Dressyr
26 januari 2018 15:00

Världsettan i topp, Patrik och Deja på tredje plats

VärldscupuppvärmningSjutton ekipage gjorde upp i Amsterdam och det blev tyskt i topp så när som på Patrik Kittel och Deja, populära hos publiken och tredje placerade idag.

Världsettan i topp, Patrik och Deja på tredje plats
En arkivbild från Weihegolds första framträdande i Amsterdam 2016 och Patrik Kittel och Deja i Stockholm i december. Foto: Kim C Lundin / Roland Thunholm

Amsterdams världscupkval har ett av säsongens skarpaste startfält och tävlingen Jumping Amsterdam har flera dressyrklasser och en stor hopptour på programmet. Värlsdcupen i dressyr har haft uppehåll sedan Patrik Kittel och Delaunay tog hem segern på Olympia i London. Nu är han som enda svensk ryttare på plats för att hämta hem poäng med Deja.

Fredag bjöd på Grand Prix CDI-W dömd av hemmadomarna Mariette Sanders-van Gansewinkel och Adriaan F. Hamoen, Andrew Ralph Gardner, Isabelle Judet och Maria Colliander.

Som alltid samlades många av de holländska hemmaryttarna i startfältet och bland dessa finns ekipagen som tampas om en plats i VM-laget till Tryon i September.

Det är alltid lite chansartat att starta först, det kan vara både fördel och nackdel. För Hans-Peter Minderhoud med Zanardi (KWPN f -04 e Rubels-Avignon) blev det lägre procent, 71,50 procent, en senare start hade nog gett något mer.

Tvåan från London var Emile FaurieDelatio (Hann f -04 e De Niro-Rubinstein I) som där satte sitt livs ritt välvilligt bedömd på hemmaplan. Här i Amsterdam blev siffrorna lite nyktrare, även om ekipaget har en härlig potential. Hingsten går dock lite med öppen mun stundtals, skummar men det stör silhuetten vilket sannolikt gav lägre poäng från sidodomarna, totalt 73,609 procent.

Edward Gal visade upp sin nästa mästerskapshäst med Glock’s Zonik (DWB f – 08 e Blue Hors Zack- Romanov) med den äran. De hade fel i en bytesserie men huvudintrycket kvarstår, ännu en svart hingst kommer att göra succé med Gal i år. Det är speciellt att se en hingst som gått att följa från första visningen när den var tre år och utan ryttare prestera i Grand Prix utan att hans gångarter ”devalverats” med träning.
Zonik accepterades i veckan som gick i avelsförbundet KWPN, en ynnest som få utländska hingstar når fram till. Det holländska ridsportförbundet, KNHS, har samtidigt skrivit avtal med ägarna Glock om att hingsten inte säljs före OS i Tokyo. Numera kan Zonik titulera sig Glock’s Zonik N.O.P som är suffixet KNHS märker alla tilltänkta OS-hästar med. totalt blev det 74,283 procent och de höll länge ledningen i klassen.

Nästan halva klassen bestod av avelsvärderade hingstar och lite speciellt är det med klasser där både far och son startar som med Blue Hors Zack och sonen Zonik.

Ännu en avelsvärderad hingst som startade är Apache (KWPN f -05 e UB40-Krack C) som rid av Emmelie Scholtens. De var andra reserv till EM men fick avstå. Apache är en testosteronstinn begåvning, det är svårt att resa, stå på meeting och tävla med honom. Icke desto mindre har han och Emmelie tillsammans lyckats nå Grand Prix med den äran. I dagens program blev det en bit över 73 procent och rundorna blir allt stadigare.

Daniel Bachmann Andersen och Blue Hors Zack (KWPN f -04 e Rousseau-Jazz) är ganska nya på Grand Prix nivå. Avelsmatadoren Zack som gör succé i flera av Europas förbund har haft mycket att göra i avelsboxen och haft hälsoproblem som gjort att han är lite efter. Det syns i lite vandrande piaff men hingsten är så samarbetsvillig och mjuk, det blir dock fel i ettorna. Han har behållit sin eleganta långbenta silhuett som ofta nedärvs, en mycket modern häst, idag 71,326 procent.

Zack
Blue Hors Zack och Daniel Bachmann Andersen hemma på stuteriet i Rambøll. Foto: Kim C Lundin

Att se världsettorna tillsammans, Isabell Werth och Weihegold OLD (Old f -05 e Don Schufro-Sandro Hit), är lite som att se en metronom i arbete, takten är stensäker, första piaffen fick en 10:a. I tvåorna syntes dock Werth arbeta lite mer än vanligt för att vara övertydlig, kankse kände hon att det behövdes för i slutet på ettorna kom ett mindre misstag. Inte ens världsettan är framme vid målet med helt osynliga hjälper ännu, dressyr är ett ständigt arbete.  Den avslutande piaffen är som ett urverk, på stället, fint rytmiskt arbete. Isabell rider ut och pekar på stoet till publikens stora jubel: ”Det är hon som gör det”. Totalt 80,217 procent och solklar ledning, sedermera seger, i arenan där de en gång gjorde internationell debut 2016.

Weihegold
En bild från deras första start i Amsterdam för två år sedan, Weihegold har sedan dess förfört dressyrvärlden. Foto: Kim C Lundin

Jessica von Bredow-Werndl och godkände Unee BB (KWPN f – 01 e Gribaldi-Dageraad) verkar inte komma tillbaka till fornstora dagar i Grand Prix, inte än i alla fall. Justnu är hennes sto Zaire henens bättre häst. ett misstag i den ökade galoppen kostade och den tyska landslagsaspiranten stannade på 74,196 procent.

Patrik Kittel är klar för världscupfinal redan genom ledning i tabellen. I Amsterdam startade han med Deja (SWB f -04 e Silvano-Don Schufro) och fick en bra runda. Dock verkade det råda ”byten-i-varje-influensa” i Amsterdam för Patrik liksom flera andra ryttare fick fel i serien. Piaffen klarade sig utan incidenter så efter ett fint kval blir det ”Isn’t she lovely”-kür imorgon lördag, totalt 74,304 procent, hårfint före Edward Gal och Zonik.

Patrik Kittel och Deja i Amsterdam.

Sist ut var Helen Langehanenberg Damsey FRH (Hann f -02 e Dressage Royal-Ritual) som har en verkligt uppåtgående formkurva, vilket syntes inte minst i Stockholm. I dagens ritt var den första piaffen lite framåt men Damsey var villig. De red ihop 76,939 procent, något som definitivt vässas i morgondagens kür. En andraplats gjorde den tyska dominansen på pallen total.

Resultat Grand Prix

Ställning i världscupen före söndagens kür

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden