Sverige
15 februari 11:15

EHV-1 konstaterat på flera platser

SmittskyddSom så ofta så här års fortsätter smittor att spridas bland hästar i Sverige.

EHV-1 konstaterat på flera platser
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Den senaste veckan har det fruktade viruset EHV-1 konstaterats på två platser i Sverige.

Det ena fallet rapporerades av Länsstyrelsen Hallands län förra veckan. Det handlar om konstaterad EHV-1 hos hästar i Laholms kommun. I detta fall är det varianten som gör att dräktiga ston kastar, så kallat virusabort.

Det andra fallet rapporterades av Länsstyrelsen Stockholms län i början på denna vecka. Här framgår det inte vilken variant av EHV-1 det handlar om, men en häst i Sigtuna kommun ska ha insjuknat och testat positivt för viruset.

Isoleringsrekommendationer är lämnade i båda fallen.

Fakta

EHV-1

EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:

  • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara så milda att hästägaren inte märker något eller hög feber, näsflöde och hosta.
  • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto oftast kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten.
  • Hjärn- och hjärnhinneinfektion med neurologiska symtom. Hästen blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna komma några dagar efteråt.

Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.

EHV-1 är anmälningspliktig och insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden