Dressyr
31 oktober 2018 20:59
Ridsportplus

Efter karriären: Ryttare och uppfödare berättar om vad som väntar Biggles

Nytt kapitelOm drygt en månad säger 20-åriga Biggles 1015 adjö till livet som tävlingshäst. Vad har Biggles betytt för Lina Dolk och vart tar han vägen nu? Och varför har Biggles varit så framgångsrik med Lina om man frågar uppfödare och ägare Ingrid Lundberg Persson? Läs intervjuerna och se bilder från Biggles karriär här.

Efter karriären: Ryttare och uppfödare berättar om vad som väntar Biggles
Vinnare 2018 och 2005, med Lina Dolk och Jan Brink. Biggles 1015 har många fina år på banorna bakom sig. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter många år som internationell Grand Prix-häst och slutligen nära tre framgångsrika år på banan med Lina Dolk sätter Biggles 1015 (SWB, f 1998, e Björsells Briar-Krevad, uppf/äg Fam. Ingrid Lundberg Persson) punkt. Tillsammans med Lina har han tagit SM-medaljer, NM-guld för U25, internationella segrar och topplaceringar inklusive en tredjeplats i Aachens U25-kürfinal. I söndags slog de stora delar av svenska senioreliten och vann finalen av LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour.

Nu är beslutet taget av teamet runt Biggles – det är dags att dansa fram en sista gång. Den sista tävlingen blir på Friends Arena. Ekipaget har som ett av fyra ekipage kvalat in till finalen av Lövsta Future Challenge U25 Dressage – samma final som de vann förra året.
– Jag är så känslig och gråter redan nu, så jag kommer säkert att vara ledsen på Friends. Ledsen, men ändå så tacksam. Vi ska dock se till att ge de andra tjejerna en match, säger Lina.

Berätta om Biggles – vad har han betytt för dig?
– Han är min bästa vän och har lärt mig så otroligt mycket. Han är väldigt personlig och älskar att stå i centrum. Han kräver faktiskt att vara i centrum, säger Lina och skrattar.
– Jag hade ridit en medelsvår A när jag tog över honom. Han kan allt samtidigt som han är het och känslig, så även om det har varit enkelt på ett sätt gäller det att vara alert i sadeln eftersom han är så snabb. Bara att ta hand om en hingst med sådan power har varit en viktig erfarenhet. Det gäller att ligga steget före hela tiden.

Han är min bästa vän och har lärt mig så otroligt mycket.

Kristian och Biggles hängde ju ihop under många år. Är det fortfarande Kristian som är Biggles ”nummer ett” eller har du tagit över den platsen?
– Kristian älskar den hästen och de har ett fint band, men jag tror att jag är den som står Biggles närmast. Jag håller jämt på med honom och sköter om honom, och har kommit honom väldigt, väldigt nära.

Vad händer efter Friends?
– Biggles kommer att vara kvar hos mig ett tag. Vi kommer att trappa ner träningen och fortsätta att rida ut mycket. Han älskar bland annat att piaffera och det kommer han säkert fortsätta med. Visst kan det bli lite hopp och bus när jag rider ut på honom, men det är bara roligt och jag tror att det kommer gå bra för honom att trappa ner. Så småningom flyttar han till Skåne och kommer att bo hos en bekant till Ingrid (Lundberg Persson, ägare och uppfödare).

Lina, som berättar att det har varit mycket känslor sedan pensionsbeslutet togs, kommer förstås inte att släppa taget helt om sin bästa vän.
– Det är ju många tävlingar i Skåne och jag kommer garanterat att hälsa på honom när jag är där.

Öppen för avel

Ingrid Lundberg Persson berättar att hon var noga med att planera för Biggles pensionering och att det är dottern till hennes hovslagare som får uppdraget att ta hand om den pigga pensionären. Dottern är en rutinerad tjej som bland annat har arbetat i dressyrstall. Ingrid håller även dörren öppen för avel med färsk sperma.

– Jag tror i och för sig inte att han skulle vara så populär. Det är bara utländskt som gäller. Men, det kan ju finnas någon som tycker att Biggles är en speciell häst, säger Ingrid.

Hon kan se tillbaka på en lång resa som Biggles uppfödare och ägare. I slutet av tiden med Jan Brink i sadeln var en försäljning till Kanada uppe för diskussion.
– Det var en stor summa pengar det handlade om. Men, jag tyckte att det var så spännande med Biggles och höll så mycket av honom, säger Ingrid om att familjen valde att avstå försäljning.

Lina har haft en otrolig resa med fantastiska resultat och det känns väldigt bra att ha kunnat stötta en ung ryttare på det viset

”Lina är fantastisk”

I stället blev Kristian von Krusenstierna ny ryttare. Ekipaget syntes en hel del i rampljuset och gjorde en rad internationella GP-starter 2010–2015. Så småningom tyckte såväl Ingrid som Kristian att det var läge för Biggles att gå vidare till en ung ryttare.
– Lina har haft en otrolig resa med fantastiska resultat och det känns väldigt bra att ha kunnat stötta en ung ryttare på det viset, säger Ingrid och öser beröm över Lina.

– Lina har varit fantastisk på Biggles och är en ryttare som Biggles verkligen har trivts under. Lina är en cool tjej – när hon sätter sig i sadeln litar hon på Biggles och då trivs han. Han vill göra rätt och är kolossalt godmodig, men han är samtidigt känslig. Om han inte förstår sin ryttare blir det inte bra, men när han känner ett stort förtroende för sin ryttare gör han allt, säger Ingrid.

Ingrid och Lina har haft tät kontakt. När tävlingarna har varit hyfsat nära har Ingrid varit på plats, men annars har hon följt hon duon via livestream och de har pratats vid efter starterna.

– Alla år med Biggles har varit en väldigt rolig resa för mig, säger Ingrid som dock är redo för att sätta punkt för tävlingsåren och låta Biggles bli pensionär.
– Jag hade kunnat tänka mig att pensionera Biggles redan förra året, men han var så fräsch, vilket han fortfarande är, och Lina var så taggad så det blev ännu ett roligt tävlingsår för dem. Jag är väldigt noga med att hästar ska få vara hästar – nu är det dags för Biggles att bara ridas ut och gå i en stor gräshage, säger Ingrid om det nya kapitlet som tar vid när Biggles har gjort sin sista dans på Friends.

Några ögonblick ur karriären:

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden