Avelsnyheter
24 augusti 2023 16:15
Ridsportplus

Elit-hingsten Emmerton har galopperat vidare

AvelsgärningElitpremierade avelshingsten Emmerton har efter många års avelsgärning, med ökad popularitet de två senaste säsongerna, fått sluta sina dagar på grund av sviktande hälsa i kraft av sin ålder. Han blev 25 år och hade en fin internationell tävlingskarriär.

Elit-hingsten Emmerton har galopperat vidare
Emmerton och Jur Vrieling blir holländska mästare och Emmerton i stallet hos VDL Stud. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Emmerton (KWPN f -98, e Emilion-Nimmerdor, uppf S van der Meer) var en av landets få här stationerade och levande elithingstar och han hade en fin tävlingskarriär med Jur Vrieling. Sin sista säsong stod Emmerton hos Jens och Åsa NilssonBonnarps Gård och stuteri utanför Laholm, efter att tidigare år även varit på Boarps gård.

  Flyinge-hingst från VDL Stud

  Emmerton 1024 kom till Sverige som ung hingst och gjorde sin första säsong på Flyinge 2002, han var tidigt bland de mer populära hingstarna, en av många som kom från nederländska VDL Stud. Han hade som 3-åring gjort ett för den tiden strålande flerdagarsprov i tyska Adelsheidsdorf, där han var bäst av 37 hingstar.

  I Sverige reds och tävlades Emmerton först av Helena Torstensson och sedan hösten 2003 av Peter Eriksson fram till 2005. Efter det återvände hingsten till sin ägare VDL Stud och Nederländerna.

  Internationell karriär

  Efter att ha tävlat nationellt med Jur Vrieling är tävlingskarriären igång på allvar när Emmerton är tio år. De gör under åren över 100 starter tillsammans. Segrar i norska Vestfold bärgas både 2009 och 2010, tillsammans vinner de en internationell klass i Rom 2009 och samma sommar är de placerade i Falsterbo Grand Prix.

  En seger i Valkenswaard på 1,50-höjd 2009 följs av flera placeringar. Under åren 2010 och 2011 rider Jur och Emmerton Nations Cup och världscupkval med fina placeringar. Under 2012 i Arezzo tar den colombianske ryttaren Ricardo Alberto Villa över men han kan inte förvalta hingstens talang korrekt.

  Lagom till Dublin Horse Show 2012 är Jur Vrieling tillbaka i sadeln och sakta men säkert kommer förtroendet tillbaka och med det bättre resultat. De gör ett sista riktigt bra meeting i Spruce Meadows med fina placeringar men i början på 2013 är tävlingskarriären över för Emmerton.

  Emmerton - Jur Vrieling
  Jur Vrieling och Emmerton hoppar över två ekipage med körhästar i en uppvisning av KWPN med holländska hästar under Stockholm Horse Show i Globen 2009. Foto: Roland Thunholm
  Kwpn-emerton1-091127
  Jur Vrieling och Emmerton hoppar i en uppvisning av KWPN med holländska hästar under Stockholm Horse Show i Globen 2009. Foto: Roland Thunholm

  Unik härstamning

  Emmerton är linjeavlad på Nimmerdor i andra och tredje led, hans linjeavelsfaktor är 8,02 vilket är ovanligt högt och det var väldigt progressivt för tiden när han presenterades för avel. Han innehåller en för den tiden relativt stor andel fullblod, med Lucky Boy xx i tredje led som närmaste fullblodsanfader, med en förädlingsgrad på 47,66 procent.

  Sannolikt är linjeaveln på Nimmerdor det som lämpade honom för andra stamböcker än KWPN som är hans födelseförbund, där fanns det vid millennieskiftet gott om Nimmerdor-ättlingar medan vi i Sverige saknade det blodet. Fadern Emilion blev preferent i KWPN redan 2014 och då fanns Emmerton med i Brabanthallen och hedrade sin fräsche fader. Emmerton var modern i både typ och stam, på sitt sätt före sin tid.

  Emmerton
  Emmerton i Brabanthallen 2014 när fadern Emilion blev Preferent. Foto: Kim C Lundin

  Återvände till Sverige 2016

  2016 blev det utmärkelsen Elit för Emmerton, då helt nybärgad hem till svenska uppfödare. Radetty 4 AB köpte den då 18-årige hingsten för avelsarbete. Första stationen var på Gotland och sedan dess har Emmerton ökat i popularitet igen efter runt 30-40 ston de första åren. 2021 slog han sitt eget rekord från 2002 (96 ston) med hela att få 111 ston och 2022 registrerades 72 Emmerton-ättlingar.

  Förärvning och avkommor

  Hittills har Emmerton redan 376 registrerade SWB-avkommor och då har de 84 ston som registrerades dräktiga säsongen 2022 ej fått sina föl registrerade än. Hur årets betäckningssiffror och resultat ser ut är inte känt i dagsläget, men Emmerton har haft en betäckningsbegränsning i år med hänsyn till ålder och hälsa. Nästa år föds en en ny kull Emmerton-ättlingar.

  Hans mesta förärvning finns på hoppsidan men dottern Emma, född 2004 ue Maraton, har med Mikaela Alderin representerat SWB på unghäst-VM i dressyr. Avkomman Fabris, född 2010 ue Dreamstreet, går internationell trestjärnig fälttävlan.

  Bästa avkommorna internationellt/nationellt hoppning

  Legolas ter Wilgen född 2011 ue Chin chin
  Vincero född 2005 ue Robin I Z
  Niveau född 2003 ue Voltaire, godkänd hingst och bruksprovsvinnare SWB
  Freeman VDL född 2010 ue Chin Chin, godkänd hingst och premiehingst i KWPN

  Freeman Vdl
  Sonen Freeman VDL blir premiehingst 2013. Foto: Kim C Lundin
  Freeman Vdl
  Sonen Freeman VDL med Jur Vrieling som 4-åring. Foto: Kim C Lundin

  Godkänd son aktiv i avel

  Naestro SC 1484 (född 2018 ue Ludwigs Champion), som premierades i år, är väldigt lik sin far med mycket vita tecken och ännu högställd och lite gänglig.

  Naestro
  Naestro SC under årets bruksprov, pappa upp i dagen. Foto: Kim C Lundin

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden