Dressyr
5 juli 2015 11:17

EM-silver till Bergåkra

Cecilia Bergåkra Berglund och I do Kiss tog hem ett EM-silver i Children-klassen för ungdomar upp till 14 år, i franska Vidauban på söndagen.

EM-silver till Bergåkra
Cecilia Bergåkra på podiet i ett Europamästerskap för första gången. Näst längst till vänster domaren och kurpecialisten Katrina Wust tillsammans med FEIs dressyrdirektör Trond Asmyr. Rui Pedro Godinho

Efter en svit av fina placeringar tog Cecilia Bergåkra  en individuell silvermedalj med familjens egen uppfödning hingsten I do Kiss(SWB hingst f 2006 e French Kiss-Donnerfly uppf P&Q Development AB äg Sigrid Bergåkra Berglund). Efter en tajt medaljstrid stod hon som historisk silvermedaljör för Sverige. Ingen har tidigare deltagit i de klasserna och EM-statusen är ganska ny för den liksom för U25.

Cecilia Bergåkra är otroligt glad för sin medalj, oavsett valören. När Ridsport når henne vet hon ännu inte om det blir silver eller brons så tajt var kampen.
– Det har varit en helt otrolig upplevelse, en sån stor erfarenhet och så härligt. Nu har jag fyllt 14 år så det blev en gång och aldrig mer men fantastiskt, sa en glad och omklädd medaljör.
Värmen har varit påfrestande, temperaturer på uppemot 40 grader har ställt till det för både hästar och ryttare. Cecilias hingst I Do Kiss har klarat det bra något som Cecilias mamma Sigrid Bergåkra tackar hans goda grundkondition för.
– Han har bra kondition för han är så allmänt tränad och här blev det nästan fältävlansförhållanden för hästrna så det behövdes, förklarade hon

Cecilia valde trots värmen att liksom de flesta rida i kavaj och frack trots att tävlingsledningen lämnat dispens, bara det snudd på ett unikum på ett mästerskap. Ett EM är ett högtidligt tillfälle och hon bestämde sig tidigt i veckan för att härda ut.

Cecilia och I do Kiss(SWB) slutade på 71,250 procent i finalen som reds i programmet FEI Children Individual Competetition Test. 
– Det är ganska likt de svåraste ponnyprogrammen med öppna i trav och enkla byten, bakdelsvändningar och sådana rörelser, förklarar Cecilia.

Hon fyllde 14 år under tävlingen och har precis blivit europeisk silvermedaljör, behöver det hända något mer denna sommaren?
– Nu åker vi hem och jag ska tävla i Falsterbo med vårt sto PrimaVera.  Där ska jag rida med YR-ryttarna i Gina Tricot Future Elite som går i Prix St George, säger en Cecilia Bergåkra som kommer hem med en medalj om halsen.

Guldet gick till Danmarks Sofia Valentina Hegstrup medan Österrikes Lilli Ochsenhofer tog brons. 

Medaljutdelning sker klockan 14:30, fler bilder kommer.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden