Avelsnyheter
6 augusti 2015 18:26
Ridsportplus

”Domarna gillar stoet mer”

"Hon är en glad häst, det syns och det tycker domarna om", sa en glad Severo Jurado Lopez om sin segrande Fiontini. "Detta var rätt tillfälle att toppa, han är bara bäst", sa Jeanna Högberg. Läs vad vad segraren och bästa svenska ryttare tyckte om sina ritter i 5-åringarnas kval.

”Domarna gillar stoet mer”
Lugnt överinseende. Fiontini är nog inte klar över vilken succe hon är. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Severo Jurado Lopez är beridare på Helgstrand  Dressage i Danmark. Ursprungligen kommer han från Spanien men via arbeten i Tyskland och hos Anne van Olst i Holland har han hamnat på norra Jylland där Severo rider några av Europas bästa unga hästar. Han tävlar även N.O.H Daijobou i Grand Prix och representerade Spanien på landslagsnivå för två år sedan. 

  – Jag var inte säker på om domarna skulle tycka bäst om Franklin eller Fiontini, det är två bra hästar och det beror lite på dagsformen vem som är bäst. Men det är lätt att tycka om Fiontini, hon är en glad och okomplicerad häst och det syns. När jag red ut från banan hade jag en fantastisk känsla, jag tänkte redan då att detta blir svårt att slå, sa Severo som ler från öra till öra. 
  Hans framgångar med unghästarna är många och omtalade, hemma i Danmark har de två helsystrarna efter Fassbinder-Blue Hors Romanov tagit hem det mesta i prisväg.
  – Fiontini var inte besvärad av värmen, jag tror inte hon kommer att vara trött heller heller det var vädigt hård konkurrens. Jag har definitivt en fördel av att vara från Spanien, jag är inte det minsta besvärad av värmen, det är ju bara ljummet än. Vi fick riktigt bra träning i Falsterbo, båda hästarna vann på att ha gått där och klarat av det tuffa vädret. Nu känns Verden som en lätt match för dem med miljön, konstaterar Severo.
  Hans nästa stora mål är danska öppna championatet i Odense i höst, förutom finalen på lördag. Han red tidigare Fiontina, fuxstoet tävlades idag i Andreas Helgstrand, och menar att de är både lika och olika.
  – Jag trivs i Danmark nu, jag gillar att jobba för Andreas Helgstrand, han är både en bra person och har ett väl fungerande system för allt med hästarna. Jag ser min framtid där, jag får rida otroligt fina hästar, konkluderar han.

  Jeanna Högberg ler ikapp med Springbanks uppfödare Tobias Hansson, det är en stor dag idag när de gemensamma ansträningarna bär sådan frukt.
  – Han är så fantastisk, och det är så mycket kvar, lite spänning är det kvar. Det känns som om domarna ser hans kvalitéeer och har lite överseende med de små fel som vi hade, det är härligt. Springbank blir bättre för varje tävling, han lär sig så mycket hela tiden. Här i Verden har värmen varit jättebra för honom, det dämpar lite grann och han har energi så det räcker. Sen har vi haft ett digert träningsprogram, vi har varit några dagar hos Patrik Kittel och det gjorde jättestor nytta, förklarar Jeanna.
  Hon blev getingbiten två timmar före start på låret men lät inte det påverka. De har inte miljötränat utan satsat mer på kontroll-träning. Det är till exempel övningar som går ut på ”stanna hos mig”, till exempel halt och stå till.
  – Jag har haft svårt att kunna lägga till benen när han blivit spänd men det har vi jobbat mer på, att få komma nära honom i alla lägen och allt går bätrte och bättre, förklarar Jeanna.
  Imorgon kommer de att jogga lite bara men redan nu är hon otroligt glad och nöjd för det resultat de uppnått hittills.
  – Finalprogrammet är lite svårare, han har å andra sidan startat i det fler gånger, vi får se, det här var ändå helt otroligt roligt, jag är så glad, avslutar Jeanna.

  Resultat

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden