Sverige
25 februari 2019 16:09

Efter viruslarmet i Norge – ryttarna isolerar sina hästar

Misstankar om EHV-1Risken finns att EHV-1-viruset har nått Norge. Under tävlingarna i Lilleström insjuknade en häst och fördes till isolering, och en häst i Bergen avlivades i helgen med misstanke om EHV-1. Flera svenska ryttare som tävlade i Lilleström väljer nu att hålla sina hästar i karantän efter tävlingen.

Efter viruslarmet i Norge – ryttarna isolerar sina hästar
Efter segern i Norge får H&M All In nu stå i karantän i minst tio dagar. Detsamma gäller Peder Fredricsons övriga hästar som tävlade i Norge, och flera andra ryttare meddelar att deras hästar står isolerade. Foto: Une Susrud/Hestefrelst

Ridsport berättade under söndagen att en häst som deltog vid de internationella klasserna på Norwegian Horse Festival i Lilleström fick föras till djursjukhus efter misstankar om att den smittats med EHV-virus (läs mer här). Den norska hästen hade försvagat allmäntillstånd, och arrangören gick ut med ett pressmeddelande (läs pressmeddelandet här) om att hästen visade neurologiska symtom. Diagnosen är inte bekräftad och svar på proverna väntas komma denna vecka. Tills vidare hålls hästen isolerad på djursjukhuset.

Nu har Norsk Hestesenter meddelat att det finns fler misstankar om EHV-1 i Norge. På sin hemsida meddelas att en häst vid en anläggning i Bergen fått avlivas under helgen, och att det finns misstankar att denna häst hade drabbats av EHV-1.

Peder Fredricsons hästar hålls i karantän

För SVT Sport berättar Lisen Bratt Fredricson att Peder Fredricsons hästar All In, Catch Me Not S och Zacramento alla tre har isolerats och placerats i karantän på en gård i närheten av Grevlundagården. Isoleringen pågår i samråd med veterinär och kommer vara under minst tio dagar.
– Risken är väldigt liten. Men i de här tiderna när det är mycket smitta är det viktigt för oss att ta det här på allvar, säger Lisen Bratt Fredricson till SVT Sport.
Under tiden Grevlundagårdens hästar är isolerade kommer de att kunna ridas ut på, men de kommer inte att tränas som vanligt i ridhuset.

Flera andra svenska ryttare har meddelat att de ställer sina hästar i karantän efter tävlingarna i Lilleström. Detta har bland annat Fredrik Spetz och Nina Lilja gjort.

EHV-1 är inte anmälningspliktigt i Norge, men nu uppmanar Norsk Hestecenter till uppmärksamhet om sjukdomen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden