Dressyr
27 november 2021 12:47
Ridsportplus

Emma Jönsson fick revansch – toppade Lövsta Future Challenge

SIHS 2021I gårdagens uppvärmning var hon "bara" trea, men när det var dags för final i Lövsta Future Challenge för unga hästar slog hon till med en seger i sadeln på Gerion. "Det är häftigt att vara i en sådan här atmosfär, man vill bara göra det igen", säger hon efter ritten i Friends Arena.

Emma Jönsson fick revansch – toppade Lövsta Future Challenge
Emma Jönsson på väg in i en piruett med vinnarhästen Gerion. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I gårdagens Intermédiaire II bestämde sig Gerion (KWPN val f -11, e Jazz-Don Primero, uppf C. J. Reemst, äg Särö Stable) för att gå på toaletten i en piaff, och i ett jämnt startfält räckte poängen bara till tredjeplatsen bland de fyra till start. Men idag, i Grand Prix för unga hästar, var det 26-åriga Emma Jönssons dag.

  – Att få komma in och ta revansch idag var jättekul, jag är supernöjd med dagens runda. Han blev lite överambitiös i bytena i vartannat och missförstod mig lite och gjorde några byten i varje istället. Men annars är jag jättenöjd, säger hon på presskonferensen efter segern.

  Hon delar podie med vinnaren bland de unga ryttarna, Lina Dolk, och de är båda överens om att det betyder mycket att få rida i arenor som Friends.
  – Det är viktigt både för en själv och för hästen – att få smaka på det här livet, man blir så hungrig och man vill bara tillbaka och göra det igen och igen. Det är häftigt att få vara i en sådan här atmosfär, säger Emma.

  Vill rida fler mästerskap

  Hon har passat på att titta på världsnamnen som rider i Top 10-finalen – ”jag har suttit bänkad under alla träningar” – och ser nu fram emot att ta ytterligare ett steg upp i ryttarkarriären.
  – Målet framöver är att ta mig hit till Friends igen, men då bland seniorerna. Så jag ska träna, träna, träna och under början av nästa säsong är planen att debutera stora Grand Prix med Gerion. Så får vi se hur mycket vi kan utvecklas och hur långt det räcker, jag hoppas på att få representera Sverige på lite större tävlingar även som senior, nu när U25-tiden är över.

  Tanken är att Gerion, som hon har haft i snart tre år, ska göra henne sällskap även som ”riktig” senior.
  – Det är en häst jag älskar att rida, han är så himla positiv och arbetsvillig. Varje gång man kommer in på tävlingsbanan så känner man bara att han vill mer och mer. Det är en så häftig känsla att komma ut på tävling med en sådan häst som är så otroligt ambitiös.

  Hur stort är steget till att rida Grand Prix bland seniorer?
  – Vi gör ju samma rörelser nu, så det är inga nya svårigheter som kommer in. Men allt måste vara ännu lite bättre, ännu lite mer perfekt för nästa nivå. Så jag ska verkligen fila på detaljer nu, det är det som gör skillnaden i slutänden.

  Med i Knytkalaset

  Emma Jönsson har tränat för Jan Brink under alla år, och får även hjälp av Kyra Kyrklund genom Knytkalaset. På landslagsträningarna rider Emma för Lussan Nathhorst och Tinne Vilhelmson Silfvén.

  Till vardags driver hon verksamhet på sina föräldrars anläggning i Särö utanför Göteborg. På samma gård håller Carl Hedin till, även han finalist i Lövsta Future Challenge med 8-årige Van der Veen.
  – Jag och Carl har varsitt stall men vi rider och jobbar mycket ihop. Vi säger båda två att vi nog inte hade varit så pass bra om vi inte hade jobbat ihop – vi inspirerar varandra jättemycket, berättar Emma.

  – Vi tränar inte varandra men bara det här att man rider ihop i samma ridhus och kan diskutera gör mycket. Vi sporrar varandra till att bli bättre. Sedan är vi nära vänner så vi stöttar varandra både hemma och ute på tävling. Det är en inspirerande miljö att vara i, med härliga människor som jobbar bra tillsammans.

  Extrem otur

  Carl Hedin fick ingen lyckad start på sitt Friends-äventyr – på vägen upp till Stockholm snubblade han på en trottoarkant när hela sällskapet stannat för att äta lunch längs vägen.
  – Jag tycker han har varit så duktig här – man tänker bara att sånt här händer inte, vilken maximal otur. Jag tycker det är så strongt av honom att ha ridit ändå, det har ju gjort ont såklart. Samtidigt är jag glad att han kunde starta och dessutom gjorde det så otroligt bra, det är inte så kul att komma hit och inte kunna rida. Sedan är det klart att hade han inte haft en bruten fot så tror jag han kan ännu mer.

  Carl-hedin-vanderveen2
  Carl Hedin genomförde finalen med Van der Veen, trots en fraktur i foten. Foto: Roland Thunholm

  Carl Hedin fick nöja sig med tredjeplatsen i dagens final, bakom Emma och Maria von EssenInvoice.
  – Det var väldigt jämnt idag, det har varit det under hela säsongen – väldigt spännande in i det sista. Det kändes som om alla fick lägga i en extra växel för att ta sig till finalen. Alla vi fyra som red här är med i Knytkalaset och tränar tillsammans för Kyra till vardags, vilket är superroligt.

  Resultat Lövsta Future Challenge unga hästar

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden