Fälttävlan
2 maj 2020 11:12
Ridsportplus

Efter lastbilsbranden: ”Vi tar det lugnare och gör mycket med barnen”

Ny vardagDet har fyllt på med nya hästar i stallet. Familjen har flyttat ut på landet och hittat en ny vardag i ett nedstängt Tyskland. Fälttävlansryttaren och OS-medaljören Sara Algotsson Ostholt berättar om tillvaron ett år efter traumat på en polsk motorväg.

Efter lastbilsbranden: ”Vi tar det lugnare och gör mycket med barnen”
Tyskland är ett av de länder som stängt ner i stort sett allt. I dagsläget får man enbart rasta hästarna och inte träna. Det har gett Sara Algotsson Ostholt mer tid till att umgås med familjen. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den 6 maj är det ett år sedan Sara Algotsson Ostholts hästlastbil började brinna på väg hem från en tävling i Polen (läs mer om händelsen här). Olyckan ledde till att hon förlorade två tävlingshästar, Arpertina och Chacco’s Crack – en stor förlust känslomässigt och ekonomiskt. Men trots allt har livet gått vidare för 45-åringen som bor i Tyskland — ett land som har stängt ner i stort sett allt i syfte att stoppa coronasmittan.

Du förlorade två framtidshopp för ett år sedan. Vad har du fyllt på med i stallet?
– Nummer ett i stallet nu är 9-årige Chicuelo (SWB val e Click and Cash-Empire, uppf Agneta Lembke, äg Patricia Oddshammar och Gunnar Modalen) som debuterade fyrstjärnigt förra året. Han har varit hos mig sedan i juli förra året och jag ska tävla och utveckla honom åt ägarna. Han gick UVM med Niklas Lindbäck som 7-åring, efter det fick han tarmvred och opererades med en lång konvalescens.
– Det är en intressant häst, en bra terränghäst som hoppar bra. Jag har lagt ner mycket tid på dressyren under vintern.

Kan det bli en häst för OS i Tokyo?
– Jag ska definitivt ge OS en chans nu när det blev flyttat till 2021. Hade OS gått i år hade det varit tajt med tid.

Vad finns mer i stallet?
– Nummer två är 7-årige Dynamite Jack (Holst val e Diarado-Grundyman xx, äg Frank Ostholt). Vi har haft honom sedan han var två år. Han var hingst men fick opereras akut som 5-åring för pungbråck och vårdades på klinik länge. Som 6-åring avslutade han säsongen med att vara fyra på Bundeschampionat. Det är en trevlig häst som verkade få mycket livsglädje efter operationen. Han var ganska tittig i terrängen som 5-åring, men nu är han suverän där. Han har en väldig kämparvilja i alla tre grenar och har utvecklats enormt. Folk brukar stanna och fråga om det är en dressyrhäst.

Saraalgotssonostholt-1009
Sara Algotsson Ostholt har ett nyupptäckt intresse under coronakarantänen: Måla om hemma. Foto: Lina Nydahl

Vilka yngre förmågor har du?
– Flera stycken, bland annat två 3-åringar som Wega är mamma till genom embryotransfer och som Chacco’s Crack, som dog i branden, är pappa till. Dessutom har jag två 7-åringar till och en 5-åring. Och så har vi köpt en 4-åring e Chacco’s Crack.

Hur går det med träningen i coronatider?
– Det är förbjudet att träna och tävla hästar. Man får enbart rasta dem. Alla träningsanläggningar är stängda. Vi försöker att motionera dem och slipa på detaljer så gott det går. När det gäller tävlingsstoppet behöver ju de yngre hästarna lära sig saker på tävling, men det går att lära dem mycket på att träna också, när vi får börja göra det.

Vad gör du på dagarna mer än att ta hand om dina hästar?
– Vi har precis flyttat till ett stort gammalt hus på min mans föräldragård. Jag är uppväxt på landet och har alltid bott på landet innan jag flyttade hit till en lägenhet i ett villaområde för tolv år sedan. Det känns jättebra att komma ut på landet igen. Kanske att vi kan flytta hit hästarna på sikt. Och så tar vi det lugnare, ser det som en paus från våra stressiga liv. Skolorna är stängda, så vi gör mycket med barnen, försöker uppleva andra saker.

Fakta

Sara Algotsson Ostholt

Namn: Sara Algotsson Ostholt.

Ålder: 45 år.

Bor: Warendorf, Tyskland.

Familj: Gift med den tyske OS-guldmedaljören i fälttävlan, Frank Ostholt, dottern Wilma, 10 år, och sonen Eric, 6 år.

Gör: Elitryttare i fälttävlan.

Meriter: Individuellt OS-silver tillsammans med Wega (SWB sto f -01 e Irco Mena-Labrador, uppf/äg Margareta Algotsson). Två EM-silver i lag samt ett UVM-guld tillsammans med Reality (Hann sto f -04 e Rabino-Prince Thatch xx, uppf Hans Bruening).

Värt att veta: Sara Algotsson Ostholt är syster till fälttävlansryttaren Linda Algotsson som bland annat har två individuella EM-silver och två segrar i världscupfinaler på meritlistan, samt dotter till Margareta Algotsson som bland annat har fött upp fem hästar som har gått OS i fälttävlan. Sara förlorade två av sina tävlingshästar i en dramatisk brand i sin hästlastbil på en polsk motorväg i maj 2019.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden