Dressyr
31 juli 2020 22:43
Ridsportplus

Emma och Tinne toppade på Grevagården

NationelltDet var första starten för Tinne Vilhelmson Silfvén efter hemkomsten från Florida och hon lyckades pricka både andra och tredje platsen i fredagens Intermédiaire II på Grevagården. Högst upp på pallen landade Emma Jönsson efter att ha passerat Tinne precis på mållinjen. "Vi lyckades sätta alla svårigheter", säger den unga talangen.

Emma och Tinne toppade på Grevagården
Emma Jönsson när hon tog ledningen i Lövsta Future Challenge Dressage U25 efter årets första kval. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tinne Vilhelmson Silfvén lade tidigt ribban med Etoine (val f-09 e Vivaldi-Balzflug, uppf S P De Lange, äg Lövsta stuteri AB) och följde sedan upp med Van Vivaldi 1286 (hingst f-10 e Vivaldi-Olivi, uppf E och J Schuiling, äg Lövsta stuteri AB) på snarlika procent mot slutet av startfältet som innehöll 21 starter. Med Etoine blev resultatet 70,588 procent och med ”Valdi” summerades poängen till 70,441 procent. Det höll fint ända till näst sista ryttaren Emma Jönsson gjorde sista halten med sin elektriska lilla svettfux Gerion (val f-11 e Jazz-Don Primero, uppf C J Reemst, äg Särö Stable). Ekipaget red ihop 71,961 procent och Tinne fick se sig slagen precis på mållinjen i fredagens Intermédiaire II på Grevagården.

– Det hade jag kanske inte räknat med innan jag kom hit, men jag hade en jättefin känsla inne på banan. Han var väldigt pigg när han kom hit från början, men som tur var lyckades jag få honom lugn innan starten. Väl inne på banan höll han sig lagom tempererad, även om han hade mycket energi där också. Det är härligt att ha en häst med så mycket motor och idag kände jag också att jag kunde använda energin på rätt sätt i de svårare rörelserna, säger en glad Emma Jönsson.

”Han är min drömhäst”

För första gången på ett tag var det riktig sommarvärme på Grevagården med 25 grader, strålande sol och vindstilla. Något som tycktes passa unge Gerion väldigt bra, konstaterar Emma Jönsson.
– Han var väldigt fint med mig och det kändes som att han var fokuserad inne på banan. Jag var mest nöjd med att jag kunde sätta hög kvalitet på de svåra rörelserna. Han är trots allt bara nio år gammal och för mig är klurigheterna piaff, passage, piraterna och serierna. Men vi lyckades sätta alla svårigheter och jag är riktigt nöjd med min runda.

Att Emma Jönsson tror starkt på Gerion råder det ingen tvekan om.
– Jag älskar honom, han är verkligen min drömhäst. Han passar mig så bra och jag känner att jag kommer till min rätt i ridningen. Jag hoppas vi får många roliga år tillsammans i framtiden, han är verkligen en häst som jag tror på för de riktigt stora tävlingarna.

Planen för Emma Jönsson är att fortsätta satsa på Lövsta Future Challenge i år, för att nästa år kanske rida Lövsta för unga hästar. Då är nämligen hennes U25-tid över och det är dags att ta klivet över till senior.
– Drömmen är att få representera Sverige på stor mästerskap som senior. Sedan får vi se hur det går, men jag tänker träna och rida för det i alla fall.

Equestrian Sport
För några år sedan vann Etoine (KWPN val f-09 e Vivaldi-Balzflug) vid KWPN:s hingstpremiering. Nu är han valack och rids av Tinne Vilhelmson Silfvén. I höstas debuterade ekipaget internationellt. Foto: Roland Thunholm

Första starten sedan Florida

För Tinne Vilhelmson Silfvén var det första starten sedan den något traumatiska hemresan från Florida mitt i pandemin i slutet av mars. Den största oron var att hästarna skulle fastna på vägen hem i Europa, men till slut gick allt vägen, berättar hon.

Fredagens start på Grevagården var den första sedan i februari och visst kändes det lite ringrostigt, även för en rutinerad ryttare som Tinne Vilhelmson Silfvén.
– Jag hade lite småsaker med bägge hästarna, men det är kul att komma ut igen. Det är bara att öva på tills man vet var man står. De var i alla fall väldigt duktiga bägge två.

På de rutinerade hästarna märks bortavaron från tävling inte lika mycket som på de mindre rutinerade. Även ryttaren behöver tävla lite för att veta hur det ska kännas innan man går in på banan, menar Tinne Vilhelmson Silfvén.

Hur kändes ritterna?
– Jag var nöjd med Etoine, men jag kom in snett i ettorna och fick fel där. Det var både dyrt och onödigt.
– Van Vivaldi var lite imponerad av att komma ut på tävling igen. Han blev lite okoncentrerad, vi fick lite missförstånd och tappade fokus. Han skulle kunnat gå bättre.
– Samtidigt jobbar vi för att komma vidare och vill mer hela tiden.

Även Tinne Vilhelmson Silfvén satsar vidare mot Lövsta Future Challenge med Van Vivaldi, och generellt gäller det bara att hitta lite bra tävlingar att komma ut på, berättar hon.

– Grevagården bjuder på fantastiskt fina tävlingar. De har verkligen ansträngt sig. Det är bra underlag, bra stallar och bra bemötande.

I tio år har Tinne Vilhelmson Silfvén och teamet från Lövsta stuteri åkt till Florida för att träna och tävla med hästarna varje vinter. Den sviten kommer sannolikt att brytas.
– Det ser tveksamt ut i år. Men det är bara att gilla läget och anpassa sig till vad som går att göra istället.

Tinne Vilhelmson Silfvén är som sagt glad över att vara igång, och hon har bara gott att säga om Emma Jönsson som norpade segern mitt framför näsan på Lövstas stuterichef.
– Hon har en jättefin häst och är verkligen en värdig motståndare.

Fyra i fredagens Intermédiaire II blev Lina Dolk och Languedoc som red ihop 70,343 procent. Femteplatsen blev Malin Rinné och Qurinell på 69,363 procent och sjätteplatsen tog Anette Christensson hand om tillsammans med Edwin på 68,824 procent.

Hela resultatlistan i Intermédiaire II

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden