Dressyr
6 december 2015 14:23

Don Johnson är Salzburgs Mozart

Salzburg är ny kvalplats för världscupdressyren, det fina 5-stjärniga meetinget som arrangerats här har enkelt tagit klivet upp och startfältet var starkt. Isabel Werth och Don Johnson FRH var bättre än någonsin. Marina Mattsson och Kristian von Krusenstierna blev tionde respektive 13:e i tuff konkurrens.

Don Johnson är Salzburgs Mozart
DonJohnson FRH och Isabell Werth var överlägsna och tog nytt personbästa i kuren i Salzburg. Kim Lundin

Klassen dömdes av ett meriterat gäng med Katrina Wüst,  Francis Verbeek-von Rooy, hemmadomaren Thomas Lang vid C,  Stephen Clarke och den mest oerfarne i gruppen Danmarks Hans Christian Matthiesen. De sorterade de 15 ekipagen och våra två svenska ryttare var båda i första startgrupp. 

Kristian von Krusenstierna med Languedoc gjorde sin första start i världscupsammanhang tillsammans, Kristian för dagen lite förkyld och ”Dokki” spänd inför den ganska svåra miljön, De har en ny kür med svepande stråkar och  slagverk i bakgrunden. Piaffen blir inte helt på stället utan vandrar framåt men visar fin passagesluta. Languedoc är väldigt fin och samarbetsvillig med vippande öron i den första bytesserien. Skritten i Kristians nya program ligger inbäddad med galoppen. Piruetterna gick bra men piaffaen är lite avvaktande innan den kommer igång. Avslutar med uppridning i ökad trav. En riktigt fin världscupsdebut för en ny lovande kombination.
– Vi är ute för att träna och lära oss, jag är jättenöjd med vår debut, han var duktig även om det är först idag som han börjar bli sig lik, berättar Kristian. 

I Grand Prix klassen blev det ingen bra runda för Hans-Peter Minderhoud och Glock’s Romanov som lade tungan över bettet i sin tredje start efter ett långt skadeuppehåll. Det såg betydligt mer harmoniskt ut i dagens kür signerad Joost Peters med mycket stråkar och dramaturgi. Romanov hade öronen spikrakt framåt och gjorde verkligt fina luftiga bytesserier och små fina piruetter med lyft. Hans-Peter med en fin seger från Stockholm med i bagaget såg otroligt lättad ut efter ritt och klappade om Romanov, hingsten som kanske har det vackraste huvudet en brun hingst kan ha. Med över 75 procent så skapade Hans-Peter utrymme för nya fina poäng och under säsongen kan ekipaget komma att nå de åtråvärda 80 procenten, så mycket potential har de.

Marina Mattsson har mamma Lottie och lillasyster Elin med som stöttning i Salzburg när hon och Beckham gör sin andra världscupstart hittills, premiären var i Lyon för någon månad sedan. Beckham är lydig och rörelserna genomförs med största precision men formen blir, åtminstone via webb-tv, lite väl snäv i halsen sannolikt en fråga om spänning. Marinas musik stöttar bytesserierna perfekt och Beckhams galoppökningar är mäktiga. Ett litet spök blev det vid utgången annars är Beckham så fokuserad, de avslutande piafferna var riktigt bra, härligt lyft och bra rytm. När de sedan vänder runt och gör en riktigt bara stilla halt är succén ett faktum, 72,15 procent.
– Jag kunde göra om galoppökningen där det blev lite fel, det gick jättebra, jag är otroligt nöjd för vi gjorde inte samma misstag som i Lyon . Beckham blir bättre och bättre till Cassios gamla U25-kür, jag ska vässa svårighetsgraden på den i vinter, säger Marina som samåkt med Kristian ner i lastbilen.
Nu kör hon och Kristians hästskötare Karin Holmqvist ekipaget hemåt.

Marcela Krinke-Susmeijl och Smeyers Molberg fick otroligt nog över 77,725 procent till undertecknad och FEI-kommentatorns förvåning. Det var en bra ritt men det saknas en del schvung och uttryck i ekipaget även om det är prydligt och lydigt.

Dagens första 80-plusritt stod Jessica von Bredow-Werndl och Unee BB för. För prenumeranter så innehåller Ridsport Special ett hemma hos reportage hos Jessica i Aubenhausen. Hon har en ny kür med musik från både Harry Potter och Pirates of the Carribean. Den sitter inte helt perfekt i alla övergångar än men innehåller många svårigheter och lär bidra till högre poäng under kommande tävlingar.

Valentina Truppa och Fixdesign Eremo del Castagno kommer allt närmare sin forna form. Eremo har bantat lite och framförallt har de hittat ett sätt att få honom att inte bli sjöblöt av svett inför varje tävlingsritt. Det blev 79,40 procent för den rörigaste musiken men också mesta domarfrieriet som finns på nivå. Gamla italienska schlagers är perfekt för målgruppen vid de fem borden.

Vicky Max-Theurer är hemmapubliken i Salzburgs älskling och när hon och Blind Date visar upp sig till Österikes bidrag på pophimlen Falco är succén lokalt given. Vickys föräldrar är i det närmaste dressyrkungligheter och stora sponsorer i Österike till tävlingar. Hon rider stoet Blind Date som är klippt väldigt speciellt, ett vackert mönster på länderna men sedan oklippt under sadeln och i skänkelläget. Förmodligen av nödvändighet, ryttaren arbetar intensivt med sina skänkar och sporrar. 78,35 procent.

Edward Gal och Glock’s Voice blir stadigt bättre och bättre, här i Salzburg har de lyft sig ännu ett kvalitetshål högre än när de segrade i Odense. Deras fläckfria uppvisning idag innehöll endast några lite problematiska övergångar annars bländade den lacksvarta hingsten, det blev 80,90 procent och det skulle räcka till en andraplats.

Isabell Werth är i Salzburg med både El Santo och Don Johnson FRH men ”Johnny” fick helgens viktigaste uppdrag. Det är mindre än än tre veckor sedan de tog andraplatsen i Stuttgart och kvalitén var idag högre på alla plan. Tidigare har valacken kunnat bli lite gunghäst, dra hovarna lite efter sig i manegen men det var det inte tal om idag. Härligt samspel, vackra travskolor, piaff på stället med fin rytm och framförallt vippiga öron och kliniskt befriat från bus. Det gav ett nytt personbästa för ”Johnny” på 84,125 procent.

En stark omgång och Isabelll Werth lär den svenska publiken med största sannolikhet få se i Göteborg i påsk under världscupfinalen.

Resultat

Ställning i Världscupen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden