Hoppning, Ponny
25 juli 2018 12:57

Sätter punkt efter mer än ett halvt sekels banbyggande

Lång och trogen tjänstEn av Sveriges absolut mesta banbyggare sätter punkt. Harri Airosto avslutade på topp med ännu ett svenskt mästerskap på sin hemmaklubb.

Sätter punkt efter mer än ett halvt sekels banbyggande
Harri Airosto och Lisbeth Pahnke-Airosto höll igång under ponny-SM i Vetlanda. Foto: Roland Thunholm

I den småländska sommarhettan vid ponny-SM i Vetlanda syns Harri Airosto ständigt på eller intill banan. Tack vare att han har god hjälp av assisterande Anna-Karin Tidén och Frida Andersson hinner han bjuda in till en pratstund i hästlastbilen, för veckan omgjord till banbyggarkontor. Härifrån har Harri perfekt uppsikt över childrenryttarna som hoppar på en av hans absolut sista mästerskapsbanor.

Strax innan hyllades Harri med blommor och applåder för sin minst sagt långa och trogna tjänst. Han har byggt banor i 52 år och den första byggde han just här hemma i Vetlanda.
– Det var en klubbhoppning 1966, säger Harri som nu valde att sätta punkt vid helgens SM för ponny på samma klubb.
– Det gäller att sluta innan någon annan ber en att göra det, säger Harri med en blinkning.

Att sluta på topp skulle andra kalla det. Likt en välregisserad föreställning blev det i mästerskapssammanhang perfekta omhoppningar efter tre dagars SM-hoppningar: Tre till omhoppning om medaljerna i både kategori C och D. I kategori B hoppade fyra ekipage slutligen om medaljerna och bland children hoppade tre ekipage om silver och brons.

180725harrimvk
Frida Andersson, Harri Airosto och Anna-Karin Tidén i sitt kontor under SM. Foto: Madeleine von Koch

28 banor

– Egentligen fanns tanken att lägga av redan förra året, men om klubben fick SM skulle det bli ett år till – och så blev det, säger Harri.

Hans engagemang för sporten och hemmaklubben Vetlandaortens RF går inte att ta miste på. Han bidrog till SM genom att ideellt bygga banorna, inte mindre än 28 stycken plus omhoppningar.
– Harri har suttit vid datorn hela tiden senaste månaderna, säger hustrun Lisbeth Pahnke-Airosto och skrattar.

Vid SM var Harri och Lisbeth två av många eldsjälar. Lisbeth, även hon en ponnyikon i form av författare och journalist, ansvarar för media under mästerskapet och servar såväl lokaltidningar som ridsportpress.
– Det är väldigt roligt att vara pressansvarig och förse media med allt de behöver, som resultat och bilder, säger Lisbeth.

Sjunde hemmamästerskapet

Hon kan Vetlandaortens RF:s historia som ett rinnande vatten och berättar att
årets ponny-SM är det tionde just här. För Harri är det ponny-SM nummer sju som han bygger på hemmaplan. Därtill har han byggt flera andra SM och även danska mästerskap.

Harri är dessutom flitig som banchef på Scandinavium och Elmia. Även om han nu säger att SM var hans sista tävling som banbyggare kommer han att fortsätta vid några av stortävlingarna.

Hur kommer det sig att du har byggt så mycket för just ponny under ditt dryga halvsekel som banbyggare?
– Jag skulle säga att det är Yngve Björlings förtjänst. Han var generalsekreterare i Svenska Ponnyföreningen, som vid sammanslagningen (1993) blev en del av Svenska Ridsportförbundet. Yngve Björling tyckte att jag skulle satsa och på den vägen är det.

Airosto Harri4
I sitt rätta element. Harri Airosto på Vetlandas SM-bana för 15 år sedan. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden