Sport
15 augusti 2016 15:00

Valegro tog guld, Tinne åtta

Dressyrens individuella OS-medaljer är klara och utdelade på Deodoro-stadion i Rio. Valegro guld, Weihegold OLD silver och Desperados FRH brons. Tinne åtta i mördande konkurrens och Patrik avancerade till 16:e plats.

Valegro tog guld, Tinne åtta
OS-medaljörer är vi allihopa - Isabell Werth, Charlotte Dujardin och Kristina Bröring-Sprehe. BILDBYRÅN

Sammanfattning av dressyrens kamp om de individuella medaljerna, spänning in till den sista ryttaren.

Aldrig någonsin har en mästerskapsfinal hållit så hög klass, det presterades fantastisk dressyr i en kokhet Deodoro arena. Mest glödhet var Charlotte Dujardin och hennes Blueberry alias mästarnas mästare Valegro, obesegrad när det gäller sedan 2012 på OS i London. Men oj så många de var som gav henne en match. Silvermedaljören Isabell Werth med sin underbara lilla Weihegold OLD är en välkommen återkomst i toppen, hennes första individuella medalj sedan Satchmo i Beijing och flera med Gigolo. Bronset till Kristina Bröring-Sprehe  på Desperados FRH, idag en lydig och arbetsvillig gentleman, utvecklingen går framåt för alla. 

För svenskt vidkommande lyckades våra ryttare bättre än sitt utgångsläge. Tinne Vilhelmson Silfvén med Don Auriello blev åtta, med över 81 procent, ett starkt resultat i otrolig konkurrens. Tillsammans gjorde de en klassritt värd att minnas. Patrik Kittel avancerade något med Deja till en 16:e plats, även det en bra placering med en relativt ung häst. Att han däremot dagar innan en final råkar i legala problem kring sin kür känns inte särskilt bra. Immateriella rättigheter är sådant som bara ska vara på plats – innan küren har premiär någonstans. Som tur är finns det gott om tid att ordna det till världscup och mästerskap.

Finalen såg flera stjärnor födas, vad annars betyder 10 ekipage över 80 procent. Alla blir bättre – hela tiden.

Resultat

*********

Referatet här skapades av Ridsports skribent Anneli Frank och fotograf Roland Thunholm, direkt från Rio, samt Kim C Lundin från skrivbordet hemma i Sverige. Den här nyheten skapades och uppdaterades för att serva läsare som ville följa med klassen igenom. Ekipagen beskrivs därför i omvänd startordning, sist ut överst.

18:30

Die Meisterin Isabell WerthWeihegold OLD är taggad för att återkomma på pallen även individuellt. Det lacksvarta stoet dansar i travprogrammet med schvungfull piaff och passage. Musiken är en ganska typisk Isabell-kür, lite tysk populärmusik av rätt trallvänlig sort i ett arrangemang som garanterat gillas av domarna. Speciellt galoppdelens takt passar suveränt bra och kören understryker det fina flytet i galoppen, hon är en mästare även på det. Framförallt måste man älska Isabells fokusering – inne på banan är det hon och hennes häst, ingenting annat, hon pratar, kluckar och ger en klapp då och då. Bytesserierna är riktigt fina och idag ser det lätt, harmonsikt och hur enkelt som helst ut, vilket underbart litet sto Weihegold är! avslutar i trav med mer finfin piaff och lite italiensk smörsång som kronan på verket, totalt domarfrieri i en fin piaffpiruett som ser ut att kunna hålla på hur länge som helst. Weltclasse, bara att buga och bocka för att debutera en häst i januari internationellt och sen rida OS-final och snusa på pallplats, respekt! Totalt 89,071 procent och personbästa.

18:20

Om någon vore värd en pallplats så är det rara ödmjuka Laura Graves med Verdades alias Diddy. På klassiskt amerikanst vis har hon valt en mycket pompös musik, dramatik men med ganska lite rytm att rida till. Lite synd, Diddy är en taktsäker häst med fin mekanik, väl värd att understryka och lyfta fram med takt. Här talar vi mjukhet och precision, deras bytesserier är underbara, så luftiga, regelbunda och utan ansträngning. De gör svåra övergångar till piruett, en annan rörelse som utförs på bästa sätt. Musiken och de stundtals märkliga kameraåkningarna gör det svårt att följa hennes ridmönster. På näthinnan stannar Lauras stilla händer, stilla skänklar och Diddys antennöron, här har vi ett ekipage som är ett, fantastiska att se, vilket fokus och ändå bara fin ridning hela ritten igenom. Totalt 85,196 procent.

18:10
Spanske Severo LopezLorenzo är baserad i Danmark på Helgstrand Dressage, innan dess var han i Holland hos Van Olst stables. Han gör sitt första mästerskap på nivån men har vunnit unghäst-VM två gånger redan. Lorenzo är en av de hästar som haft en rekordutväxling under året, ett härligt framtidslöfte. Severo rider till bland annat Santana och andra rockinfluerade toner. Förutom sagolikt travarbete gör de mäktigt galopprogram. Serierna har fin gest och piruetterna är väl centrerade och med fin rytm och höjd. För att ha varit ett ekipage så kort tid har de förvånansvärt fin precision och ett underbart samspel. Hans sista medellinje är något helt speciellt, i Aachen stod folk upp och applåderade, i Rio är det ingen skillnad, passage på en hand till tonerna av ”It’s my life” tänder gnistan. Härligt härligt härligt, vi har en ny spanjor som kan det här med dramaturgi, senast var det 2010 på VM i Lexington, minns Fuego. Totalt 83,553 procent och det är personbästa som alla andra dagar om än knappt mätt med Aachen 83,35 procent.

18:00

Det är aldrig lätt att följa efter Valegro, det var det inte för Dorothée Schneider och Showtime FRH som nog fick lite skälvan av alla applåder. Showtime är ängslig. – Han frågar mig om vi kan göra det och om jag säger ja så följer han mig, sa Dorothée nyligen om sin store blivande stjärna. I ett mäktigt program med massor av svårigheter ömsom glänste de men perfektionen uteblev i de små detaljerna. Showtime glänser i både trav och galopp, han är garanterat på pallen om inte i år så ganska snart men de många små felen hindrade rekord. Dorothée lär i alla händelser vara otroligt nöjd med att ha en häst hon kan behålla och fotsätta utveckla. Totalt 82,946 procent, på snacket om att programmet kanske var gjort för svårt så säger jag bara 86,925 i Aachen, 84,3 i München tidigare i år, cementerade över de 80 procenten.

17:50

Mästaren är på banan med sin nya kür i sambatakt, Valegro (KWPN f -02 e Negro-Gershwin, äg Carl Hester och Roly Luard) och hans tjänare Charlotte Dujardin. Idag släpper piloten ingenting åt slumpen och Valegro ser inte ut att ligga på men är otroligt aktiv i munnen. Musiken flirtar med tillfället, OS i Braslien, men känns inte som att den lyfter ekipaget som de tidigare varianterna har gjort. Valegro behöver inget ackompanjemang, det är bara helt igenom underbart. som häst är han en Karlsson på taket, en lagom tjock man i sina bästa år, till skillnad från många elegantare konkurrenter. Kompetensmässigt tvivlar jag på att någon slår det här idag. Det ser ut att genomföras helt utan ansträngning, stress eller press – effortless. Hur många varv piaffpiruett de gör kunde jag inte räkna men oj o oj så häftigt. Charlotte gråter, det var kanske sista gången i ett mästerskap, i alla fall om ”Grandpa” får bestämma. Totalt 93,857 procent, inte riktigt personligt rekord men en slam dunk boom – svårt att slå.

17:40

På EM-15 var hon ytterligt nära att ta guld, då deklarerade Kristina Bröring-Sprehe att hon var redo för att ta ett guldgrepp. Så som nu red hon godkände hingsten Desperados FRH, en otroligt värdefull avelsmatador från familjestuteriet Gestut Sprehe. I Aachen i juli såg det inte lika övertygande ut och detsamma gäller här i Rio, men kür är något annat. Desperados öde är lite att vara samtida med Totilas, på något sätt har han trots sin lacksvarta uppenbarelse alltid bleknat lite i jämförelse. Idag är han så bra som han kan bli, oerhört lydig, gör sina fina små centrerade piruetter och jämna bytesserier. I travökningarna så är det svårt att inte jämföra med Anton och då är det blekt men piaff och passage är starkt och helheten håller så hög kvalité att allt annat än ledning känns märkligt. Och visst blir det så, 87,142 procent, inte personbästa, mr än en procent under. 

17:15

Nu är det Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello som alltid levererar det som går. ”Good Vibrations”-küren är inget mindre än ett sagolikt arrangemang med så många svårigheter och så vacker musik. Anton levererar sin fina trav som excellerar i skolorna, passagen och ökningarna. Det blir fin skritt också innan galoppen kommer. Serierna på böjt spår och det intrikata mönstret med skolor in ipiruetter kommer så fort så fort. Antons byten har så härligt lyft och när Tinne gör sin piruet tpå en hand då bankar mitt hjärta extra fort, bäst! Hoppas det ger betalt, för nu gör hon det igen och publiken applåderar spritt. Asch där blev det ett omslag till galopp i en av travökningarna men piaffvändningen funkgerar fint och sista ökningen likaså. Ett suveränt jubel stiger över Deodoro-stadion, härlig härligt härligt. Totalt 81,535 procent.
Vill du se Tinnes avancerade program i grafik

Hör Tinnes egna kommentar

17:05
Den andra flygande holländaren är Diederik van Silfhout på godkände hingsten Arlando N.O.P. är en personlig favorit, det är lika bra att erkänna på en gång. Ett 11-årigt energiknippe med härlig mekanik som det går att stömma en metronom med. Diederik är lång, Arlando inte så hög, det går ändå, här är en häst som bara vill. De rider till mycket dramatisk specialarrangerad musik, det är väldigt få som har specialkomponerad musik. Tydliga övergångar, en hel del stråkar och trummor understyrker hingstens takt samt förvillar bort lite för skritt är inte Arlandos bästa gren. De gör otroligt centrerade piruetter med fint lyft, jämna och rytmiska, bytesserierna är vanligtvis jämna och fina, idag blev det nog ett icke-planerat byte. Ettorna är fina, jämna och raka. De går direkt ner i piaff och gör kvartsvändningar mixat med passage. En glad Diederik klappar om sin lille kämpe. Totalt 79,535 procent, för lite.

16:55

Bronsmedaljören från EM-15 Beatriz Ferrer-SalatDelgado har ett av de mest sugggestiva musikvalen med mycket trummor till hästens bästa rörelser som är piaff och passage. I de tidigare klasserna här har de varit ringrostiga, här har de en ny chans att glänsa. Beatriz är mycket populär men jobbar väl hårt med sporren för min smak men det hjälper till att Delgado oftast ser ut som en glad ponny. Travarbetet glänser, i galoppen ser det tyngre ut och serierna vandrar lite men domarna älskar oftast det de ser. Några missförstånd blev det men musiken och travarbetet kommer att räcka långt, så bra är piaffen. Totalt 80,161 procent. 

16:45

Så var det då ”Grandpa” eller nej, så får vi inte säga, det får bara Charlotte Dujardin alltså Carl Hester och Nip Tuck alias Barney. Idag var allt på plats, Barney dansade till ganska funkig musik och Carl Hester såg ut att faktiskt njuta inne på banan. Han blir, trots sin erfarenhet, mycket nervös av pressen att rida i lag. Barney visade fantastiskt fin piaff och passage, han är dessutom en häst som hunnit med att få sin galopp väl utvecklad, en jämnare uppvisning än någon av de tidigare. Musiken har både rytm, klara övergångar och dramatik, ett suveränt arrangemang enligt min mening. När elgitaren kvider till en passagesluta blir det konst. Den avslutande omklappningen är hjärtevärmande. Totalt 82,482 procent och ny ledning.
Carl Hester om sin ritt:
– Jag är glad för poängen, man vet ju aldrig vad som ska komma upp, Han var så avspänd och med mig.

 

16:35
OS-sensationen Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy har frälst världen med sin trevliga ridning. Deras kürpprogram är med sin musik dock helt intetsägande, ingen ridbar takt, bara vackert och en dramatisk ljudkuliss. Det de levererar i form av rörelser är lika fint som de andra dagarna. Hästen har ett härligt schvung, något som varit på plats sedan unghäståren och det ger passage och piaff en särskild glans. Goda gångarter förhöjer uttrycket i alla rörelser, det är därför aveln av gångartshästar strävar framåt, inte bakåt till ”gamla goda tider”. Cathrine är förvisso debutant på OS men få har ridit mästerskap så länge som hon – med massor av medaljer som resultat. I sitt första seniora mästerskap tar hon och hennes Cassidy sig till final, det är sejt, supersejt, som danskarna säger. Totalt 78,143 procent, ett superresultat i OS-debuten och nytt personbästa internationellt, danska mästerskap räknas inte riktigt.

16:25

Hollands Hans-Peter Minderhoud och godkände hingsten Glock’s Johnson N.O.P TN behövde repa upp ett lite tjorvigt OS där de inte direkt glänst alla dagar. Han jobbar in sig direkt med piaff,start, travökning på böjt spår och ännu mera piaff. Det går enklare framåt idag men H-P har mer grepp om hingsten än vad man brukar se. De glänser i travslutor och galoppen brukar vara ett härligt avsnitt, Johnson är en häst i uppförsbacke. Fin dubbelpiruett, spikraka tvåor och en ökning så håret raknar tillbaka ner i en fin högerpiruett. Den sista skrittpiruetten är lite slak och H-P:s ben går som trumpinnar i sista travökningen. Totalt 80,553 procent och en härlig avslutning. 

16:00
Den olympiska drömmen har varit glödande för irländska Judy Reynolds och Vancouver alias JP. När hon föll på målsnöret inför London slutade hon att rida under en period. I år har hon följt ett hektiskt kvalschema för att bli säker på en plats. Hon är musikutbildad och kallade själv sin kür för värsta tänkbara mischmasch. Den är ett medley från populära musikalen Hair som passar domarnas ålderskategori perfekt. Idag har de klara problem med sitt galopprogram och kanske tar värmen på stadion lite skärpan ifrån ekipagen. I sin sista linje glänser de i JP:s paradgren passage, totalt 75,696 procent och Judy är den gladaste irländksan i hela den södra hemisfären.

15:50

Så var det då äntligen Patrik Kittel och Deja (SWB f -04 e Silvano-Don Schufro, uppf/äg Marie Haward)s tur att rida in på Deodoro-stadion. Det är ny kür, till skillnad från sina tidigare varianter inte pop/rock/synt utan mer symfoniskt, svepande och dramatiskt. Detta för att det blivit rättighetsproblem kring det Stevie Wonder -medley han ridit till tidigare. Deja har helt makalöst vackert arbete i travskolorna, ökningarna och passagen, allt till fina markeringar i musiken. Piaffen är bättre i küren, Patrik låter Deja gå lite framåt i rörelsen och behåller så trampet, sedan utmärkt skritt. Galoppserierna börjar på en svagt böjd kvartslinje, fin ökning, bra piruettoch serierna har härlig rymd och gest.  Bytesmalörer repareras, det ligger många fina serier i detta nygamla program. Fin travökning, härlig passage men lite misslyckad piaffvändning repareras med piaff på stället. Patrik klappar om och ler stort. Totalt 76,018 procent hårt dömd av Gary Rockwell.
Läs Patriks kommentarer här.

15:40
Brittiska Fiona Bigwood och Atterupgaards Orthilia, DWB-sto uppfödd av Kristine Munch Sinding, startar kaxigt upp i piaff som är riktigt fin. Musiken är med takt men också en bakgrundskuliss av det lite rörigare slaget, de excellerar i piaff och passage, stångtygeln slakar även idag. Härlig travsluta med fin gest men passageslutan blir inte riktigt lika fin – eller var det en märklig kameravinkel? Galoppen behöver mer tid, kort och lite platt, men detta är et tekipage som har en härlig potential, så positiv silhuett och utstrålning. En attans förarglig passus i sista medellinjen, ett omslag till galopp, i ett annars fint program, totalt 76,018 procent.

 

15:30
När det var Allison Brock och Rosevelt som tog platsen küren istället för Kasey Perry-Glass så var det en oväntad utveckling. Debutanten Brock har vunnit en stor seger oavsett sitt slutresultat genom att nå hela vägen i sitt första mästerskap. De var fjärde ekipaget i laget och har mer av en babykür än de andra med mindre svårighetsgrad och lite lägre precision. Framtiden ser ljus ut för dem och USA, totalen på 76,160 är personbästa.
– I ärlighetens namn ska jag säga att jag inte har tränat min kur så mycket. Jag har haft fullt fokus på laget, sa Brock efter sin ritt.

15:20
Danska Anna Kasprzak och hennes Donnperignon alias ”Pepe” har fått finna sig i att vara näst bästa danska ekipage i detta mästerskap. Anna rider sin klassiska Phil Collins-baserade kür som håller hög svårighetsgrad med en kickstart i galopp. I dagens program har de lagt upp lite högre tempo, musikvalet ger ridbar takt och känns lite uppumpad jämfört med äldre versioner. Piaff är en av deras svagaste nummer och de läggs längs staketen för lite stöd, i år är programmet upptrissat med piaffpiruetter och det går faktiskt bra. I galoppen glänser de, fina piruetter, härliga slutor och bra bytesserier på böjt spår. Framförallt, Pepe och Anna är en samarbetande duo, en glad villig häst är alltid positivt att se, totalt 76,857 procent. 

15:10
Amerikanen Steffen Peters, född i Tyskland, och hans Legolas har ett av de coolaste kürprogrammen speciellt skapade med rap för hästen. ”Ice Ice baby” ljuder det i första piaffen medan Legolas går på toaletten, trots det ser det lättare ut idag. Dubbel piruett, lite låg och därmed svepande. Musiken, Coldplay ”I will fix you”, stöder normalt sett Legolas men intrycket att valacken är trött kvarstår trots mycket bättre piaff idag. Passagesluta är en höjdpunkt, ner i piaffvändning på bakdelen mer än runt sin egen axel är hög svårighetsgrad. Musikvalet har ridbar takt, sista piaffpiruetterna till specialrap är kaxigt och slutorden ”Yo, man, let’s get out of here”, 79,428 procent.

 

Domare i tjänst:
H – BAARUP Susanne (DEN)
F – CLARKE Stephen (GBR)
B – de WOLFF van WESTERRODE Eddy (NED)
K – ROCKWELL Gary (USA), 
E – HOLLER Peter (GER)
C – ALONSO Maribel (MEX), Huvuddomare
M – LANG Thomas (AUT)

Startlista individuellt


Online-resultat
 (Klicka på LIVE när klassen startat)

Regler, OS i dressyr 

Läs allt om OS här

Gilla Ridsport på Facebook för att få upp vad som händer i Rio i ditt flöde. 

Missa inte alla Ridsports Rio-bilder på Instagram

Följ också vårt Twitterflöde, tidn_ridsport. 

Reporter på plats i Rio: Annelie Frank
Fotograf på plats i Rio: Roland Thunholm

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden