Avelsnyheter
19 januari 2017 15:13

Embryo-auktioner tar fart

Avelsåret har knappt börjat när två stora auktioner med hoppstammade embryon annonseras. ET-auction går igång redan under BWP:s hingstpremiering. I auktionslistan finns lockrop som Malito de RŪve, Candy, Taloubet Z. I februari i under hoppmeetinget i Sharjah går ett framtida helsyskon till Flora de Mariposa under klubban.

Embryo-auktioner tar fart
Ett helsyskon till Flora de Mariposa auktioneras ut i form av ett embryo på Flanders Foal Auction i februari. Här med Penelope Leprevost under en nationshoppning i Rom. Picasa

Det är i Belgien embryotransfer-avelns Mecka ligger. Där finns de stora stationerna för embryoutvinning och mottagarston med företaget Keros i spetsen. Sedan 2014 har Valentijn de Brabander och hans affärspartner Björn van Bunder sålt embryon via internetauktioner. Bakom företaget finns den store belgiske uppfödaren Joris de Brabander och hans stuteri Stal de Muze. Stuteriet har sysslat med embryotransfer i stor skala under många år och på det sättet skaffat ett rejält försprång med sin hoppavel. I det belgiska förbundet BWP och sBs samt i grannlandet Frankrike med avelsförbundet SF är embryotransfer vardag.

Precis som hoppaveln är mer välvilligt inställd till fryst sperma är de också mer intresserade och aktiva med embryotransfer, till dagligdags förkortat som ET.

Embryoauktioner säljer förhoppningar om framtida prestation, i ännu högre grad än fölauktioner. Köparen vet inte om det blir ett sto- eller hingstföl eller om det ens går vägen. Samtidigt är de embryon som marknadsförs från extremt prestationssäkra linjer, ofta flera år innan till exempel ett tävlande sto själv kan bära föl.

ET-auction lockar i sin första auktion i år med en avkomma till Candy, Pieter Devos partner som har många segrar bakom sig, och snackishingsten Malito de Rêve, son till VM-vinnaren Cumano.

Just Cumano går igen i flera embryon, ett annat med Comme Il Faut som far och samma mormor Weisse Dame som Cumano. Ibland är inte släktskapet närmare än så och det används friskt i marknadsföringen med filmer på de berömda släktingarna. 

Marknadsföring av embryo från Comme Il Faut-Zandor Z med hjälp av Cumano.

Embryona i helgens auktion är redan till största delen inplanterade. Det går även att få sitt embryo på ”postorder” för egen inplantering.

Den anrika fölauktionen Flanders Foal Auction från Belgien har kompletterat sina traditionella fölauktioner med embryoauktion med upplopp den 10 februari. I år genomförs den samtidigt med hopptävlingen i Sharjag, Förenade Arabemiraten, och är en online-auktion med en exklusiv sändning under hopptävlingen. Bakom Flanders-auktionen står Luk Van Puymbroeck, Koen Terryn och Gerald Lenaerts, kända namn inom belgisk hopphästavel.

De har flera toppnamn att locka med men frågan är om något smäller så högt som ett helsyskon till topphästen Flora de Mariposa (BWP f -05 e For Pleasure-Power Light). För de som är fans till OS-vinnaren Big Star finns det ett embryo undan hans helsyster och snackishingsten Aganix du Seigneur Z. 

Flanders-auktionen lockar med att de tar hand om avkomman i upp till tre år efter nedkomst, helt bekymmersfritt köpande.

Så här går det till, ganska förenklat, enligt ET-auction.

Instruktionsfilm på engelska

För att titta på hela kollektionen med embryon, följ länkarna till respektive sida.

ET-Auction
Flanders Foal Auction

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-