Avelsnyheter
25 juni 2012 13:29

Dräktigt i Danmark – svårt i Sverige

Sir Donnerhall II 1234 är stationerad i Danmark där han hittills haft 50 ston med goda dräktighetsresultat. I Sverige fungerar det däremot dåligt.

– Vi rekommenderar inte svenska stoägare att betäcka med ”Sören” nu förrän vi vet vad som är problemet med skicken, säger Henrik Nyreröd som är angelägen om att ha nöjda stoägare.

Vad det är som gör att hingstens sperma fungerar dåligt efter transporten från danska hingststationen, knuten till Helgstrand Dressage där Sir Donnerhall II (f-06 e Sandro Hit-Donnerhall, äg familjen Nyreröd) står i träning, är det ingen som riktigt vet.
– Vi kan bara konstatera att vi idag inte kan rekommendera användning av honom i Sverige. Samtidigt fungerar det jättebra i Danmark så visst är det märkligt, konstaterar Henrik Nyreröd.
– Problemen fanns till en början under förra säsongen men då löste Jörgen Hemmingsen på Stall Waldhof det efter hand.

Några har fått dräktigt i Sverige men det har varit alltför många omlöp. Det är dock inget fel på hingstens fertilitet men kompatibilitet med spädningsvätskor och transport behöver utredas mer. Nu blir det mer tävling för hingsten som rids av Thomas Sigtenbjerggaard, först Falsterbo och sedan Verden.

Hingstar Online

Just nu 127 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar