Avelsnyheter
26 juli 2015 18:09

Elitfölselekteringen inledd

SWBs selektionsteam bestående av Andreas Jönsson och Johan Ifversson tillsammans fotograferande filmaren Laila Berglund har startat årets urvalsprocess. Ett första stopp på turnén genomfördes i Flyinges Stora Hall i anslutning till PS Flyinge & Partners fölvisning för avkommor till deras hingstar.

Elitfölselekteringen inledd
Tornado, första visade föl på elitfölsselekteringen. Kim C Lundin kim@witnet.se

Flyinge är det först av ett antal stationer som besöks, med start i Stävie utanför Lund 30/7 och fortsättning norrut förbi Eklunda Stuteri med avslutning på Tullstorp 3/8. Några platser har fallit ifrån på grund av för få anmälningar. 

Alla anmälda föl filmas och fotograferas, beslut om uttagning sker först sedan alla platser besökts och meddelas några dagar efter sista selektering. 

Till dagens mönstring var det tjugo listade men några uteblev. Den första visade fölungen var ett vackert hingstföl efter Tailormade Temptation med De Noir på mödernet döpt till Tornado, uppfödd av Gunilla och Anders Håkansson. Han var välväxt född redan i början på april och geck sen under eftermiddagen vidare till en andraplats på PS Flyinge & Partners visning. Det var en majoritet gångartsföl som visades, som brukligt i olika faser av tillväxt.

Hingstfölet Silver Kazam hade kortast väg att resa då han bor tvärs över vägen i Flyinge. Med stammen Kannan-Casall torde han ha en härstamning som intresserar de flesta hoppryttare. Hans uppfödare Astrid Borg får rycka lite i fölpälsen för under en ljust fuxfärgad ull verkar det finnas en svettfux.

En av fölen anmälda till selektion och fölvisning var Avicii efter Armani Code med Crelido som morfar, uppfödd och ägd av Peter Svensson. Till selekteringen såg han ut att vara lite halt men det var en transportskada för det tog han igen till fölvisningen där han blev tredje bästa hoppföl. 

Något ytterliggare föl gick inte rent och får chansen att visa sig igen om ägaren vill. 

De två bästa fölen till PS Flyinge & Partners fölvisning hittades inte bland selektionsfölen. Hanna Torganders fina sto Carkenda(F-.4)(SWB) från familjens stostam hade i år ett vackert stoföl efter Diarado döpt till Diakenda. Det blev bästa hoppstammade föl i år före Ung SWB-medlemmen Elin Johnsons hingstföl Ballon efter Balou de Rouet.

På gångartssidan stod striden mellan välväxta hingstfölet Tornado och en liten tre veckor gammal ärta till stoföl. Det var dock som domare Karl-Henrik Heimdahl sa: – ett föl med exceptionellt goda gångarter i kombination med fin exteriör. Det var Lena Nyströms Vesicula efter Totilas med Ampère som morfar, en ljuv älva som visade otroligt lätta och luftiga rörelser. Under finalringen och ärevarvet med grimma på kom det mest bockningar från den lilla. 

Totalt visades cirka 20 föl upp efter att det blivit ett antal avanmälningar sent. Karl-Henrik Heimdahl dömde tillsammans med Andreas Jönsson, som även dömde på den danske partner Katrinelunds fölvisning. Danska Katrinelunds starek man Ib Kirk var på plats liksom Paul Schockemöhles högra hand Christoph Hinkel. 

Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden