Dressyr
2 november 2017 13:22

Kittel värmer upp i Lyon, Werth etta

Det är världscupweekend på alla plan i Lyon och först ut är dressyrens Grand Prix kval. Patrik Kittel tog en härlig andraplats efter Die Queen Isabell Werth.

Kittel värmer upp i Lyon, Werth etta
Isabell Werth och Emilio, arkivbild från Göteborg februari 2017 Foto: Kim C Lundin

Världscupen i dressyr rullar vidare till sin andra station på stora franska meetinget Equita Lyon, värd för både hopp och dressyrkval i världscupen. Equita är en stor och härlig tävlingsplats med stor utställning, framridning mitt ibland all publik och mängder med restauranger. Den lockar varje år toppryttare till start.

Årets kvalomgång innehöll endast 16 starter i Grand Prix men med ett antal EM-stjärnor i startlistan. Grand Prix klassen dömdes av kvintetten Isabelle Judet, Christophe Umbach, Susanne Baarup, Vincenzo Truppa och Dietrich Plewa.

Klassen inleddes av spanska stjärnan Beatriz Ferrer-Salat Delgado, EM-medaljör 2015 och OS-deltagare 2016 som missade EM i Göteborg. De var tillbaka i fin form och tog en tidig ledning på 76,080 procent.

En gammal Sverige-bekant är Sir Donnerhall II OLD (Old f -06 e Sandro Hit –Donnerhall) som tidigare ägdes av familjen Nyreröd. Han betäckte en hel del i Sverige och det har blivit flera fina avkommor som nu är uppe i unghästklass och visar framhovarna. Själv tog han medalj på unghäst-VM som 6-åring men skadade sig svårt i Falsterbo 2013 när han fastnade i en utebox. Sedan två år tävlar han på Grand Prix nivå med spanska ryttaren Morgan Barbancon Mestre, idag totalt 69,76 procent.

Sir Donnerhall Ii
Thomas Sightenbjerggaard och Sir Donnerhall II tar silver på unghäst-VM 2012, arkivbild från Verden. Foto: Kim C Lundin

Tyska EM-guldmedaljören Dorothée Schneider på hennes Sammy Davis JR (DSP f – 06 e San Remo-Wenckstern) fortsätter att visa en stark uppåtgående formkurva. De visade upp en mjuk och fin ritt och enda plumpen var lite spänd skritt och en miss i tvåorna, totalt 75,30 procent.

Sammy Davis Jr
Dorothée Schneider och Sammy Davis JR, arkivbild från Aachen 2017. Foto: Kim C Lundin

Världsettan Isabell Werth är direktkvalad till Paris-finalen i kraft av segern i Omaha i våras. Hon behöver bara göra två starter för att ha en plats klar, hon var tvåa i första kvalet i Herning med Don Johnson FRH. Nu var det Emilio (Westf f -06 e Ehrenpreis-Cacir x) som som stod på startlinjen i väldigt fin och stabil form så när som på lite udda inledande och avslutande halter. De visade fint galopparbete och härlig piaff och passage, totalt 80,20 procent.

Emilio
Isabell Werth och Emilio, arkivbild från Göteborg februari 2017 Foto: Kim C Lundin

Sist ut i klassen var Patrik Kittel och Deja (SWB f -04 e Silvano-Don Schufro, uppf/äg Marie Haward) som satsar på världscupen i vinter. Patrik tog fina poäng i Herning med Delaunay OLD. Med Deja visade han upp en härligt mjuk ritt med fina slutor och passage/piaff i bättre form, totalt 76,88 procent efter en fin andraplats i det starka startfältet.

_deja_mp15
Patrik Kittel och Deja, Arkivbild från SIHS 2016 Foto: MiP Media, Mikael Persson

Patrik själv var glad som en speleman efter sin ritt.
– Jag är superglad! Piaff mycket bättre och så mjuk hela programmet 😀🔝🔝 felt like Flying 😊😊 , löd budskapet. 

Den avgörande küren där världscuppoängen fördelas rids fredag 15:30 och sänds på FEI-TV.

Startlista

Resultat

FEI-TV se hela klassen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden