Sverige
17 februari 09:54
Ridsportplus

Elitryttare i tvist med hästägare – kronofogden är inkopplad

HandräckningHästägaren menar att hennes häst är i behov omedelbar veterinärvård och att hon har rätt att hämta den. Elitryttaren, som har haft hästen i flera år, menar att hästägaren är skyldig honom pengar och att han därför håller kvar hästen. Nu är myndigheter inkopplade.

Elitryttare i tvist med hästägare – kronofogden är inkopplad
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/Juan Miguel Cervera Merlo

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är hästägarens advokat som har lämnat in en hästägares begäran om hjälp av kronofogdemyndigheten att hämta sin häst.

  Det handlar om en hopphäst som har tävlats internationellt upp till och 1,50-klasser av en och samma elitryttare i många år.

  Hästägarens juridiska ombud skriver till kronofogden att hästen har fått en skada som behöver omedelbar veterinärvård för att inte förvärras. Hästägaren uppger att hon har försökt att hämta sin häst, men att då var hästens box låst med ett hänglås. Detta ska ha gjort att hästen inte kunde tas från elitryttarens anläggning.

  Uppsagt avtal

  Enligt hästägaren är det avtal hon och elitryttaren har haft gällande hästen uppsagt. Hästägaren menar att elitryttaren har åsamkat hästen kroniska och allvarliga skador genom vårdslöshet. Hon vill ta hästen från elitryttaren så fort som möjligt för att kunna ge den veterinärvård. Hon uppger också att hon har fått ett bud på flera miljoner kronor för hästen tidigare, och att elitryttarens vårdslöshet nu har gjort att hästen har minskat i värde.

  Elitryttarens förklaring till sitt agerande är att hästägaren ska vara skyldig honom pengar, och att han tänker hålla kvar hästen tills dess att skulden är betald.

  Hästägaren uppger dock att de skulder som elitryttaren lyfter är felaktiga och att hon har bestridit de aktuella fakturorna.

  ”Behov av skyndsam vård”

  Nu ber hon alltså kronofogden om skyndsam hjälp: ”Med hänsyn till att ärendet gäller ett levande djur med ett oerhört högt värde som är i behov av skyndsam vård hemställes att Kronofogden hanterar ärendet med hög prioritet,” står det i begäran om handräckning där underlag som visar att hon äger hästen och att kontraktet med elitryttaren finns med som underlag och bevis för det hon begär.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden