Hoppning
12 december 2018 12:46

Mot GHS: Rutinerade unga ryttare toppar i halvtid

HalvtidFörsta halvlek av de unga ryttarnas cuper med final på Gothenburg Horse Show är avklarad. Här kan du se hur de främsta, varav flera trots ung ålder är vana GHS-ryttare, ligger till i jakten på finalbiljett.

Mot GHS: Rutinerade unga ryttare toppar i halvtid
I somras tog den här vinnarvana trion silver, guld respektive brons på junior-SM med hästarna som de just nu kvalar mot GHS. Janelle Larsson/Staralme Esc Z, Ottilia Lundgren/Melker af Herred och Axelina Pettersson Häggström/Evita har nu skaffat sig prima utgångslägen inför slutspurten av Krafft Young Rider Cup. Foto: Pernilla Hägg

Under världscuphelgen i april avgörs finalerna i Krafft Young Rider Cup och Morgondagens vinnare. Vägen till de prestigefyllda finalerna består av sex kval och ekipagen får räkna poäng från fyra av dem.

Med tre kval avgjorda har cupsäsongen nått halvtid och även om det är tätt i tabellerna har några ryttare skaffat sig ett riktigt fint utgångsläge. Likt förra året kan några ryttare komma att behöva välja häst att satsa på i Göteborg. De ryttare som kvalar in mer än en häst till finalen och/eller kvalar in till finalerna i båda serierna måste välja – endast en av finalerna och en häst är det som gäller.

Ekipagen i Morgondagens vinnare, för ryttare födda 2001 eller senare, kvalar i 1,35 och den tabellen toppas av Joel Torstenson med Phinemang. Joel har tagit poäng i serien med tre olika hästar, men bäst hittills är alltså Phinemang. Med poäng från tre kval av tre möjliga hittills ligger de på 38 poäng.

Joel går mot sin andra raka final – i årets final var han femma med Main Escada i slutstriden. Tillsammans med Felix har Joel dessutom tagit poäng i alla tre kval i Krafft Yong Rider Cup och ligger just nu nia.

Ridsport
Joel Torstenson med Phinemang leder Morgondagens vinnare-ligan. Foto: Roland Thunholm

Fler på väg

Stina Efraimsson hoppar stadigt mot sin tredje raka final.  I den senaste uppgörelsen landade hon på bronsplats med Dana, men den här säsongen är det tillsammans med Balu Boris S som hon är tabelltvåa på 36 poäng. Ekipaget vann kval 2 för några veckor sedan. Dana går just nu den högre Krafft-cupen och där ligger duon sjua.

Ebba Danielsson, som nyss kom trea i Prins Carl Philips Pris med sin C-ponny, gör sin första säsong med Bonita. Tillsammans ligger de trea i tabellen för Morgondagens vinnare på 35 poäng och Ebba hoppar således mot sin första GHS-final på häst.

Filippa Enmark var i Morgondagens-final i år med Bubmblebee och ligger just nu fyra på 34 poäng med King Kong vant Valissenhof. Bumblebee är med även denna säsong och duon ligger just nu tolva.

Vana namn i topp

Krafft Young Rider Cup-ungdomarna, födda 1998–2003, kvalar på 1,45-nivå. I kvalsäsongens halvtid är det delad ledning: Ottilia Lundgren med Melker af Herred och Axelina Pettersson Häggström med Evita har 41 poäng vardera. Ottilia ligger även nia med A Brightwood Ursa Major

Ottilia toppade båda sluttabellerna inför årets finaler och valde då att starta Krafft-finalen. Hon är en van GHS-ryttare och har även ridit finaler i Morgondagens vinnare tidigare år. Även Axelina, som under hösten vann det första kvalet, har varit i Scandinaviumfinal tidigare i Morgondagens vinnare.

Likaså har Linnéa Segersten som nu ligger trea på 38 poäng med Caipirinha. Tabellens ena fyra, Janelle Larsson med Staralme Esc Z, var i år bästa svensk i Krafft-finalen som trea. Hon har nu 36 poäng, bland annat tack vare seger i kval 2, och delar fjärdeplatsen med Hugo Wihlmark med Chamie RTG som vann helgens kval. Även Hugo har tävlat på Scandinavium förut, då i Morgondagens vinnare.

Ridsport
Stoooora språng mot Scandinavium. Chamie RTG och Hugo Wihlmark ligger delad fyra i Krafft-tabellen. Arkivbild: Roland Thunholm

Ytterligare tre kval rids under 2019 innan det slutligen är finaldags: Helsingborg vecka 5, Högbo vecka 11 och slutligen Borås vecka 12.

Komplett ställning Krafft Young Rider Cup

Komplett ställning Morgondagens vinnare

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-