Sport
10 juli 2015 15:31

Dressyrens Nations Cup

Det verkliga allvaret har börjat i dressyrens Nations Cup, CDIO5*-touren, i Falsterbo. För svensk del började det strålande när Emilie Nyreröd red in på 71,46 procent och en temporär ledning. Det slutade ännu bättre när Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel la sig som etta och tvåa. Första halvlek till Sverige.

Dressyrens Nations Cup
Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello segrade på 77,68 procent. LottaGyllensten

Nations Cup i dressyren har i år nytt format och avgörs över både Grand Prix, Specialen och Kür. Det gör lagtävlingen mer spännande och kan bli det formatet som följer med när och om serien permanentas. Grand Prix för samtliga ekipage gick idag, imorgon lördag går specialen och på söndag küren.

De tre bästa ekipagens resultat för varje lag i Grand Prix  respektive de tre bästa från Special och kür läggs samman och ger lagresultatet. Lagets totala placering ger poäng och avgör placeringen i ligan.Sverige tog 13 poäng i Rotterdam på en fin andraplats i Rotterdams CDIO5*.

Emilie Nyreröd var nervös inför lagdebuten och lite orolig inför vädret, varmt och soligt passar hennes Miata bäst. Det var som bortblåst när hon red in på banan idag uppbackad av lagkamrater, tränare och sitt eget Team Nyreröd. Miata gick som ett urverk, obrydd om väder, flaggor och vind.
– Det gick bra men vi kan bättre, sa Emilie direkt efteråt med analysen klar långt innan procenten kommit precis som Kyra Kyrkludn förespråkar.
– Miata trivs bättre på tävling överhuvudtaget nu, han älskar det och både reser och äter bra, det var sämre förra året. ’Nu är han helt trygg även i det och då går det såklart bättre, jag är så glad för att det blev bra poäng, sa Emelie efter debuten.
Med facit i hand var det en strålande debut då Emelie tog en femteplats individuellt.

Minna Telde kom med tre NM-guld med sig i bagaget och en Santana i stor form. Det sprack inne på banan efter en kommunikationsmiss i första piaffen och sen följde många mindre fel med ett GP-resultat vi aldrig sett från Minna och Santana.
– Jag tar på mig dagens missar helt och hållet, Santana var fin men blev förvirrad. Det hände något privat innan start, det var väldigt tufft, som gjorde att jag tppade mitt mentala fokus. Det klev innanför min hjälm, jag klarade inte att få tillbaka det idag. Jag får komma igen och rida bättre imorgon lördag, sa en bedrövad Minna Telde. 

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello gick ut som tredje ryttare för ovanlighets skull och levererade en tempererad och väl balanserad toppenritt som gav henne slutseger och laget ett bra läge med 77,68 procent.
– Jag ville inte ha honom med för mycket tryck för jag har fått problem med att stå still i halter och sådant när jag gjort det. Det är en sån svår avvägning mellan mer tryck och alldeles för mycket, det är en balansgång som jag inte helt hittat rätt väg till än, sa Tinne.
– Idag är jag nöjd, Don Auriello skötte sig jättebra utifrån de här förutsättningarna med mycket blåst.

När ingen av de andra nationerna förmådde mäta sig med Tinne hade Patrik Kittel som fjärde ryttare med Deja möjlighet att rida in på säkerhet. För en gångs skull red Patrik med hjälm på i programmet, något som annars bara händer på värmning och prisutdelning. Deja dansade fram och poängen sköt ii höjden även om Kyra Kyrklund tyckte domarna höll en låg poängprofil, det blev 77,50 procent. Första halvlek var Sveriges som i en liten ask.
– Det blåste så mycket att jag vågade inte chansa på att rida med hatt när det gällde laget, det fick bli hjälm för säkerhets skull, sa Patrik.
– Deja är så underbar, jag tycker hon gör det så bra, det enda vi ska fila på är övergångar in och ut ur piaffen och att få henne kvickare i passagen, konstaterade Patrik, helnöjd med svensklagets insats.

Efter första halvlek leder Sverige före Holland, Tyskland och Danmark. Mellan Holland och Tyskland skiljer det på tiondelar  medan Sverige har 16 procent upp på Holland.

Resultat lag
Resultat individuellt, tre ryttare

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden