Sportnytt
18 juni 16:35
Ridsportplus

Dressyren kvar på GHS men Europafinalen försvinner

TävlingsflyttDet blir världscupdressyr även 2025 på Gothenburg Horse Show, trots att startfältet varit svagt de senaste åren. 2026 inträder en annan förändring, när Göteborg inte längre får ha sista omgången i den västeuropeiska ligan i hoppning.

Dressyren kvar på GHS men Europafinalen försvinner
Tomas Torgersen tror inte att publiksiffran på GHS kommer att påverkas av att Helsingfors flyttar sin show. Foto: Natalie Greppi/GHS

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Under säsongen 2025–2026 kommer Helsingfors Horse Show att flyttas från hösten 2025 till månadsskiftet februari-mars 2026. Därmed sker hoppningens sista världscupomgång och den så kallade Europafinalen där, i stället för i Göteborg.

  Showen i Helsingfors flyttas då också till en större arena, Helsinki Fair Centre, med bättre förutsättningar att göra en stortävling.

  – Vi är upprymda över förändringen av showen i Helsingfors och den nya tidpunkten som sista omgången i den västeuropeiska delen av världscupen, säger chefen för hoppningen i FEI, Todd Hinde, i ett pressmeddelande från FEI.

  Tomas Torgersen, tävlingsledare på Gothenburg Horse Show, har känt till den planerade flytten av Helsingfors Horse Show under en tid.

  – Om det hade varit en nackdel för oss hade vi protesterat, men det tycker jag inte att det är. Det är i stället ett plus att vi får två tävlingar i Skandinavien i slutet av säsongen. De tävlingarna kan dra varandra på samma sätt som Oslo och Helsingfors gjort när de ligger efter varandra på hösten.

  Att Göteborg går miste om det som kallas Europafinal ser Tomas Torgersen inte heller som ett avbräck.

  – Det är däremot bra att tiden mellan sista omgången och finalen kortas, för det håller intresset för världscupen vid liv. Och det finns så många kvalificerade ryttare i hoppningen att de räcker för både oss och Helsingfors.

  Behåller världscupdressyren trots kritik

  Nyligen kom också beskedet att det blir världscup i dressyr på Gothenburg Horse Show även nästa år, 2025, trots arrangörens missnöje med det svaga startfältet de senaste åren.
  – Vi har framfört våra synpunkter, och det är fler än vi som vill se förändringar i upplägget för världscupen i dressyr, säger Tomas Torgersen.

  Formatet har inte ändrats sedan 1980-talet, så det är fler än vi som ser behov av förnyelse

  Tomas Torgersen


  – Och även om det inte går att garantera en viss nivå på startfältet, så vet vi att alla intressenter inklusive ryttarna tycker att världscupen är viktig.

  En större översyn av regelverket för världscupen i dressyr är på gång, enligt Tomas Torgersen.
  – Formatet har inte ändrats sedan 1980-talet, så det är fler än vi som ser behov av förnyelse, men det går inte att gå in och ändra i något just nu.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden