Dressyr
5 april 2019 13:36

Patrik Kittel bästa svensk i Grand Prix-klassen

Grand PrixIngen kunde rå på Isabell Werth när hon styrde Weihegold OLD mot ytterligare en Grand Prix-seger. Alla dressyrryttare tog sig vidare till morgondagens kür, och Patrik Kittel blev bästa svensk med en sjätteplats.

Patrik Kittel bästa svensk i Grand Prix-klassen
Patrik Kittel och Delaunay OLD. Arkivbild: Roland Thunholm

Under fredagen rids första omgången av dressyrens världscupfinal. En stor dressyrintresserad publik har intagit Scandinavium för att följa de 18 ekipagen i Grand Prix-klassen, där de ryttare som rider på minst 60 procent tar sig till lördagens Grand Prix kür – den klass där årets världscupvinnare utses. Resultatet i denna klass avgör lördagens startordning, men till skillnad från hoppningen tar ekipagen inte med sig något från tidigare ritter till den slutliga finalen.

16:06: Sist ut i startfältet är holländska Emmelie ScholtensApache. Hon levererar en fin ritt som slutar på 75,745 procent, vilket räcker till en tionde plats. När alla 18 ryttare ridit står det klart att alla med god marginal red över de 60 procent som behövdes för küren, och segern gick till Isabell Werth som därmed får starta sist i morgondagens kür. Laura Graves tog hand om andraplatsen och Daniel Bachmann Andersen kom trea. För de svenska ryttarna blev det en sjätte plats för Patrik Kittel och en nionde plats för Tinne Vilhelmson Silfvén.

190405_isabellwerth2_rolandthunholm
Isabell Werth inleder världscupfinalen i Göteborg med en Grand Prix-seger. Foto: Roland Thunholm

15:56: Arenan kokar när publikens absoluta favoritryttare kommer in på banan: svenska Patrik Kittel med Delaunay OLD. Om det var knäpptyst i arenan när Isabell Werth red, så är det ännu tystare nu. Det är bara fotografernas kameror som smattrar när ”Dude” harmoniskt dansar över underlaget i arenan. Det är samspelt, det är positivt – det ser ut som både häst och ryttare har kul. Patrik jublar när han ridit klart, publiken jublar och klappar händerna i takt, och skribenten, ja, här blir det klassens andra gåshudsmoment för undertecknad, och då är det mycket glädjen som är orsaken. Resultatet blir 76,304 procent och en sjätte plats när en ryttare återstår.

190405_patrikkittel_rolandthunholm
Vilken glädje och vilket publikmottagande. Patrik Kittel har många anledningar att se glad ut efter ritten med Delaunay OLD. Foto: Roland Thunholm

15:47: Tysklands Benjamin Werndl kom trea i den västeuropeiska ligan av världscupen. Han rider Daily Mirror, men ekipaget kommer stundtals inte riktigt överens. Benjamin får arbeta rejält med benen vilket stör harmonin. Men som det tyska toppekipage de är kommer de ändå upp i 73,758 procent och de lägger sig på tionde plats, alldeles bakom Tinne.

190405_benjaminwerndl_rolandthunholm
Benjamin Werndl och Daily Mirror. Foto: Roland Thunholm

15:40: Världstvåan, silvermedaljören från VM, fjolårets världscuptvåa, ja, det är många andraplatser hon har, amerikanska Laura Graves. Men nu är hon i Göteborg för att på riktigt utmana Isabell Werth om mästerskapstiteln. Verdades har hunnit bli 17 år gammal och är en av de äldsta hästarna i startfältet, och trots sin lite mognare ålder så lyser det ”toppform” om honom. Ekipaget har haft en strålande säsong och vann den nordamerikanska ligan av världscupen. Laura sitter till synes helt stilla i sadeln, hjälperna är nästan omärkliga och ekipaget ser fantastiskt harmoniskt ut. Men med 80,109 procent får Laura ännu en gång se sig slagen av Isabell Werth. Som andra ryttare över 80 procent lägger hon sig dock på en andra plats när tre ryttare återstår.

190405_lauragraves_rolandthunholm
Laura Graves och Verdades rider ihop 80,109 procent. Foto: Roland Thunholm

15:31: Storstjärnorna kommer nu som på ett pärlband in i Scandinavium. Danska Daniel Bachmann Andersen, som för bara några veckor sedan tog en smått sensationell världscupseger i ’s-Hertogenbosch kommer in med Blue Hors Zack – en hingst som använts flitigt i avel i Sverige och har en lång rad avkommor här i landet. Ekipaget visar att de är i toppform och tänker utmana om topplaceringarna. Publiken jublar när Daniel avslutar med en klockren halt, och även om de idag inte rår på Isabell Werth lägger de sig på en andra plats med 78,152 procent.

190405_danielbachmannandersen_rolandthunholm
Daniel Bachmann Andersen tänker utmana toppryttarna om pallplatserna. Med Blue Hors Zack rider han ihop 78,152 procent. Foto: Roland Thunholm

15:21: Rysslands Regina Isachkina och Sun of my life har ridit på 66,286 procent när amerikanska Adrienne Lyle och Salvino kommer in på banan. Adrienne ingick precis som Kasey Perry-Glass i det amerikanska silverlaget från VM i Tryon, och hon gör nu sin första världscupfinal, de tog sig till Göteborg tack vare sin höga placering på världsrankingen (nummer 15 när ryttarna togs ut till finalen). Och ekipaget levererar fint i sin första final, 75,326 procent blir resultatet – det är inget ekipage som kommer konkurrera i den absoluta toppen, men det räcker för att flytta ner Tinne till en sjätte plats när fem ekipage återstår.

15:07: Så kommer hon in i arenan, världsettan, dressyrdrottningen, regerande mästaren: Isabell Werth, Tyskland, på Weihegold OLD, på jakt efter sin tredje världscuptitel. Det blir knäpptyst i Scandinavium när ekipaget dansar fram och visar varför de är rankade som nummer ett. Mjukt, elastiskt och harmoniskt rider de ihop 81,755 procent och lägger sig i en betryggande ledning när sju ekipage återstår.

190405_isabellwerth_rolandthuholm
Isabell Werth rider ihop 81,755 procent med Weihegold OLD. Foto: Roland Thunholm

14:55: Efter paus i arenan med harvning och utdelning av tränarpris, är det dags för den första av tre tyska ryttare i startfältet. Helen Langehanenberg rider 17-åriga Damsey FRH, hästen hon hade med sig till EM i Göteborg för två år sedan där de ingick i det tyska laget som tog guld. Ekipaget hade lite olika åsikter inför den avslutande halten, men i övrigt var ritten en ren fröjd att följa. Totalt blev det 77,034 procent och Helen går in på en andra plats.

190405_langenhanenberg
Helen Langehanenberg och Damsey FRH red ihop 77,034 procent. Foto: Roland Thunholm

14:27: Amerikanska Kasey Perry-Glass är nästa ryttare ut. Hon är rankad femma i världen, och hon ingick i det amerikanska laget som tog VM-silver vid VM i Tryon. Kasey har kvalat till finalen genom att komma tvåa i den nordamerikanska ligan, och hon rider DWB-valacken Goerklintgaards Dublet. Det är smidigt, det är glatt, det är roligt. För undertecknad blir det första gåshudsmomentet i tävlingen, och när ritten är avslutad är det tydligt att publiken har hittat en ny favorit. Stort jubel, och en strålande Kasey rider ut från arenan. Domarprocenten blir 77,267 procent, amerikanskt upp i ledning när halva startfältet har ridit, och Tinne ligger på en fin tredjeplats.

190405_kaseyperryglass_rolandthunholm
I ledning när halva startfältet har ridit lägger sig Kasey Perry-Glass och Loerklintgaards Dublet med 77,267 procent. Foto: Roland Thunholm

14:16: Franska Morgan Barbançon rider Sir Donnerhall II OLD, en hingst som tidigare verkat som avelshingst i Sverige, han godkändes vid bruksprovet 2012 och har det minst sagt smidiga stamboksnumret 1234 i SWB. Morgan är den yngsta ryttaren i startfältet, född 1992, och hon rider ihop 71,164 procent och lägger sig på en fjärde plats.

190405_morganbarbancon_rolandthunholm
Den tidigare svenska avelshingsten Sir Donnerhall II 1234 fick ihop 71,164 procent med franska Morgan Barbançon. Foto: Roland Thunholm

14:08: När den tidigare världscupvinnaren Hans Peter Minderhoud, Nederländerna, kommer in i Scandinavium möts han av ett enormt jubel. Hans Peter har med sig sin VM-partner Glock’s Dream Boy N.O.P.  och Hans Peter visar publiken varför han är en sådan favorit. Med lätta hjälper och ett härligt samspel rör sig ekipaget lätt och smidigt, nästan kattlikt, genom programmet. Domarna gillar också vad de ser, och med 75,326 procent går Hans Peter upp i ledningen.

190405_hanspeterminderhoud_rolandthunholm
Hans Peter Minderhoud och Glock’s Dream Boy N.O.P. rider ihop 75,326 procent. Foto: Roland Thunholm

14:02 Efter Tinne rider tre ekipage som ligger lite lägre på världsrankingen. Tanya Seymour, Sydafrika, och Ramoneur 6 och Olga Safronova, Vitryssland, med Sandro D Amour. Tanya rider på 66,739 procent och Olga på 66,009 procent. Därefter rider Yvonne Losos de Muñiz, Dominikanska Republiken, på Aquamarjin på 67,019 procent. Tinne fortfarande i ledning efter sex ekipage.

190405_olgasafronova_rolandthunholm
Det unga ekipaget Olga Safronova och Sandro D Amour från Vitryssland rider ihop 66,009 procent. Foto: Roland Thunholm

13:36 När Tinne Vilhelmson Silfvén äntrar arenan med Don Auriello (HANN val f-02 e Don Davidoff-White Star, uppf Joachim Poppe) har två ryttare ridit: Judy Reynolds, Irland, på Vancouver K med 69,860 procent och portugisiska Maria Caetano som gör finaldebut i världscupsammanhang med lusitanon Coroado, och dessa red till publikens jubel ihop 72,096 procent.

”Anton” vill inte stå helt stilla i den inledande halten vilket stör harmonin alldeles i början, men snart hittar ekipaget varandra och levererar en stadig och härlig ritt där de visar upp en maffig ökad trav. Den avslutande halten sitter där den ska och Tinne strålar av glädje när hon tar emot publikens jubel. Med domarprocenten 73,882 går hon upp i ledning efter tre ekipage.

190405_tinnevilhelmsonsifven_rolandthunholm2
Tinne ser mycket nöjd ut efter sin och Antons prestation i arenan. Foto: Roland Thunholm

Tinne själv säger till SVT att hon är nöjd med sin och Antons prestation på banan.
– Han blev lite exalterad när han kom in, men det var roligt där inne och det var en underbar känsla att komma in.
– Våra stötestenar är den första halten och ryggningen, men förutom det är jag nöjd, sade Tinne.

190405_tinne_rolandthunholm
Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello gick ut som tredje ekipage i fredagens Grand Prix. Foto: Roland Thunholm

Klassen döms av Maria Colliander (Finland) Magnus Ringmark (Sverige), Thomas Lang (Österrike), Stephen Clarke (Storbritannien), Maria Schwennesen (Australien), Henning Lehrmann (Tyskland) och Jan-Michel Roudier (Frankrike).

Livesänding SVT Play
Startlista
Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-