Dressyr, Nyheter
14 juli 19:52
Ridsportplus

Dubbelt upp för Lexner och revansch för Johan Svensson

FHS 2023Sofie Lexner har två svenskfödda juveler i stona Quaterflash och Panthera. I dagens 4-årsfinal visade hon att kvalresultatet står sig med råge. Glad tvåa var Johan Svensson med sitt framtidshopp.

Dubbelt upp för Lexner och revansch för Johan Svensson
Sofie Lexner och Quaterflash i mäktig galopp Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I dagens 4-årsfinal hade flera av de unga talangerna blivit varma i kläderna. Internationella gäster satte också sin prägel på bedömningen. Marina Mattsson och tyske landslagsryttaren Fredric Wandres stod för omdömen och betyg från tränarperspektivet medan Maria Colliander och Isabell Judet gjorde sin domarbedömning av ekipagen.

Det blev en hel del förändring i resultatlistan jämfört med kvalet men toppen tillhörde Sofie Lexner, beridare på Christinelund Dressage.

”En riktigt bra Falsterbovecka”

Sofie Lexner har haft en strålande resultatsvit hittills med finalplatser och senast under fredagen en seger i CDI1*-rundan med stoet Kavira som nu vunnit i Falsterbo tre år i rad. Stoet Quaterflash (SWB) (SWB sto br född år 2019 e. Quaterhit u. Donna Fresia (SWB) ue. Friendship uppf Marie Knutsson äg Lexner-Jonsson Rid AB  Christinelund Dressage AB) tog idag hem segern efter att stallkamraten Pantera (SWB) (SWB sto mbr född år 2019 e. Romeo u. La Marieke ue. Londonderry uppf Sara Randel äg Christinelund Dressage AB)  vunnit i onsdagens kval.

– Vi köpte Quaterflash nu i februari-mars så hon är ganska ny för oss i stallet och vi köpte henne från hennes uppfödare Marie Knutson (reds anm vars dotter red uppfödningen Diamonds are Forever i samma final). Det är roligt att vi hittat helt var närproducerade hästar, de finns ju väldigt nära oss på Christinelund.


– Pantera hittade vi i höstas hos Camilla Axelsson och hon kommer ju från sin uppfödare Sara Randel i Blentarp så hon är också svenskfödd och det är jätteroligt att vi hittat så fina hästar här hemma. Det är jättesvårt att hitta unga talanger och sen när du hittat dem så ska du kunna köpa dem också. Men nu har vi hittat två jättefina 4-åringar berättar Sofie Lexner.

Sofie Lexner Quaterflash
Sofie Lexner visar Quaterflash på längre tygel i trav Foto: Kim C Lundin

Vad var det som avgjorde till Quaterflashs fördel idag?
– Hon var mer avspänd idag. Hon var lite spänd och då blev hon lite introvert i kvalet. Hon var jätte, jättefin då också. Idag var det precis som hon visste lite vad det handlade om och växte för mig och hade bättre självförtroende.
– Det är tänkt att vi ska behålla de här två och utbilda dem vidare.

Sofie Lexner Quaterflash
Sofie Lexner segrade med eleganta Quaterflash uppfödd av Marie Knutsson. Foto: Kim C Lundin

Det är ju unghäst-VM uttagningar nu och visst är de två talanger att tänka på inför nästa år?
– Det hade ju förstås varit jätteroligt att få göra det. Nu var de färdiga för att gå här i Falsterbo som 4-åringar men du vet ju aldrig hur de utvecklas och i vilken takt. Men vi tänker långsiktigt så vi hoppas att de blir fina Grand Prix-hästar sen. Men om de kan vara med på unghäst-VM innan dess så är det jättekul.

Miljön i Falsterbo kan ju vara krävande för unga hästar, tycker du att de här två har det som krävs för att hantera det?
– Båda hästarna är väldigt, väldigt heta men de har väldigt bra självförtroende. Det gör att de inte är rädda eller ängsliga. Även om Pantera blev lite piggare och piggare ju längre programmet gick idag så var det mer att hon hade så mycket energi så hon visste inte var hon skulle ta vägen. Det var inte för att hon var rädd utan det var för att det var så himla kul. Så de är heta, båda två, väldigt heta men har mycket självförtroende och litar ju helt på mig.

Sofie Lexner Pantera
Sofie Lexner och Pantera under kvalet i trav. Foto: Kim C Lundin

Det är en ganska speciell tävling det här med domare som dömer på en kant och tränare som kommenterar och sätter poäng. Kan du känna igen dig i de omdömena som du har fått om dina två ston?
– Ja, det kan jag verkligen. Särskilt det de sa om Quaterflash, det var ju jättefina omdömen och Fredric Wandres ville ta med henne hem. Och det var också jättefina omdömen om Pantera även om poängen var lite låg på henne efter alla lovord.

– Nu ska vi faktiskt sätta oss här och äta lite middag och ta det lite lugnt ikväll. Det är inga ridtider eller något att passa utan ikväll är det lugnt, avslutar Sofie Lexner efter en framgångsrik dag på jobbet.

Sofie Lexner Pantera
Sofie Lexner och Pantera fick fina vitsord även under finalen. Foto: Kim C Lundin

Andra tävlingen för begåvade Oceanis

Johan Svensson och Oceanis (KWPN valack fx född år 2019 e. Hometown u. U-vira ue. Goodtimes uppf C.W. Van OS äg Jsvensson Dressage) ,som han deläger tillsammans med amerikanen Oded Shimoni, gjorde ett lyft från en nionde plats till en andra plats på prispallen, starkt marscherat. Sedan några år tillbaka är Johan Svensson beridare med eget företag efter att tidigare ha varit kollega med Marina Mattsson på Hannell Dressage.

Johan Svensson Oceanis
Johan Svensson med lyhörde Oceanis Foto: Kim C Lundin

Vad har du ändrat på mellan kval och final för att få en sådan fin utveckling?
– Han går sin andra tävling i sitt liv så jag visste inte riktigt hur han skulle reagera första dagen. Då gick han fint, bra men jag känner att det finns mycket mer i honom. Han fick känna på banan i onsdags och jag red på honom även igår. Han har väldigt mycket energi och arbetsvilja och idag var han helt perfekt, berättar Johan Svensson.


– Jag har alltid vetat att han har mer att ge men det är inte lätt. Banan är svår för unga hästar, det regnar, det låter mycket och det är mycket de ska tåla där inne. Idag var han så avslappnad och gjorde sitt jobb. Idag var han med mig helt och hållet.


– Jag har haft honom mindre än ett år och köpte honom som 3-åring. Faktiskt här i Sverige av Johanna Sterner som precis hade fått hem honom från Holland. Hon hade haft honom i en dag. Jag provred och så kände jag redan efter en runda att den här ska jag ha. Jag har köpt honom med en amerikansk kille som bor i USA.


– Jag tror mycket på Oceanis. Jag känner redan ridbarhet och väldigt fina bakben. Det här är en Grand Prix häst för framtiden och eftersom jag äger en del själv kan jag behålla längre. Vi är väldigt glada att vi har en sån häst i stället. Det är faktiskt sällan jag sitter på en sån fin häst.

Spännande med en avkomma efter hingsten Hometown som sedan några år finns i Sverige.
– Ja och jag har någon till framtidshäst i stallet så hoppas det kan bli än fler i den här kalibern, önskar Johan Svensson från bilen på väg hem mot Halland.

Johan Svensson Oceanis
Johan Svensson med den verkligt elegante och rörlige Oceanis Foto: Kim C Lundin

Slutresultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden