Sport
11 juli 2015 16:19

Emilie Nyreröd höll för trycket

Den andra klassen i dressyrens Nations Cup är klar och Sverige har gjort en strålande insats. Emilie Nyreröd segrade med Miata och Minna Telde blev trea. Bara spanska Morgan Barbancon klarade att slå sig in emellan de blågula.

Emilie Nyreröd höll för trycket
Emilie Nyreröd och Miata njöt av sitt ärevarv båda två. LottaGyllensten

Den andra klassen som ingår i CDIO5* Nations Cup är Grand Prix Special, av många ansett som det svåraste och mest krävande programmet med långa passageavsnitt. Lag mässigt delar nationerna in det i två ryttare i dagens Special och två i söndagens kür.

Minna Telde var första svensk ut och Santana såg fräsch ut, det gick också mycket bättre idag.
– Det blev en del småmissar som kostade för mycket idag, men visst var han bättre och jag mer fokuserad, sa Minna efter att ha fullgjort sin huvudsyssla att mata lilla Sally.
– Det hade varit mer optimalt för Santana att få mer än två veckors paus här nu efter NM men vi behövde rida här i Falsterbo och då gjorde vi det, sa Minna Telde som normalt har längre tid mellan tävlingarna med sin svarta hingst.
Procenten 70,627 procent räckte komfortabelt till en tredje plats för Minna och ett bra resultat för laget.

Andra startande för Sverige var Emilie Nyreröd och hennes danskfödde valack Miata. Många höjde på ögonbrynen när unga Emilie fick chansen att rida för laget, ett klart test från förbundskapten Bo Jenås sida. Dagens ritt innebar personligt rekord och 72,314 procent efter bara en litet missförstånd i tvåorna.
– Miata är så inkörd på GP-programmet att han började med ettor men jag fick stopp och kunde göra nio byten i varje men det blev ändå avdrag, förklarade Emilie.
– Mest nöjd är jag med känslan inne på banan, han har aldrig känts finare för mig att rida på tävling, ibland på träning men inte innanför staketen. Det betyder faktiskt mer för mig än själva segern även om det är stort att vinna Specialen i en CDI5*-tävling som här i Falsterbo, sa en ganska tagen segrare.

Bo Jenå bekräftade att Emilie har stärkt sina aktier inför EM men mer än så ville varken han eller Kyra Kyrklund medge. Emilies tränare Cilla Kristoffersen tror ekipaget skulle kunna göra bra ifrån sig på ett mästerskap som i Aachen.
– Hon är enormt fokuserad, noggrann och Miata fungerar hur bra som helst i Aachen, han har gått U25-klasser där. Han klarar dessutom både värme och svalt väder, det vet vi, Emilie klarar trycket, det är jag säker på, menade Cilla Kristoffersen som även tränar Minna Telde.

Hur gick det då för de andra nationerna i Nations Cup? Spanien fick ett nytt bra resultat genom Morgan Barbancon Mestre och Vitana V och Tyskland tog hand om fjärde och femte plats.

Resultat Grand Prix Special

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden