Avelsnyheter
27 januari 2016 07:30

Emmerton 1024 tillbaka

Efter tio år av tävlande och europeisk avelskarriär kommer nu hingsten Emmerton tillbaka till svensk avel. VDL Sverige har tillsammans med ett antal investerare köpt hem den nu 18-årige hingsten för avelsarbete, första station blir Gotland.

Emmerton 1024 tillbaka
Emmerton har anlänt till Vetlanda från Holland, här med tre fjärdedelar av bolaget Radetti som köpt hingsten till Sverige. Från vänster VDL Sveriges representant Jonas Persson, Niklas Johansson och Andreas Steinwall. Tomas Bergdahl saknas på bild.

A-premierade Emmerton(KWPN f -98 e Emilion-Nimmerdor, uppf S. Van der Meer) kommer tillbaka till Sverige efter en tävlingskarriär med Jur Vrieling och avel de senaste tre åren i Holland och Ungern. Hingsten lämnade Sverige och Flyinge 2005, det finns idag 167 registrerade avkommor i SWB efter honom. Emmerton har ett bra index på 140 i hoppning, bland de bäst rankade hingstarna under 20 år. Nu är han köpt av VDL Sverige och ett antal näringslivsprofiler från Vetlanda som samlats i bolaget Radetti. Emmerton börjar på station på Gotland under säsongen.

Under sina  tidiga år i Sverige tävlades Emmerton av Peter Eriksson, då Flyinges stora stjärna med OS-deltagande på Cardento. I Holland har hingsten fått en internationell karriär tillsammans med Jur Vrieling. De gjorde över 140 CSI-starter tillsammans mellan 2008-12 med otaliga Nations Cup, världscupkval och stora klasser.

Någon kanske minns Globen-tävlingen 2009 när Holland var partnerland. Jur Vrieling och Emmerton hoppade över de klasiska Tuigpaard-dragna vagnarna allt medan fyrverkeripjäserna sprutade gnistor. Hingsten klippte knappt med öronen.

Sveriges främsta avkomma i Sverige är godkände sonen Niveau som tävlas framgångsrikt av Linda Heed och ägs av AVNs hoppansvarige Mikael Nolin. I Holland har Emmerton en av de unga lovande hingstarna Freeman VDL(KWPN f -10 e Emmerton-Chin Chin) som både vann premiering och flerdagarsprov i Holland. 

Emmerton är linjeavlad på Nimmerdor i andra och tredje led och innehåller en stor andel fullblod med en förädlingsgrad på 47,66 procent. 

Jur Vrieling med Emmerton i aktion

Emmerton anländer till Sverige onsdag 27 januari och stationeras på Gotland för avelsarbete under säsongen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Vi ökar!Det firar vi med endast 15:- för första månaden