Avelsnyheter
20 juli 2016 08:55

Efterlysning: Hur många av Urbinos avkommor lever?

Det kom ett mejl till redaktionen från Wayne Magnusson på Stall El Ranchito. Han har ett fint Urbinosto som nu är 30 år och undrar hur många andra av legenden Urbinos avkommor som fortfarande är i livet.

Efterlysning: Hur många av Urbinos avkommor lever?
Hur många fler levande avkommor efter Urbino 430 finns det undrar 30-åriga Piledals Bingos ägare Wayne Magnusson.

Hej Wayne! Varför vill du veta det?
– Jag är bara intresserad och det verkar inte vara någon som vet. Urbino 430 (SWB, hingst, f -62 e Drabant-Nerox, uppf Ivar Olofsson) dog 1991 och jag har försökt kolla i BLUP på de sista kullarna men folk skriver inte in när avkommorna har dött.

Vad var så speciellt med Urbino?
– Han är ju en legend inom halvblodsaveln och har förärvt sig jättebra även inom ponnyaveln.

Berätta om din egen Urbino-avkomma?
– Hon heter Piledals Bingo (SWB, sto, 164 cm, f -86 e Urbino 430-Orkan 444) och är fruktansvärt snygg för att vara 30 år. Hon är uppfödd av Inga och Folke Piledahl och tillhör alltså stofamilj 46. Jag köpte henne som treåring som avelsto. Otroligt nog har hon aldrig varit sjuk eller skadad under alla dessa år.

Hur många avkommor har hon haft?
– Fem. Hennes son El Maestro (e Modesto) blev bästa hopphäst vid kvalitetsbedömningen i Vinslöv 1997. Den sista avkomman La Mancha (e Landlord) har jag fortfarande kvar. Vi har försökt att betäcka henne för första gången i år men vet ännu inte om hon är dräktig.

Vad gör Bingo idag?
– Hon är flockledare i hagen och lite av mormor till våra unga galopphästar.

Har du också en levande avkomma efter Urbino 430? Skriv en kommentar under artikeln eller mejla webbred@tidningenridsport.se

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden