Träningstips
30 september 2019 18:50
Ridsportplus

Dressyrproffset: Så får du höga poäng på bakdelsvändningar

ProffstipsLandslagsryttaren Paulinda Friberg kan konsten att plocka poäng på bakdelsvändningar och skrittpiruetter. Hemligheten är precision och fokus på detaljer. Här ger hon sina bästa tips.

Dressyrproffset: Så får du höga poäng på bakdelsvändningar
Paulinda Friberg ger dig sina bästa tips för bakdelsvändning med precision. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bakdelsvändningar och skrittpiruetter är svåra moment som många tappar poäng på. Men om du blir vän med dina bakdelsvändningar har du mycket att vinna, både tävlingsmässigt och utbildningsmässigt.

GP-ryttaren Paulinda Friberg är känd för sin precision och känsla för detaljer – hon vet hur man gör.

 1. Håll koll på inner bakben
  ”Nyckeln till bakdelsvändningen är att ha kontroll på inner bak. Du måste lära dig känna hur inner bak rör sig. Många vänder bara framdelen runt bakdelen och rider fortare om bakbenet börjar skruva och hästen blir långsam och tappar energi. Det blir inte bra. Genom att känna inner bak och få det att marschera på stället får du kvalitet i vändningen. ”
 2. Sitt rätt och följ med i vändningen
  ”Din egen vikt ska vara placerad på innersidan, du ska sitta med i vändningen. Tänk gärna att du sätter det yttre sittbenet mer mot centrum av sadeln och att höfterna är med i vändningen. Ytterskänkeln ska kontrollera hästens yttersida så att ytter bak inte faller ut. Kommer skänkeln för långt bak tappar den sin inverkan och vikten riskerar att hamna fel. ”
 3. Kvaliteten på skritten är avgörande
  ”Börja med att arbeta med skritten – en bra skrittkvalitet är nödvändig för att få en bra vändning. Rid i skritt på en linje utan vägg, till exempel kvartslinjen. Hästen ska kunna skritta framför skänkeln och du ska kunna reglera tempot och
  energin. Våga skritta långsamt, men se till att du inte tappar takt och energi. Detta är svårt och kräver att hästen samlar sig. Prova också att leka med ställningen i nacken, ställ lite höger, lite vänster med bibehållen skritt.”
 4. Börja med kvarts varv
  ”När du har en bra skritt ska du börja vända – först bara ett kvarts varv. Om du rider på kvartslinjen vänder du alltså så att du rider rakt över ridbanan. Ha kontroll på inner bak och se till att du får med ytter bog runt. Hästen ska inte vara förböjd, då riskerar du att tappa ut ytterbogen.”
 5. Fokusera på en sida i taget
  ”När du sedan börjar träna hela vändningar är det lätt du gör varannan höger och varannan vänster, eftersom du byter varv i vändningen. Jag rekommenderar att du inte gör så, utan i stället fokuserar på att arbeta med flera vändningar åt samma håll.
  När du behärskar vändningarna i skritt väl, kommer det inte vara så svårt att göra piruetter i galopp.”
Paulinda-friberg-di-lapponia-t_wcdressage_mp_205
Paulinda Friberg ingår i landslagstruppen grupp A och tävlar för Flyinge Hästsportklubb. Foto: Mikael Persson

Fakta

Bra bakdelsvändningar

 • Bra skritt med rätt energi in i vändningen.
 • Ha kontroll på inner bak.
 • Böj inte halsen för mycket.
 • Sitt med i rörelsen med vikten på insidan.
 • Se till att få med ytter bog runt.
 • För inte bak ytterskänkeln för långt.
 • Om hästen skruvar runt inner bak – arbeta med att få en bättre skritt med mer energi in i vändningen. Öka inte tempot.
 • Om bakdelen ramlar utåt – se till att du sitter rätt i vändningen, att hästen inte är förböjd och att ytter bog är med runt.
Expandera

Denna artikel publicerades första gången den 26 september i Ridsport nummer 18 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden