Hästliv
13 maj 2019 12:50

Marie-Louise firar ett halvt sekel av ideellt arbete med Pingsttävlingarna

50 årVissa eldsjälar är något utöver det vanliga. När Pingsttävlingarna i Karlskrona nu firar 50 år gör Marie-Louise ”Misan” Svensson detsamma – hon har varit ideellt engagerad i varje tävling sedan startskottet.
– Visst kan det vara slitigt, men vi skrattar otroligt mycket, säger Misan om den gemenskap som är den stora förklaringen bakom hennes engagemang.

Marie-Louise firar ett halvt sekel av ideellt arbete med Pingsttävlingarna
Marie-Louise "Misan" Svensson och hemmaklubbens tävlingar firar 50 år tillsammans.

Under årets pingsthelg firar Karlskrona Lyckå RK:s Pingsttävlingar med hoppning för häst ett halvt sekel. Det betyder också ett jubileum för klubbens eldsjäl Marie-Louise ”Misan” Svensson som har arbetat med tävlingarna sedan starten 1969. Första året som ”vanlig” funktionär, sedan som tävlingsledare, domare eller överdomare.

Förutom att arbeta med Pingsttävlingarna har Misan och hennes banbyggande make Åke Svensson under årens lopp varit engagerade i klubben på en rad olika vis och lägger ner många timmar, i form av bland annat banbyggande och dömande, även på de andra tävlingarna som hålls på klubben.
– Jag är en riktig ideell idiot, säger Misan och skrattar gott.
– Jag har aldrig tagit ut en krona för det jag har gjort på klubben. Jag och min man är helt enkelt KLRK:are ända in i själen.

Vad är det som gör att du lägger ner så många timmar ideellt år efter år?
– Främst är det gemenskapen. Visst kan det vara slitigt, men vi skrattar otroligt mycket. Det är ett så roligt gäng här och vi har så himla kul tillsammans.
– Pingsttävlingarna är en väldigt härlig tävling. Många tycker att det är bra att allt är så nära, att man kan bo intill tävlingsplatsen och sitta på backen och se både transporten och banan. Tävlingen är dessutom en riktig hemvändartävling. Många av de som red när jag började jobba med tävlingarna kommer hit nu med barn och barnbarn, och det är en otroligt härlig stämning.

Till och med banbyggaren är en gammal hemvändare, nämligen Björne Carlsson.
– Ja, han är också en gammal KLRK:are och har byggt här en hel del, säger Misan.

Ridsport.
Björne Carlsson är gammal karlskronit och kommer tillbaka för att bygga banor. Foto: Roland Thunholm

Tävlingarna fick ett uppsving 2014 då den nya fibersandbanan invigdes och blev ett vädersäkert alternativ, till skillnad från den gamla gräsbanan. Nu pågår nedräkningen som bäst inför den fyra dagar långa 2* och 3* tävlingen där Misan är domare och överdomare.

Klasser upp till 1,40 står på programmet och även en 1,20 där ett wildcard till amatörtouren på Falsterbo Horse Show står på spel.
– Det är lika roligt varje gång det är dags för de här tävlingarna. Pingst efter pingst, år efter år, säger Misan.

Dragarbild Emmy Foto Mvk
2014 invigde Pingsttävlingarna den nya banan och då hoppade bland annat hemmaryttaren Emmy Karlsson och Only Diamond SN. Arkivbild.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 113 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-