Krönika
30 maj 08:53

En fantastisk ledarskapsakademi

Gästkrönika"Jag önskar att en filantrop ska upptäcka den unika ledarskaps- och entrepenörskapsakademi som den svenska ridskolemodellen utgör", säger Ridsports gästkrönikör Anna Ozén. Själv ser hon hur såväl hon och många av de hon startade sin första ridklubb med idag är aktiva inom hästnäringen och föreningslivet.

En fantastisk ledarskapsakademi
Anna Ozén är hästföretagare som brinner för en sund och framgångsrik hästbransch med hästens välfärd i centrum. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Svenska Ridsportförbundet får inte sällan kritik för det som inte görs eller görs fel. Men en sak har gjorts rätt sedan det hette Ridfrämjandet. Är det kanske tack vare att sporten och bredden från början var separerade som Sveriges största ledarskapsakademi för kvinnor kom till?

När jag var tolv år var jag med och startade en ridklubb. Vi var ett gäng som samlades på en åkerlapp och red lektioner för den instruktör som kunde tänka sig att komma ut och instruera den brokiga samlingen från shetlandsponnyer till lipizzanerhästar.

Efter ett tag ville vi hoppa. Med gemensamma krafter tillverkades och målades hinder. När vi stod där och målade kom någon på att det vore rättvisast att vi som lagt ned arbete ägde hindren tillsammans.

Med gemensamma krafter tillverkades och målades hinder.

Med hjälp av Ulla Ståhlbergs böcker lärde vi oss om föreningsteknik, bildade en förening och ansökte om medlemskap i Ridfrämjandet. Med hjälp av pappor med traktorer och grävmaskiner anlades en ridbana. Vi ordnade hajker, träningar, hubertusjakter och klubbmästerskap. Tävlingar anordnades tillsammans med en grannklubb. Vi deltog i distriktsförbundets utbildningar.

Många av oss är ännu i dag verksamma inom hästnäringen och föreningslivet. Ridsportens struktur med föreningar och ridskolor utgör en fantastisk ledarskapsakademi. Ingen annan idrott inom Riksidrottsförbundet har systemet med ungdomssektioner med ekonomiskt självstyre och den unika ungdomsledareutbildningen. En unicitet och USP (Unique Selling Point) som vi aktiva ständigt missar att framhålla, eftersom vi ser den som självklar.

Min syster är delägare i en bagerikoncern med fyra butiker och över 70 anställda. Hon har varje dag nytta av sin fostran inom ridsportens ledarskapskultur. Kommer det en arbetssökande som är/varit aktiv inom ridsporten anställer hon hen direkt, för att hon vet att det är en person som tar ansvar för sina arbetsuppgifter. Det är ingen slump att de framgångsrika kvinnorna som grundat företagarnätverket 17 alla är hästintresserade.

Det är ingen slump att de framgångsrika kvinnorna som grundat företagarnätverket 17 alla är hästintresserade.

Jag önskar att en filantrop ska upptäcka den unika ledarskaps- och entrepenörskapsakademi som den svenska ridskolemodellen utgör och satsa pengar på hästmaterial till den, i stället för att köpa hästar som ger tillträde till VIP-tälten i S:t Tropez och Falsterbo.

Tummenupp
Hiss

Nina Känsäla
Från ridskoleunge till doktorand i det spännande ämnet ”Social licens to operate”. Så stolt över att ha varit delaktig i resan.

 

Tummenned
Diss

Skenande priser
Prishöjningarna på lantbrukets insatsvaror. Hösilaget kommer att göra skäl för sitt smeknamn det gröna guldet. Mer stöd till våra tappra lantbrukare nu!

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden