Hoppning
17 juni 20:49
Ridsportplus

Dubbelseger för hemmahoppen i GCL

GCL63 hundradelar skilde topplagen åt inför den avgörande andra omgången av Global Champions League när Stockholm Hearts satte sig i förarsätet och jagade ännu en seger på Stockholm Stadion - ett uppdrag de lyckades med. Hör vad de fyra svenskarna som krossade allt motstånd hade att säga här.

Dubbelseger för hemmahoppen i GCL
De svenska ryttarna tog hand om topplaceringarna i Global Champions League. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tre av de 16 lagen till start i första rundan lyckades med bedriften att ha båda sina teamryttare felfria – Istanbul Warriors, Riesenbeck International och Stockholm Hearts, förra årets vinnare. För ”hemmalaget” red Peder Fredricson/Hansson WL och Olivier Philippaerts/H&M Legend of Love, och som allra sista startande ville jublet efter Peders felfria första runda knappt ta slut.

H&M-teamets gemensamma tid var dessutom 63 hundradelar snabbare än Riesenbecks, och därmed hade de avgörandet i sina händer inför den avslutande rundan – nu hade hindren höjts till 1,60 och svårigheten skruvats upp ännu ett snäpp.

I Global Champions League är det tillåtet att byta ryttare och hästar i lagen mellan de olika omgångarna, något många utnyttjade – Stockholmslaget ersatte Olivier Philippaerts med Malin Baryard Johnsson på guldhästen H&M Indiana inför omgång II.

Scandinavian Vikings klättrade

Henrik von Eckermann, som startade Dzara Dorchival för Scandinavian Vikings i första rundan med den äran, hade till publikens stora glädje bytt till King Edward när det var dags för avgörandet. När de satte igång blev det knäpptyst i arenan men publiken fick dra efter andan ett par gånger – ekipaget kom till exempel väldigt nära nummer fyra men är man bäst i världen gick det ändå.

Evelina Tovek fick fyra fel med storhoppande Moeboetoe v/d Roshoeve i första rundan men satte sedan en snygg nolla i andra omgången, nu med Winnetou de la Hamente Z. Med totalt fyra fel och en snabb tid i andra rundan klättrade Scandinavian Vikings i resultatlistan.

Evelina Tovek-winnetou De La Hamente 1 230617 Rt
Evelina Tovek och Winnetou de la Hamente Z. Foto: Roland Thunholm

– Jag är jätteglad för båda hästarna i dag och särskilt Winnetou. Henrik och jag har ridit ihop i GCL några gånger men det var ett tag sedan vi båda satte nollan, kommenterade Evelina efter sin runda.

Nedslag för tyskarna

Riesenbeck International kom till start med samma ryttare och hästar i båda omgångarna – Christian Kukuk/Just Be Gentle och Philipp Weishaupt/Coby 8 – men efter ett nedslag och långsam tid var segerchanserna borta. Istället stod det klart att det skulle bli svensk seger igen – Scandinavian Vikings eller regerande mästarna Stockholm Hearts?

Malin Baryard Johnsson äntrade banan med en taggad H&M Indiana och det egensinniga stoet hade bara fokus på en sak – det såg inte ut att finnas möjlighet att riva idag. Nu låg återigen allt i Peder Fredricsons händer, en sits han varit i så många gånger tidigare. Det var en riktig kämparunda med ett par skakiga ögonblick, men idag var det Stockholm Hearts dag – igen. Seger som ensamma dubbelnollor!

– Vi har haft en ojämn säsong hittills, så att kunna vinna här hemma är fantastiskt, sa Malin Baryard Johnsson direkt efter segern, medan Peder Fredricson fyllde i:
– Vi ville verkligen göra det här på Stockholm Stadion, det är en magisk publik här.

Hansson WL tillbaka i storform

Det var en strålande glad Peder Fredricson som mötte Ridsport i en champagnedränkt kavaj efter prisutdelningen.
– Hansson kändes jättebra, det var fantastiskt. I första rundan hoppade han fantastiskt och han hoppade jättebra i andra rundan också även om vi kanske inte fick den mjukaste rundan. Men vi satte nollan och det är det som räknas, säger han med ett stort leende.

Peder Fredricson-hnsson 8 230617 Rt
Ett av de lite skakiga ögonblicken under Peder Fredricsons runda med Hansson WL. Men felfritt blev det! Foto: Roland Thunholm

– Han känns riktigt bra så jag hoppas att han har en bra säsong framför sig.

Efter en något ojämn inledning på GCL-säsongen för Stockholm Hearts så blev det nu återigen en seger på hemmaplan, när Peder var tillbaka i laget och gjorde sin första GCL för i år.
Trodde ni att ni kunde upprepa bedriften från förra året?
– När man står här så säger man ju absolut att vi trodde vi skulle göra det. Men det vet man aldrig. Mycket kan hända, konstaterar han.

Oturssäsong för Stockholm Hearts

Malin Baryard Johnsson var lättad efter lagvinsten.
– Jättehärligt att vinna på hemmaplan förstås, det var en viktig seger. Vi har haft en oturssäsong med laget hittills, vi har varit rätt bra men har haft stolpe ut. Så det känns fantastiskt att få till det på hemmaplan.

Malin Baryard Johnsson-indiana 2 230617 Rt
Malin Baryard Johnsson med en laddad Indiana. Foto: Roland Thunholm

Indiana såg ut att vara i storform?
– Hon är fantastisk. Hon går in och levererar runda efter runda efter runda, och är helt makalös.

”Klantigt av mig”

Efter ett par fullständigt makalösa år med toppresultat är vi vana att se perfekta rundor från mästarna Henrik von Eckermann och King Edward. Idag såg det ut att bli några små, små missar.

– Det var lite klantigt av mig, jag började med ett språng mindre än alla andra, för jag visste att jag har mycket galopp. Det kom väldigt enkelt för mig, så då tänkte jag att nu får jag se upp lite grann så jag inte får de sex sprången till fyran för korta. Jag väntade och väntade en gång till och plötsligt hade jag sju galoppsprång istället. Men jag kunde hålla ihop honom och visa att jag hade kontroll åt båda hållen, säger von Eckermann med ett litet skratt, och konstaterar att King Edward känns i fin form inför Grand Prix i morgon.

Henrik Von Eckermann-king Edward 1 230617 R
Henrik von Eckermann fick nöja sig med en andraplats med King Edward idag. Foto: Roland Thunholm

Att laginsatsen av Evelina Tovek och mentorn von Eckermann skulle räcka hela vägen till en andraplats var inte helt väntat.
– Nej, det trodde jag inte. Men man får aldrig ge upp, konstaterar världsettan.

Resultat lag totalt
Resultat lag efter omgång I

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden