Hoppning
2 februari 2019 17:33
Ridsportplus

Dubbla kvalvinnaren siktar utomlands – osäkert med finalen

Morgondagens vinnareAndra segern på två försök, vägen mot finalen i Morgondagens Vinnare i Scandinavium ligger spikrak för junioren Ingemar Hammarström. Men kanske han avviker från den vägen, och svänger ner till kontinenten i stället.

Dubbla kvalvinnaren siktar utomlands – osäkert med finalen
Vägen mot Göteborgsfinalen ligger spikrak för Ingemar Hammrström, men det är inte säkert han startar där. Här ses Ingemar med Captain Sparrow. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var aldrig något tvivel om saken, även om Philip Svitzer var på gång med något stort med Exclusief. Ingemar Hammarströms seger i kvalhoppningen, 1,35, med Cascara RN hos Helsingborgs Fältrittklubb var kassaskåpssäker.

Årets hetaste ungdomsryttare inför säsongen styrde det tioåriga stoet (e Canvara-Colman) i en sväng i den avgörande rundan som många försökte sig på men få klarade. Det innebar att segermarginalen till tvåan Rasmus NilssonCit Cat blev nästan en sekund.
– Jag ville testa lite med Cascara. Vi har tränat att rida svängar den senaste tiden och jag ville prova om det fungerade.

Segern innebar 24 nya poäng till Ingemar. Den innebar också att han vunnit båda sina försök i dessa juniorkval eftersom han triumferade även i Karlshamn, då på Captain Sparrow.
– Jag fick poäng även med honom nu eftersom han var tia. Men jag valde att inte rida honom så fort den här gången, förklarade Ingemar.
– Det här är årets första tävling för mina hästar och jag ville bara försöka hitta en bra känsla med honom.

Göteborg krockar med Laanaken

Ännu större val kommer Ingemar att få göra framöver. Han satsar stort på sommarens nationshoppningar och mästerskap. Därmed kan en start i finalen i Morgondagens Vinnare vid Gothenburg Horse Show i april komma i kläm (trots att han även tänker rida kvalen i Borås i mars).
– Jag tror Göteborg är samtidigt som Laanaken, så även om det hade varit väldigt roligt att rida i Göteborg är det inte säkert att jag gör det, sa Ingemar.
Det är alltså utomhussäsongen som gäller.
– Jag vill bli redo för tävlingar utomhus så snabbt det går, så därför har vi planerat in en massa tävlingar i vår, berättade Ingemar.

Fei Pony European Championships 2018 - Bishop Burton College
Ingemar har ett EM-guld på ponny med Ocean des As. Nu siktar han på mästerskap med stor häst. Foto: FEI

Fram till tävlingssäsongen är igång på allvar fortsätter Ingemar (plus syskonen Selma och Ellen) att två gånger i veckan träna för Maria Gretzer och en gång i veckan för Bo Jenå.
– Jag tycker det gett resultat. Ingemar har blivit väldigt duktig på markarbete nu, menade Maria.

Fokuserar på mästerskap

Maria är också mycket nöjd med Ingemars planering.
– Den är proffsig. Hans fokusering på mästerskap gör att han inte splittrar sig, som så många andra gör. Han har insett att man inte kan vara med på allt och tro att man också ska vara bäst varenda gång.
– Därför väntar han också med att rida 1,45-hoppning. Det blir tids nog, när utomhussäsongen kommer igång.

Ridsport
Tränaren Maria Gretzer är nöjd med Ingemars planering. Foto: Roland Thunholm

Noterbart från kvalet i Helsingborg var att hela nio ekipage av de 52 startande tvingades att utgå.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden