Dressyr
13 april 2018 15:38

Dressyrens världscupfinal är igång

LiverapporteringNu har dressyrens världscupfinal satt igång. Ridsport liverapporterar från klassen.

Dressyrens världscupfinal är igång
Den åtråvärda dressyrbucklan. Vem får inskriptionen för 2018? Foto: Roland Thunholm

Vårens höjdpunkt för dressyrryttarna är igång. Arton ryttare från tretton länder ska ta sig an fredagens Grand Prix-klass – däribland Svriges dressyrkung Patrik Kittel på Deja (SWB sto f-04 e Silvano-Don Shufro, uppf Marie Haward). Sju domare sätter betyg på ekipagen: Francis Verbeek från Nederländerna, Isabelle Judet från Frankrike, danska Susanne BaarupMaribel Alonso från Mexiko, amerikanska Janet Foy, Dr. Evi Eisenhardt från Tyskland och Irina Maknami från Ryssland.

18:29: Sista ekipage ut är hemmaryttaren Ludovic Henry på DSP-valacken After You. Ekipaget belönades med 69,161 procent och slutar på en trettonde plats.

18:19: Titelförsvararna Isabell Werth, Tyskland på Weihegold OLD ser ut att känna av spänningen och ekipaget levererar flera små missar. Isabell skakar på huvudet både under och efter ritten – 78,555 procent lägger henne på andra plats.

18:09: Ekipage nummer sexton är tyska Dorothee Schneider på DSP-valacken Sammy Davis Jr. Hästen tenderar att vara lite spänd i början men överlag lyser ekipaget som säkerheten själv. Procenten blir 75,403 och Dorothee Schneider går in på en tredje plats när två ryttare återstår.

18:00: Den amerikanska ligans vinnare Laura Graves är en av de ryttare som på riktigt kan utmana om en världscupseger. Med KWPN-valacken Verdades visar Laura publiken i Paris att de är ett av världens främsta ekipage just nu. Både energiskt och lätt med är det genomgående intrycket och Lauras hjälper är i det närmaste otydliga. Ekipaget lägger sig i ledning med 81,413 procent, vilket touchar Lauras personbästa.
– Jag är supernöjd, första dagen inomhus på länge så det var spännande. Han lyssnade jättebra på mig och det var härligt. Han är rolig att rida i alla rörelser. Vi gör vårt bästa men visst ska vi försöka vinna. För att slå Isabell måste vi göra något spektakulärt med vår kür, säger Laura Graves efter ritten.

17:49: Dags för OS-ekipaget och världs-niorna: det svenska hoppet Patrik Kittel och SWB-stoet Deja – Patrik därtill vinnare av den västeuropeiska ligan av världscupen. Ekipaget ser fokuserat, säkert och harmoniskt ut . Några missar visserligen, som i ryggningen. Men de bjuder inte minst på härlig ökad trav och programmet löper överlag helt strålande. Patrik och Deja ser dessutom att ha riktigt ”kul på jobbet” under hela ritten. En strålande Patrik jublar när han rider ut. 74,689 procent blir resultatet och Patrik lägger sig på en andra plats.

Patrik berömde Deja efter ritten.
– Hon var jätteduktig för att vara första ritten. Vi kommer sämst femma och det är en bra sak. Det var ett par småsaker som inte var bra men galoppen var riktigt fin. Jag hade lite få piaffsteg men till küren får jag skärpa till det, säger Patrik till Ridsport, som tillägger att arenan i Paris är jättecool.

Sveriges förbundskapten Bo Jenå berättar för Ridsports utsända att han är nöjd med Patriks stadiga runda.
– En bra början. Han lyckades bra även om detaljer kanske saknades.

17:42: Det känns att man kommit in i getingboet med toppryttarna när det är dags för det tyska ekipaget Jessica von Bredow-Werndl på 17-årige KWPN-hingsten Unee BB. Ritten är noggrann och ser genomgående mycket säker ut. 75,667 blir belöningen och Jessica lägger sig i ledning när det är dags för Patrik Kittel att äntra banan.
– Vi hade roligt här i Paris tillsammans och det var viktigast, sedan gick det bra också och det var skönt, säger Jessica von Bredow-Werndl till Ridsport efter ritten.

17:34: Heyley Watson-Greaves från Storbritannien gör ett mycket trevligt program på BHHS-valacken Rubins Nite. Domarna belönar ekipaget med 69,829 procent och det lägger dem på en sjätte plats.

17:25: Ryska ekipaget Inessa Merkulova och trakhenervalacken Mister X visar prov på sin stora rutin och levererar ett mycket jämnt och harmoniskt program. Några missar blir det, men Inessa strålar av lycka när programmet är slut. Domarna visar att de är nöjda med vad de sett och belönar Inessa med 74,177 och placerar henne inledningsvis i ledningen när elva ekipage har ridit. Procenten justeras dock till 74,114 vilket placerar det ryska ekipaget på andra plats – fortfarande danskt i ledning.

17:15: Efter en kort paus är det dags för första ryttaren i den andra gruppen. Nederländernas Madeleine Witte-Vrees rider KWPN-hingsten Cennin och ger ett övervägande stabilt intryck vilken uppskattas hos domarna. 73,928 procent blir belöningen och Madeleine Witte-Vrees klämmer sig in mellan far och son i toppen och intar andraplatsen.

16:52: Dags för ytterligare en världscupfinal för Nederländernas Edward Gal, denna gång på sonen till den ledande Blue Hors Zack: Glock’s Zonik N.O.P. Sonen ger verkligen fadern en match och glänser rejält i sina skitt- och travprogram. Ekipaget får det lite svårare när det gäller rörelserna i galopp, men helhetsmässigt är det en härlig uppvisning som belönas med 73,758 procent. Sonen lägger sig därmed på en andra plats efter fadern.
— Jag förlorade kontakten med min häst när vi kom in i arenan, han blev ofokuserad och tog in för mycket uttryck utifrån. Jag hoppas kunna rida bättre imorgon, säger Edward Gal till Ridsports Kim C Lundin på plats i Paris.

16:46: Bulgariska ryttaren Hanna Karasiova och LWB-valacken Zodiak går ut som åttonde ekipage. 68,462 procent belönas de med vilket lägger dem på en sjätte plats.

16:36: Amerikanska Shelly Francis är med sina 59 år den äldsta ryttaren i startfältet, och hon rider hannoveranervalacken Danilo. Shelly inleder starkt och ligger inledningsvis i topp-tre, men när det är dags för saxen ser Shelly ut att få hjärnsläpp och vill istället göra piruetter. Blåsning för felridning, och Shelly kommer därefter klart ur  balans. 68,611 procent blir det preliminära slutresultatet och med det går de in på en femte plats efter sju ryttare. Efter korrigering går siffrorna ner rejält och slutresultatet blir 66,463 procent och de sjunker ett snäpp till sjätte plats.

16:25: Sjätte ekipaget är spännande på många sätt. Inte nog med att 26-åriga Ellesse Tzinberg är den första ryttare någonsin från Filippinerna att rida en världscupfinal. KWPN-valacken Triviant är däremot startfältets äldsta häst, och han gör sin andra världscupfinal. 2010 kom han på åttonde plats med tyska Matthias Alexander Rath. Mest känd för en svensk publik är dock Triviant för de år han tävlades av Charlotte Haid-Bondergaard – inte minst under de år som TV-serien Ryttareliten spelades in. Triviant ser under klassen ut att göra lite som han vill. Ellesse Tzinberg växlar mellan att skaka på huvudet och att rida med ett stort leende, och fortsätter ritten trots många missar. Resultatet blir 58,338 procent, med god marginal sist i klassen, och tyvärr innebär den låga procenten att ekipaget inte får rida lördagens kür utan är ute ur tävlingen.

16:15: Startfältets yngsta ryttare är 25-åriga Morgan Barbancon Mestre, Spanien, på hingsten Sir Donnerhall II OLD – känd i Sverige som Sir Donnerhall II 1234 och far till ett närmare 50-tal svenskfödda avkommor. Ekipaget är ojämnt men glänser till emellanåt och belönas med 69,192 procent. Det ger dem en tredje plats efter fem ekipage.

16:06: Inte helt harmoniskt rakt igenom blir det för fjärde ekipaget Patrick van der Meer från Nederländerna. Det är märkbart att det emellanåt är något som stör KWPN-valacken Zippo och det blir flera kostsamma missar för ekipaget. 68,462 procent blir resultatet för ekipaget vilket lägger dem på sista plats efter sin ritt.

15:58: Kvalitén på klassen steppas upp ett snäpp när klassens tredje ekipage gjort sitt jobb. En härlig ritt levererar danska Daniel Bachmann-Andersen på KWPN-hingsten Blue Hors Zack – hästen som inte bara tävlar själv utan även har en son med i startfältet och han är en välkänd fadershingst i Sverige. Trots några missar är det en strålande glad Daniel som rider ut från banan, och 74,130 procent belönas ekipaget med av domarna vilket placerar dem i ledning.

15:47: Ekipage nummer två i klassen är Österrikes Belinda Weinbauer som gör en jämn och fin ritt utan några större missar på hannoveranerhingsten Söhnlein Brilliant MJ. En nöjd Belinda tar emot 70,357 procent efter ritten och lägger sig i ledning efter att två ekipage har ridit.

15:39: Första ryttare ut är Yvonne Losos de Muniz från Dominikanska Republiken som rider på BWP-valacken Foco Loco W. Resultatet för den inledande ritten blir 69,177 procent.

Det är resultaten i lördagens Grand Prix kür som avgör själva världscupplaceringarna, men dagens Grand Prix-klass är nog så viktig. Resultaten från fredagens klass avgör startordningen för lördagens klass. Dessutom måste ryttarna rida på minst 60 procent för att ta sig vidare, visserligen en baggis för de flesta av ryttarna i det här startfältet men ändå ett krav för att ta sig vidare.

Start- och resultatlista
Livesändning SVT Play
Livesändning FEI TV

Så går dressyrfinalen till

Fakta från SvRF

Världscupfinalen i dressyr rids under fredag och lördag och består av Grand Prix, det obligatoriska programmet, och en Grand Prix Kür, det fria programmet till musik, som är den avgörande finalen.

Världscupfinalen är öppen för nio ryttare från den västeuropeiska ligan, två ryttare från den centraleuropeiska ligan, två från den nordamerikanska ligan, en från Stilla havs-ligan, en öppen plats och två platser där FEI, det internationella ridsportförbundet, utser ryttarna.

Första finalklassen, fredag 13 april 15:30: 18 ryttare är startberättigade i den inledande Grand Prix-klassen.

Andra finalklassen, lördag 14 april 14:00: Alla 18 går också vidare till küren och gör där upp om den totala världscupsegern, förutsatt att ekipaget når över 60 procent i Grand Prix. I küren startar alla ryttare om på noll.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden