Krönika
23 maj 2021 10:19

Du måste besitta en avsevärd kunskap

AvelskrönikaIdag räcker det inte bara att vara uppfödare och hålla koll på sitt avelsmaterial. Ska man lyckas producera hästar för toppsporten gäller det att hänga med på de internationella tävlingsbanorna också. Ridsports avelskrönikör Peter Ljungcrantz gör en summering av den kunskap som uppfödarna behöver för att hänga med.

Du måste besitta en avsevärd kunskap
Peter Ljungcrantz är Ridsports avelskrönikör. Foto: Lottapictures

Situationen för uppfödarna blir allt tuffare. Det krävs en väldigt stor kunskap och ett rejält kapital för att lyckas med sin verksamhet. De som har ekonomiska möjligheter kan köpa det intressantaste avelsmaterialet redan på embryonivå och på så sätt komma över fantastiska ston och hingstar. Därefter kan de använda sig av embryotransfer, spermainjektion, könsselektering och inte minst kloning. Alla dessa moderna avelstekniker ökar sannolikheten för framgång högst väsentligt.

Dessutom har hingstavgifterna ökat rejält de senaste åren och flera hingstägare tar dessa avgifter oavsett om stona blir dräktiga eller inte.

Allt detta sammantaget medför att du måste besitta en avsevärd kunskap om både avel och sport om du ska lyckas med att få inkomsterna att matcha utgifterna.

Alla dessa moderna avelstekniker ökar sannolikheten för framgång högst väsentligt.

Du måste välja mellan att producera hästar som kan få verksamheten att gå runt eller vara nöjd med att ha en rolig hobby som gärna får kosta en rejäl slant. Som hobby kan målet mycket väl vara att föda upp en fin häst som du sedan, med mycket glädje, kan följa på tävlingsbanorna.

Ska du lyckas med att föda upp tävlingshästar på högsta internationella nivå är det nödvändigt att ha ett djupgående samarbete med ryttare på den nivån. Det räcker inte med att ryttaren tävlar på den nivån. Hen måste dessutom utbilda och tävla ett stort antal hästar och ständigt ha ett utbyte med andra ryttare på samma nivå så att ryttaren har en väl underbyggd uppfattning om vilka hästar som fungerar bäst. Det handlar inte bara om hur olika hingstar förärver sig utan minst lika mycket om vilka stofamiljer som är värdefullast och de bästa kombinationerna dem emellan.

Du måste också ta reda på vilka blodslinjer som lämnar de mentala egenskaper som är nödvändiga för dagens tävlingshästar. Detta är i högsta grad en hästvälfärdsfråga för att inte ryttare på olika sätt ska försöka ”övertala” hästar att göra det som de inte är det minsta intresserade av.

En tydlig trend är att de avelsförbund som lyckas bäst på hoppsidan i dag är de som använder sig av tävlingsresultat i stället för subjektiva bedömningar av unghästar. Vilka förbund gör detta på dressyrsidan?

Det räcker inte med att ryttaren tävlar på den nivån.

Inom trav och galopp är det lätt att titta på vilka hästar som är snabbast men inom ridsportaveln förlitar man sig på subjektiva bedömningar av de unga hästarnas fysiska och psykiska egenskaper, ofta utan att koppla ihop det med vad som krävs av hästar som tävlar på GP-nivå.

Tummenupp
Tummen upp

#vilyftervarandra
Kerstin André besitter en otrolig erfarenhet och kunskap om både avel och sport. Hon delar frikostigt med sig av sin kunskap och är fantastisk på att stötta och lyfta alla de ryttare som ber om hennes hjälp.

Tummenned
Tummen ned

Snålheten bedrar visheten
Avsaknaden av kreativt samarbete avel – sport i Sverige.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden