Sverige
8 mars 18:28

Dubbelt så dyrt att köpa häst

PrisökningDet är inte bara drivmedelspriserna som rusar i höjden just nu, även priset på hästar har skenat de senaste åren. 

Dubbelt så dyrt att köpa häst
Hästbristen sägs vara skälet till de skenande priserna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Att köpa häst har väl aldrig varit en billig historia men nu är det dyrare än på länge att köpa häst. Mellan åren 2015 och 2021 steg inköpspriset med i genomsnitt hela 48 procent. Mest steg priserna mellan åren 2020 och 2021. Det visar färsk statistik från Agria Djurförsäkring.

– Vi ser troligen en viss pandemieffekt med ökad efterfrågan som leder till brist på hästar som många idag upplever, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring.

Mellan 2015 och 2021 ökade priser på SWB-hästar med 48 procent, priset på islandshästar steg med 46 procent och för övriga raser med hela 52 procent.

Prishoppet mellan 2020 och 2021 var 15 procent i genomsnitt. Priset för SWB-hästar ökade med 11 procent medan en islandshäst kostade i genomsnitt 18 procent mer.

Tidigare ligger den årliga prisökningen på mellan 4-10 procent. Underlaget bygger på hästar mellan 5-15 år med ett inköpspris under en miljon kronor, som är försäkrade i Agria.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden