Dressyr
27 december 2022 16:40

Edward Gal gör comeback med sikte på Paris

Tillbaka på bananEdward Gal tog en paus från tävlingsbanan efter OS i Tokyo. Nu annonserar den tredubble VM-guldmedaljören sin comeback – med sikte på OS i Paris.

Edward Gal gör comeback med sikte på Paris
Edward Gal med Total Us i Tokyo. Foto: FEI/Christophe Tanière

Edward Gal har länge varit Nederländernas högst rankade dressyrryttare, men har inte tävlat sedan OS i Tokyo förra året. Efter spelen tog han ett sabbatsår från tävlingsbanan.
– Jag älskar att rida hemma och utbilda hingstarna, och jag vill fortsätta göra det i lugn och ro det här året. Efter det kommer jag att komma tillbaka till sporten full av energi, sa den tredubble VM-guldmedaljören vid tillfället.

Med OS i Paris 2024 i sikte tycks gnistan ha tänts igen och nu har Edward Gal annonserat sin comeback i tävlingssammanhang. Det rapporterar Eurodressage.
– OS är alltid målet för en toppryttare och har du rätt häst vid rätt tidpunkt är det fantastiskt. Paris 2024 närmar sig snabbt och det ser ut att bli ett väldigt speciellt event. Det är också mitt främsta mål. Första gången du rider ett mästerskap är alltid speciell och jag har ridit tre OS, men jag vill gärna rida ett fjärde, säger Edward Gal i ett pressmeddelande från CHIO Rotterdam.

Det var bättre förr

Han säger också att han är mycket starkare mentalt nu än i början av karriären.
– Jag vill fortfarande göra allt så bra som möjligt, men idag påverkas jag mindre av ett dåligt program. Tidigare när jag gjorde ett misstag kunde jag må dåligt i två veckor.

Edward Gal tycker att det finns en del att fundera över i dagens dressyrvärld.
– Jag saknar de äkta hästmänniskorna från förr. När jag var ung var hästarna hela livet för många ryttare. Det var människor som varje år startade med nya, talangfulla hästar. Jag tycker också det är tråkigt att det inte längre finns några riktiga förebilder. Kanske beror det på sociala medier. Förr läste folk tidningen och såg bara toppryttarna några gånger per år vid de stora tävlingarna. Nu kan du följa vad som helst och vem som helst på sociala medier varje dag, säger Edward Gal.

Själv syns han inte alls i sociala medier och har ofta kritiserat hur en del uttrycker sig på Facebook och Instagram.
– Jag önskar att alla vore lite trevligare mot varandra och speciellt på sociala medier. Ibland gör det ont att se vad som sägs där.
– Särskilt i ridsporten kan folk som aldrig har ridit på en viss nivå uttrycka sin åsikt, oavsett om det lämpar sig eller inte. Det är okej att ge kritik, men det är viktigt att göra det på rätt sätt. Till slut går det inte att bry sig mer, men det har sårat mig.

Edward Gal blev historisk när han tillsammans med Totilas vann tre VM-guld vid ryttar-VM i amerikanska Lexington 2010.

Läs hela intervjun här (på holländska)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden