Dressyr
20 februari 2023 22:18
Ridsportplus

Dubbelseger för Ebba Wallin Ivarsson

OBS-tävlingI helgen var det dags för ungdomsryttarna i dressyr att göra sin första observationstävling - en tävling där landslagsledningen vill se aktuella ekipage - för året. Junioren Ebba Wallin Ivarsson fick till en riktig pangstart på säsongen, med båda sina hästar.

Dubbelseger för Ebba Wallin Ivarsson
Ebba Wallin Ivarsson och Santorini, som toppade söndagens juniorprogram. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Med sina 177 centimeter i manken och sin långa kropp är Santorini (HANN val f -06, e San Remo-Wolkenstein II, uppf Dr. Cord Heimsoth, äg Ebba Wallin) kanske inte den optimala juniorhästen. Men för 14-åriga Ebba Wallin Ivarsson har fuxvalacken – som skulle säljas men inte blev såld – tagit henne till en plats i utmanartruppen i juniorlandslaget i dressyr.

  Innan helgens tävlingar i Falkenberg hade han inte startat sedan i augusti.
  – Vi har haft lite problem med att han blir så lång och ganska tung. Han har så mycket gång att han nästan har lite för mycket ben för sitt eget bästa, och det har varit svårt att få ihop honom – när jag red en travökning föll han nästan isär, berättar Ebba.

  Efter en vinter med mycket fokus på att bygga styrka så åkte Ebba till Falkenberg, där årets första observationstävlingar för U25, young riders, juniorer och children reds i helgen. Här slog ekipaget till med personbästa på dryga 69,5 procent och seger i det avslutande FEI:s Mästerskapsprogram.
  – Jag har inte alls legat på de procenten tidigare, även om jag har velat, säger Ebba glatt.

  Kom som försäljningshäst

  Santorini kom till Ebbas mamma Camilla Ivarsson för att säljas. Men efter ett år med många intresserade kunder blev det ingen försäljning.
  – Vi fick inte sålt honom för så fort de som provred fattade galopp så skenade han. Han fattade galopp i sådan uppförsbacke och de hängde inte med i hans stora långa språng. Alla älskade hans trav men ingen ville ha honom efter galoppen.

  Istället fick den store men snälle valacken – 17 år i år och utbildad upp till Grand Prix i Tyskland av tidigare ägare – stanna kvar hos familjen Ivarsson, och sedan 1,5 år är han Ebbas.

  Utöver segern i mästerskapsprogrammet så tog Ebba också hem andraplatsen i klassen med sin andra häst, Faustino I SG (SWB val f- 09, e Florencio I-Arram, uppf Carina Silén, äg Camilla Ivarsson), en rutinerad herre som hon nu fått ta över tyglarna på från mamma Camilla. Med Faustino så blev det även seger i lördagens lagprogram.

  – Mamma har utbildat och tävlat honom länge, men han har varit hennes lilla bebis så jag har aldrig fått röra honom, säger Ebba med ett skratt.

  – Jag har ju varit så liten så det är först nu som jag har kunnat rida honom. Han är jättesnäll men han har väldigt mycket flykt i sig. Han blir rätt så ängslig och nästan rädd för sig själv, och då har han liksom inte riktigt koll på kroppen. Han är väldigt vaken.

  Satsar mot mästerskap

  Ebba_camilla
  Ebba med mamma Camilla och vinnarhästarna. Foto: Privat

  Efter helgens resultat hoppas Ebba på att kunna klättra upp ett snäpp i landslagstrupperna, och årets mål har satts högt – hon vill rida mästerskap.
  – Vi planerar att rida nästa observationstävling i Åstorp och sedan vill vi göra några internationella starter, och så SM. Därefter hoppas vi på NM och EM.

  Ebba återkommer ofta till att hylla sin mamma, både för att hon får rida hennes häst men också för all hjälp hon får. Det senaste halvåret har Ebba känt att hon och hästarna har tagit ett stort steg, och helgens resultat blev ett kvitto på det.

  – Mamma har ett sätt att jobba med hästarna för att få dem att prestera sitt allra bästa, utan press eller stress. Vi har jobbat tillsammans men det är först nu som jag har kommit upp i den åldern att jag kan vara mottaglig för hennes hjälp. Den här helgen var det som att allt föll på plats, det kändes nästan lätt, konstaterar Ebba.

  – Det här gick ju så bra på grund av mamma, det är ju hundra procent tack vare henne. Om jag var där inne på banan så är det ju hon som står där nere i hörnet. Det är fantastiskt att ha den uppbackningen. Det är magiskt.

  Resultat Falkenbergortens Ryttarförening

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden