Världen
27 september 2017 17:03

Domare Törnblad i blåsväder

Den danske internationelle dressyrdomaren Leif Törnblad får nu kritik efter att uttalat sig negativt om holländska ryttare i en tidningsintervju.

Domare Törnblad i blåsväder

Det är i en intervju i Horsemagazine som Leif Törnblad, femstjärnig domare med erfarenhet av att döma flera internationella mästerskap, uttalar sig om flera ryttare och ekipage – både aktiva och sådana som har slutat att tävla. 

I intervjun framkommer det att han inte tycker om holländarna Edward Gal och Hans-Peter Minderhouds sätt att rida. Han säger också att han tycker att Hollands Anky van Grunsven har spända hästar. Han beklagar också att Gal ska ha clinic i Danmark under hösten. 

De här uttalandena har väckt starka reaktioner och nu har det holländska ridsportförbundet, KNHS, anmält händelsen till Internationella Ridsportförbundet, FEI. Förbundet ifrågasätter om Leif Törnblad är lämplig att döma tävlingar när han har de här åsikterna. 
– Vi förväntar oss en hög etisk nivå av våra femstjärniga domare, säger KNHS sportchef Maarten van der Heijden till Horses.nl.
– Hur kan en domare göra sådana uttalanden och sedan döma hollänska ryttare objektivt, fortsätter han. 

Hela intervjun. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden