vidare till nya köpare. Bland annat tar man upp två fall gällande hästar sålda till svenska köpare.

I båda fallen uppdagas att hästarna har dubbla chip och att deras verkliga ålder är betydligt högre än den som anges i passet de sålts tillsammans med. I ett av fallen uppges en häst vara 13 år, men det visar sig att dess faktiska ålder är 22 år.

Fuffens på slakterier

Dokumentären visar också, med hjälp av dold kamera, vad som händer med hästar när de skickas till slakt efter att de inte längre kan användas i sport eller när människor inte längre har råd att ha dem kvar. Det handlar mycket om hästar som använts inom galoppsporten på Irland, men dokumentären visar även fall från övriga ridsportgrenar från andra delar av Europa. Klipp i dokumentären visar hur anställda på ett slakteri förfalskar identiteten på hästar genom att måla dem med färg, det byts chip och flera hästar misshandlas grovt i slutskedet av sina liv.

Känsliga tittare varnas för mycket obehagliga bilder i både trailern nedan och i dokumentären.

Se dokumentären i sin helhet hos RTÉ här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden